Hlavní obsah

Pekarová Adamová: Prozatím nejsem pro slučování s ODS a lidovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staronová předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová si chválí koalici Spolu. Podle ní je dobře, že budou s ODS a lidovci kandidovat i do evropských voleb, ale prozatím je proti slučování v jednu superstranu. Diskusi na toto téma se ale nebrání. Rozhovor vznikl ještě před zveřejněním zprávy o úmrtí bývalého ministra zahraničí a čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Foto: Milan Malíček, Právo

Markéta Pekarová Adamová na sobotním sněmu TOP 09 obhájila křeslo předsedkyně strany.

Článek

Na sněmu TOP 09 jste chválila vládu, ale zároveň jste dodala, že děláte chyby. Jaké?

Největší chybou, kterou děláme, je, že si necháváme vnutit pohled všech kritiků a opozice, že děláme pro Českou republiku málo, a taky je chybou, že neumíme prodat své výsledky. Naše vláda se nachází v nejkrizovějších časech v moderních dějinách, ale všechny krize řeší kompetentně.

Kdybychom dali na různá doporučení opozice a zastropovali ceny pohonných hmot jako v Maďarsku, tak by to vedlo pouze k tomu, že by tady žádné pohonné hmoty nakonec nebyly, stejně jako v Maďarsku.

Pekarová je staronovou šéfkou TOP 09. Nesmíme propadnout sebeklamu o své neomylnosti, říká

Domácí

Opozice věštila, že budeme mrznout, že budou krachovat firmy, ale v ničem neměla pravdu. Nesmíme polevit, ale ukázat lidem kompetenci, že problémy, jako je například integrace ukrajinských uprchlíků, umíme řešit a při tom všem se nám daří konsolidovat veřejné finance.

Řekla jste, že si nemůžeme dovolit už tak obrovské schodky a že TOP 09 je rozpočtově nejzodpovědnější stranou ve vládě. Znamená to, že budete navrhovat nějaký další úsporný balíček nebo zvyšování daní?

Naše konsolidační úsilí určitě nemůže skončit tímto balíčkem. Musíme hlavně rušit agendy úřadů, zeštíhlovat výdaje státu například o úředníky, kteří jsou zbytní, jako se to stalo na ministerstvu zdravotnictví. Budeme digitalizovat a už se to děje, například na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Na ministerstvu zdravotnictví ministr Válek příští rok představí aplikaci, ve které budeme mít všichni zdravotní data a která nás bude například upozorňovat, že nám vypršelo očkování. To bude obrovský skok pro celou společnost.

A tím získáte stamiliardy na snížení schodku?

Musíme nejdříve dokončit konsolidační balíček, který teď prošel Senátem, a pak budeme více přehodnocovat dotace, abychom se z dotační ekonomiky stali opět ekonomikou čistě tržní, což neznamená, že nebudeme využívat peníze z evropských zdrojů.

Nejen vy, ale celá TOP 09 si pochvaluje, že půjdete do evropských voleb společně s ODS a lidovci v koalici Spolu. Nevytratí se tím postupně značka TOP 09?

My děláme stále vlastní kampaně, ve kterých ukazujeme, jak nakopnout českou ekonomiku, protože nyní začala stagnovat. Jezdíme do všech regionů, mluvíme s lidmi, je to mravenčí, každodenní práce, ale určitě se nám před volbami vyplatí.

Neoslabí to ale nakonec TOP 09, že nebudete v budoucnosti už schopní kandidovat samostatně, až se například ve Spolu nedohodnete?

TOP 09 tím určitě neztrácí, ale jednoznačně získává, protože díky Spolu máme dvojnásobek poslanců a můžeme prosazovat lépe naše záměry.

Spolu, ale bez sebe. Strany koalice rozjely kampaně do eurovoleb

Domácí

Poslanec Ondřej Kolář řekl, že byste měli být připraveni na diskusi, že se z koalice Spolu může stát superstrana o třech frakcích. Jste na to připravena?

Slyším to poprvé, ale pokud po sloučení v jednu stranu bude poptávka, tak o tom budeme diskutovat. Teď se ale musíme soustředit na to, jak uspět v evropských volbách. Poté uvidíme, jak v koalici budeme fungovat dál, ale prozatím jsem zastáncem toho, že máme fungovat jako koalice a nemáme chystat žádné slučování stran. Každá z těch stran má své unikátnosti a programové rozdílnosti. A vzájemná synergie dává koalici Spolu smysl.

Orosilo se vám čelo, když to vypadalo, že by mohl být místopředsedou TOP 09 Jiří Pospíšil?

Netajila jsem se tím, že si myslím, že Jiří Pospíšil už straně přinesl něco v minulosti a teď by se měl více soustředit na Prahu, kde je náměstkem primátora, a nesnažit se sedět na několika židlích.

Bála jste se, že pokud by se Jiří Pospíšil stal členem vedení, že budete muset odpovídat na otázky, jestli vás nenamočil do kauzy Dozimetr?

Tu kauzu jste zmínil podle mě zcela legitimně. Proto si myslím, že se má soustředit na svoji práci v Praze a na to, že má své jméno očišťovat sám svou kvalitní prací.

Zemřel Karel Schwarzenberg

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám