Hlavní obsah

Bartoš tepe pirátskou „komunistku“ za účast na Dnech antikapitalismu

Pirátka Jana Michailidu, která se v minulosti na stranickém fóru přihlásila k původní komunistické ideologii, se o víkendu zúčastnila Dní antikapitalismu, tedy akci věnované „marxistickým přednáškám a debatám“. Její aktivita ale nenechala klidného šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Ten se na Twitteru ohradil, že by se měla zamyslet a přehodnotit své fungování ve veřejném prostoru.

Foto: Novinky.cz s Právo a Facebook J. Michailidu

Ivan Bartoš a Jana Michailidu

Článek

„Dnes jsme se byli vzdělávat na Dnech antikapitalismu spolupořádaných Socialistickou Solidaritou s podporou nadace Rosy Luxemburgové,“ uvedla Twitteru Michailidu.

Dny antikapitalismu jsou přitom na sociálních sítích prezentovány jako prodloužený víkend marxistických přednášek a debat. Jedním z témat byla například „Socialistická opozice v dnešním Polsku a Maďarsku“.

Jako organizátor akce je uvedena marxisticky orientovaná Nadace Rosy Luxemburgové ve spolupráci se Socialistickou solidaritou.

Bartoš: Je to nevhodné

Příspěvek na sociální síti vzbudil vlnu kritických reakcí. A přidal se i šéf vládní strany Bartoš, který se od toho - podobně jako někteří další Piráti - distancoval.

Kandidátka na šéfku Pirátů: Jsem přesvědčením komunistka

Domácí

„Janka Michailidu je bezesporu odbornice na otázky týkající se psychotropních látek či jejich regulace a využití ve společnosti. To nic nemění na tom, že její soukromé aktivity a řada veřejných vyjádření, které rozhodně nereprezentují názory Pirátské strany, vnímám z pozice předsedy jako zcela nevhodné,“ uvedl na sociální síti.

Zdůraznil také, že hrůzy komunistické diktatury dvacátého století v řadě zemí světa včetně České republiky nelze relativizovat, nebo dokonce adorovat. „Nechci Jance Michailidu nic podsouvat, ale měla by se, byť stále věřím, že významnou část v jejích úvahách hraje trochu hloupá a prvoplánová provokace, zamyslet a přehodnotit své fungování ve veřejném prostoru,“ míní.

„Komunismus i fašismus jsou stejně zhoubné ideologie. Jejich naplňování v historii a bohužel i dnes stálo životy milionů lidí, skrze tyto ideologie byly a jsou pošlapávány hodnoty, které Pirátská strana od svého vzniku reprezentuje,“ uzavřel.

Proč jedeš antikomunistickou ódu?

Michailidu se proti jeho slovům následně ohradila s tím, že navštívila přednášky, které se týkaly „role avantgardního umění v revolučním hnutí a ukrajování lidských práv v současném Polsku a Maďarsku“.

„Cože prosím? Můžeš mi laskavě říct, co z toho je provokace? A proč tady zas jedeš nějakou antikomunistickou ódu,“ reagovala.

Michailidu se do povědomí veřejnosti dostala svojí kandidaturou na post předsedkyně Pirátské strany právě proti současnému šéfovi strany Bartošovi.

Před samotnou volbou ale média informovala, že se na Pirátském fórum otevřeně hlásila ke komunistické ideologii. „Moje vnitřní přesvědčení je komunistické, ve smyslu původním (demokratickém),“ reagovala tam Michailidu na dotaz, který jí položil účastník diskuse Lukáš Doležal.

Ve volbě na předsedkyni strany neuspěla. Vedle šéfa české diplomacie Jana Lipavského, poslance Jakuba Michálka nebo pražského exprimátora Zdeňka Hřiba je ale členkou Republikového výboru Pirátské strany, kam ji zvolilo celostátní fórum.

Antikapitalistická kavárna musí po roce zavřít. Nedokázala si na sebe vydělat

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám