Hlavní obsah

Pietní vzpomínka na Vítkově symbolicky ukončila misi v Afghánistánu

Praha
Aktualizováno

Vzpomínkou na padlé vojáky a slavnostním nástupem na pražském Vítkově v pátek česká armáda symbolicky ukončila své dvacetileté působení v Afghánistánu. Pietní připomínky zahraniční mise, na které sloužilo asi 11 500 českých vojáků, se zúčastnili ústavní činitelé, zástupci armády i současní a bývalí vojáci, kteří v Afghánistánu působili.

Záznam: Slavnostní nástup při příležitosti ukončení činnosti české armády na území AfghánistánuVideo: Novinky

 
Článek

Na pietu dorazil i premiér Andrej Babiš (ANO), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata. Chyběl vrchní velitel ozbrojených sil prezident Miloš Zeman.

Na začátku akce si přítomní připomněli padlé vojáky. „Byl kamarádský, uměl rozesmát a hýřil optimismem,“ zaznělo například o Davidu Benešovi, který zemřel 8. července 2014 při sebevražedném útoku.

Afghánskou vládu má vést zakladatel Tálibánu Barádar

Svět

„Jsem rád, že jste se všichni vrátili domů v pořádku, zvládli jste své úkoly a já za to děkuji. Hlavní cíl operace, tedy eliminace teroristických hrozeb v Evropě, se podařilo naplnit,“ prohlásil ministr Metnar směrem k přítomným vojákům.

Na Vítkově se armáda slavnostně rozloučila s misí v AfghánistánuVideo: Novinky

Doplnil nicméně také, že nynější události v Afghánistánu mohou vyvolat pochybnosti o smyslu dvě dekády trvající spojenecké mise v zemi.

Opata: Jsem hrdý 

„Jsem na vás na všechny neskutečně hrdý,“ dodal ve svém projevu následně Opata.

První čeští vojáci odletěli do Afghánistánu v roce 2002, působení v zemi jich 14 nepřežilo. Právě na kolegy, kteří se z mise nevrátili, vojáci během piety vzpomínali. Součástí byla i modlitba hlavního kaplana Jaroslava Knichala.

Zklamaní, naštvaní a podvedení. Tálibové se na Američany zlobí za rozbitá letadla

Svět

Česká republika své vojáky z Afghánistánu ve spolupráci se spojenci stáhla na konci června. Většina politických představitelů Česka odchod ze země kritizovala, a to včetně prezidenta Miloše Zemana. Podle něj se bude muset NATO do Afghánistánu vrátit, protože Tálibán v zemi opět vytvoří teroristická centra.

Reklama

Výběr článků

Načítám