Hlavní obsah

Pětiprocentní hranice pro zisk křesla v eurovolbách se nemění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud v pondělí odmítl návrh na zrušení pětiprocentní hranice pro zisk křesla ve volbách do Evropského parlamentu. Návrh podal loni Nejvyšší správní soud (NSS) z popudu Pirátů a Strany zelených. Obě strany si stěžovaly, že pětiprocentní klauzule je diskriminační.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (vlevo) a soudce Jiří Zemánek při vyhlašování verdiktu

Článek

Stížnost obou stran nyní dořeší NSS, který by měl definitivně potvrdit i výsledky loňského hlasování včetně rozdělení mandátů.

Piráti ve volbách získali 4,78 procenta hlasů, zelení 3,77 procenta. Svorně tvrdili, že klauzule omezuje poměrné zastoupení politických proudů a nemá praktický význam.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

NSS jim dal za pravdu, neboť podle něj omezuje volnou soutěž stran. „Napadená ustanovení zákona o evropských volbách omezují volnou, respektive svobodnou soutěž politických sil v demokratické společnosti, rovnost hlasovacího práva všech voličů a právo na přístup občanů k voleným funkcím za rovných podmínek,“ konstatoval loni v  červnu k verdiktu NSS soudce zpravodaj Tomáš Langášek.

ÚS v minulosti potvrdil oprávněnost pětiprocentní uzavírací klauzule pro volby do Sněmovny.

Čeští ústavní soudci mohli návrh zamítnout nebo klauzuli zrušit pro budoucnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám