Hlavní obsah

Peníze na kampaň se sypou pomalu. Prezidentští kandidáti nemají často ani procento cíle

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní kampaň do prezidentských voleb se blíží, účty kandidátů však dosud zejí prázdnotou. Petr Pavel dostal do pondělí na transparentní účet necelé čtyři miliony korun, Danuše Nerudová něco přes milion, Josef Středula dokonce pouze asi 160 tisíc korun. Cílem většiny uchazečů o Hrad je přitom vybrat limitních 40 milionů korun na kampaň pro první kolo volby a 10 milionů pro druhé.

Článek

„Co se týče sponzorských darů, hlavním cílem je nezávislost. Generál Pavel jde do voleb, aby se stal prezidentem občanů, nikoliv jedné firmy nebo skupiny podnikatelů. Chceme proto získat co nejvíc menších částek od co nejširší skupiny podporovatelů,“ komentovala stav účtu Petra Pavla jeho mluvčí Markéta Řeháková.

Pavel chce stejně jako většina jeho soupeřů sehnat na kampaň pro první kolo volby 40 milionů korun, což je limitní částka, kterou povoluje zákon. Pro druhé kolo je to dalších 10 milionů.

„V tuto chvíli peníze vybrány nemáme a jsme vděční za každý příspěvek. Zatím jsme ale nezahájili velkou kontaktní ani podpisovou kampaň, k tomu dojde až po letních prázdninách. Sběr sponzorských darů bude tedy dál pokračovat,“ řekla Novinkám Řeháková.

Podpisy mají dva kandidáti na Hrad. Favorité počty tají

Prezidentské volby

Ostrá kampaň začne na podzim

Bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR a expředseda vojenského výboru NATO Pavel zároveň vyjmenoval, od koho peníze nepřijme: od politicky exponovaných lidí, od lidí spojených s divokou privatizací a tunelováním, od lidí z byznysu, který je napojen na strategické rozhodování státu v oblasti energetiky, zdravotnictví, zbrojního průmyslu, nebo od těch, kteří by si darem chtěli „kupovat vliv“.

Peníze jsou potřeba o to víc, o co méně je postava veřejně známá. Známí lidé mají výhodu, že je do médií zvou automaticky, že dostávají prostor v televizi i tisku.
Jakub Horák, odborník na marketing

Sponzory Pavlovi pomáhá shánět spolek Společný prezident, ten má na zvláštním transparentním účtu přes 171 tisíc korun. Jako tzv. třetí osoba může spolek pomáhat bez limitu až do 25. listopadu, kdy se kandidáti oficiálně registrují. Pak se začne v kampani všem „třetím osobám“ počítat maximální limit 1 milion korun.

Mezi favorizované kandidáty patří také ekonomka a rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Ani ona ještě peníze na svou kampaň zdaleka nevybrala. Na transparentním účtu, který ohlásila u Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí (UDHPSH), měla v pondělí něco přes 1,1 milionu korun. Převedla si na něj i 425 tisíc, které jí zbyly z prvního předvolebního účtu. Jak upozornil její mluvčí Štěpán Neubauer, na něm Nerudová vybrala více než 3,3 milionu korun.

Trojlístek výrazných jmen mezi ohlášenými kandidáty na hlavu státu uzavírá odborový předák Josef Středula. Ten měl však v pondělí na účtu, na kterém sbírá dary na kampaň, pouze necelých 160 tisíc korun, tedy ani procento kýžené částky.

Za prezidenta, kterému nehrozí kriminál. Milion chvilek chce Babišovi zavařit

Domácí

„Jsme stále ve fázi sběru podpisů, tomu odpovídá i vyjednávání se sponzory. Ukazuje se, že vést velkou kampaň v době prázdnin opravdu nemá smysl. Lidé jsou z politiky unavení a chtějí si odpočinout po dvou náročných letech. V září nás čekají komunální a senátní volby, pak přijde čas na ostrou prezidentskou kampaň,“ řekl Novinkám.

Kandidovat bude možná také expremiér Andrej Babiš (ANO), své stanovisko však hodlá sdělit až 28. října. Na rozdíl od výše zmíněných jmen se nehodlá opírat o podpisy alespoň 50 tisíc občanů, ale hodlá vsadit na podporu svých poslanců. Ke kandidatuře potřebuje podpis minimálně dvaceti poslanců, klub ANO má přitom ve Sněmovně 72 členů.

Správný kandidát na prezidenta by měl být mezi lidmi od rána do večera. Ráno v šest rozdávat letáky těm, co jedou do fabrik, a jet tak až do večera.
Jakub Horák, odborník na marketing

Ani s financemi si starosti dělat nemusí. Kromě toho, že si miliardář Babiš může kampaň zaplatit hravě ze svého, jako to dělají např. podnikatelé Tomáš Březina, Karel Diviš nebo Karel Janeček, hnutí ANO má na účtu necelých 217 milionů korun.

Marketér: Podstatný je kontakt

Podle marketingového experta Jakuba Horáka však lze u voličů uspět i bez finančně nákladné kampaně. „Peníze jsou potřeba o to víc, o co méně je postava veřejně známá. Známí lidé mají výhodu, že je do médií zvou automaticky, že dostávají prostor v televizi i tisku. Andrej Babiš, který zatím neoznámil kandidaturu a s obytňákem objíždí republiku údajně kvůli komunálním volbám, je neustále v médiích, protože se v nich neustále rozebírá, co kde řekl a že mu na setkáních lidé pískají,“ poznamenal.

Klíčový je podle Horáka také osobní kontakt. „Člověk, kterému nějaká osobnost v Horní Dolní podala ruku, si to bude do smrti pamatovat a bude za vás bojovat v hospodě a všem se se svým zážitkem chlubit. To je mnohem přesvědčivější než inzerát v novinách nebo na Facebooku. Mravenčí práce a obcházení lidí je klíčové. Vyplatila se v minulosti i Miloši Zemanovi. Jediný, kdo to dnes dělá důsledně a profesionálně, je Andrej Babiš,“ dodal pro Novinky Horák.

Kandidáti na prezidenta zveřejnili účty, někteří už utrácejí

Prezidentské volby

Jiní kandidáti se podle něj baví jen s těmi, kteří jsou jim blízcí. „To ale přesvědčují přesvědčené. Je potřeba jít za těmi, co vás neznají, a je potřeba si to odmakat. K tomu nic nepotřebujete, k tomu potřebujete auto, benzin a volný čas. Správný kandidát na prezidenta by měl být mezi lidmi od rána do večera. Ráno v šest rozdávat letáky těm, co jedou do fabrik, a jet tak až do večera,“ uzavřel Horák.

Jméno kandidátaPříjmy transparentního účtu k 15. 8.Zůstatek k 15. 8. 2022
Petr Pavel3 978 081 Kč2 454 088 Kč
Danuše Nerudová1 104 887 Kč266 294 Kč
Josef Středula157 900 Kč157 900 Kč
Marek Hilšer304 911 Kč144 161 Kč
Tomáš Zima874 010 Kč227 908 Kč
Karel Janeček4 463 528 Kč76 230 Kč
Alena Vitásková768 200 Kč242 608 Kč
Josef Skála352 819 Kč230 357 Kč
Libor Michálek352 200 Kč279 139 Kč
Tomáš Březina543 100 Kč252 638 Kč
Karel Diviš550 000 Kč38 833 Kč
Denisa Rohanová10 000 Kč9 961 Kč
Milan Rokytka35 Kč- 50 995 Kč
Ivan Smetana350 Kč350 Kč
Lumír Láska100 Kč100 Kč

Výběr článků

Načítám