Hlavní obsah

Piráti budou hlasovat o výzvě k okamžitému odvolání Blažka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piráti budou hlasovat o výzvě k okamžitému odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Podnětem k opětovné diskusi koaličních partnerů občanských demokratů o nevhodnosti Blažka pro post ministra bylo jeho nedávné setkání s proruským lobbistou Martinem Nejedlým.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Článek

Návrh, aby jednali i o možnosti odchodu svých ministrů z vlády v případě setrvání Blažka, nemá ve vnitrostranické debatě Pirátů dost podporovatelů. Návrh na diskusi a posléze hlasování Pirátů v takzvaném celostátním fóru nyní prochází administrací, řekl ČTK za Piráty Luboš Kudláček. Pak bude spuštěna zhruba dvoutýdenní diskuse a následovat bude několikadenní hlasování.

Blažek se v pondělí omluvil a zopakoval, že šlo o náhodné setkání. Podle premiéra Petra Fialy (oba ODS) je Blažek připraven vysvětlit okolnosti svého setkání koaličním partnerům. Stane se tak zřejmě ve středu na jednání lídrů vládních stran o konsolidačním balíčku. Podle Fialy šlo o náhodné setkání, na odchod ministra z vlády by podle něj bylo, kdyby schůzka byla plánovaná.

Blažek ve vyjádření pro média uznal, že jeho několikahodinové setrvání v restauraci za přítomnosti Nejedlého bylo nevhodné. Omluvil se všem, kterých se zpráva o setkání dotkla. Za chybu Fiala považuje to, že Blažek ihned nevyhodnotil všechny politické souvislosti, problémy kolem osoby Nejedlého a neodešel.

Pokaždé spustí opozice virvál, po schůzce Blažka s Nejedlým je podivné hrobové ticho

Domácí

Podle ředitele protikorupční organizace Transparency International ČR Ondřeje Kopečného Fiala už poněkolikáté otevřeně ignoruje Blažkova závažná pochybení a aplikuje dvojí metr.

V druhé polovině června se Piráti v online hlasování usnesli, že Blažek ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády. Usnesení reagovalo na možný střet zájmů ministra spravedlnosti ve vztahu k prošetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých v posledních měsících informovaly protikorupční organizace.

O možných variantách postupu hlasovalo 514 členů Pirátů, pro přijetí usnesení se vyslovilo 369 z nich. Fiala potom situaci probral s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem a Blažka podpořil. Podle předsedy vlády si celou záležitost tehdy vysvětlili.

Blažek si sype popel na hlavu kvůli setkání s Nejedlým: Omlouvám se všem, kterých se dotklo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám