Hlavní obsah

Piráti hlasují o vyloučení komunistky Michailidu z vedení strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pirátku Janu Michailidu, která se hlásí k původní komunistické demokratické ideologii, chce část straníků odvolat z republikového výboru. O vyloučení z širšího vedení hlasují zřejmě na uzavřeném internetovém fóru. Rozhodnout by se mělo do 6. června.

Foto: Novinky.cz s Právo a Facebook J. Michailidu

Ivan Bartoš a Jana Michailidu na snímcích z roku 2022, kdy se spolu utkali v boji o post předsedy Pirátů.

Článek

Paralelně ale začali členové znovu přidávat hlasy do starší ankety o odvolání šéfa strany Ivana Bartoše, který o víkendu Michailidu zkritizoval za její účast na akci Dny antikapitalismu.

Vyplývá to ze vzkazů Pirátů na Twitteru. Podle zveřejněných fotek ankety bylo v danou chvíli pro odvolání Michailidu 122 členů, proti bylo 123 a 15 se zdrželo. V případě Bartoše bylo pro odvolání 69 členů, proti 153 a šest se zdrželo. Anketa byla založena už 8. května jedním z členů, kterému se nelíbí povolební směřování strany nebo přehlížení demonstrací proti bídě. O anketu však příliš zájem nebyl.

Bartoš se do Michailidu pustil poté, co byl na její návštěvu Dní antikapitalismu upozorněn na Twitteru. Akci pořádá marxisticky orientovaná Nadace Rosy Luxemburgové ve spolupráci s trockistickou Socialistickou solidaritou.

Volby by vyhrálo ANO. Hnutí ale ztrácí, Piráti posilují

Domácí

Zastání se Michailidu dočkala od europoslance Jana Zahradila (ODS). „Michailidu je z nich jediná, kdo za něco stojí. Nemá aspoň gumové názory a rozumí léčivům a psychotropním látkám. A být levičák není žádný cejch. Tento předpotopní antikomunismus, s komunistickým lampasákem na Hradě, už je směšný,“ napsal na síti.

Anketa

Měla by podle vás Pirátská strana odvolat ze svého vedení členku, která se přihlásila ke komunistické ideologii?
Ano
63 %
Ne
37 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7413 čtenářů.

Michailidu je v republikovém výboru strany od roku 2019 a před nedávnem svou pozici obhájila. V minulosti byla třetí místopředsedkyní strany a v roce 2014 po dočasné rezignaci šéfa strany Bartoše krátce nastoupila do čela pirátů. V lednu 2022 usilovala o nejvyšší stranický post znovu, ale skončila poslední z kandidátů.

Michailidu zřejmě uškodilo, že byl před volbami připomenut její starší výrok, kdy uvedla, že se hlásí k původní komunistické demokratické ideologii. Později svých slov litovala, zpětně by se prý za komunistku neoznačila a chápe distancování strany od výroku.

Bartoš tepe pirátskou „komunistku“ za účast na Dnech antikapitalismu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám