Hlavní obsah

Pekarová je staronovou šéfkou TOP 09. Nesmíme propadnout sebeklamu o své neomylnosti, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vládní straně TOP 09 bude i v příštích letech šéfovat předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Na volebním sněmu, který se v sobotu odehrává v hotelu Clarion v pražských Vysočanech, neměla protikandidáta. Od 177 přítomných delegátů získala 142 hlasů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Staronová předsedkyně hnutí TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Článek

V kandidátském projevu chválila, že vláda pětikoalice dokázala čelit řadě krizí vyvolaných hlavně válkou na Ukrajině. Ale zároveň varovala předtím, aby si mysleli, že nedělají žádné chyby.

„I tak bychom ale neměli žít v iluzi, že naprosto vše děláme dobře a pouze špatně komunikujeme. Pokud propadneme sebeklamu o vlastní neomylnosti, velmi brzy na to doplatíme. A to nesmíme dopustit,“ uvedla Pekarová.

Dodala, že zároveň nesmějí propadat malomyslnosti, protože vláda zvládla zbavit Česko závislost na ruském plynu, pomohla překonat energetickou krizi i příval uprchlíků z Ukrajiny.

Vedení TOP 09 čekají změny

Domácí

Ve vládě je podle předsedkyně TOP 09 nejsilnějším hlasem pro rozpočtovou zodpovědnost.

„Vnímám znepokojení některých z vás, že se nedaří partnery ve vládě přesvědčit k ještě razantnějším úsporám. Nebo vidíte snadné řešení ve zvýšení daně z příjmu fyzických osob. Nicméně ve vládě je pět stran a jsme odsouzeni ke kompromisům,“ poznamenala.

Předsedkyně TOP 09 přiznala, že kvůli vládní politice ztratili část voličů. „Musíme si ale také přiznat, že jsme některé naše voliče zklamali, a hledat recept, jak je přilákat zpátky,“ dodala.

Podle Pekarové Adamové je úspěch, že se podařila dohodnout znovu společná kandidátka s ODS a lidovci pro evropské volby. Nehrozí ale podle ní, že tím trpí značka TOP 09.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Markéta Pekarová Adamová na celostátním sněmu TOP 09 s premiérem Petrem Fialou

„Přestože to někteří z vás mohou cítit jinak, v koalici Spolu naši stranu nijak neupozaďujeme – naopak, do koalice i celé vlády dodáváme kompetenci v oblastech, které jsou pro nás dlouhodobě typické,“ uvedla.

Věří, že v evropských volbách koalice Spolu vyhraje nad „populistickou a extrémistickou opozicí“.

„Tyto strany pouze loví hlasy slibováním rozdávání peněz a ani se nesnaží předstírat, že by je jakkoliv zajímala úroveň života dalších generací. Pokud těmto lidem přenecháme prostor, hazardujeme s tím, v jaké zemi se za pár let můžeme ocitnout,“ dodala.

Dvojkou topky bude Válek

Ke změně došlo na postu prvního místopředsedy. Namísto senátora Tomáše Czernina se jím stal vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Také neměl protikandidáta a od 177 delegátů dostal 167 hlasů.

Ve svém kandidátském projevu přiznal, že na ministerstvu jen těžko v posledním roce zvládají problém s nedostatkem léků.

„Chyběly léky, chybí léky, situace není jednoduchá, ale v některých zemích je situace katastrofická,“ uvedl Válek.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví a nyní i první místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek

Podle něj příčinou toho, že celý rok jsou potíže s dostupností léků, je hlavně covidová pandemie a válka na Ukrajině, kterou rozpoutal diktátor Putin. „Já mu říkám psychiatrický pacient,“ uvedl Válek.

Podařilo se mu prý snížit na ministerstvu zdravotnictví byrokracii. „Nevnímám se jako čistič, ale přesto jsem snížil na ministerstvu administrativu a počet úředníků. Nejvíce ze všech ministerstev,“ poznamenal. Za to si vysloužil potlesk delegátů.

Jako svou zásluhu vidí mimo jiné to, že se mu podařilo zastavit Babišův projekt onkologického institutu v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

„Onkologické centrum v nemocnici na Vinohradech bylo stejně zbytečné jako fronta na maso na Letné, čímž myslím Stalinův pomník,“ dodal.

Fiala: Nehádejme se v koalici Spolu

Premiér a předseda ODS Petr Fiala varoval na sněmu před hádkami v koalici Spolu, kterou kromě této dvojice stran tvoří ještě KDU-ČSL. Je to podle něj cesta, jak odevzdat moc extremistům.

Za nutnost označil vítězství ve volbách do Evropského parlamentu (EP) i příštích volbách do Sněmovny, jinak podle něj hrozí Česku „návrat do temných časů“.

Fiala uvedl, že v jednotlivých stranách se objevují názory, že spoluprací ve Spolu ztrácejí mimo jiné svou identitu. „Pokud se začneme hádat, vymezovat se, je to nejspolehlivější cesta, jak odevzdat moc extremistům a populistům,“ varoval.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Petr Fiala na celostátním volebním sněmu TOP 09.

Zodpovědné demokratické strany podle něj musí spojovat síly. „Pro ODS i TOP 09 má smysl politika, která se dokáže dívat daleko dopředu. Abychom ji mohli dělat, musíme vyhrát volby,“ doplnil.

Současná vláda Spolu se Starosty a Piráty je podle Fialy jedinečná v tom, že sdružuje všechny relevantní demokratické síly v Česku. „Proto má mimořádnou odpovědnost,“ řekl.

Kabinetu se podle něj podařilo úspěšně vypořádat s mimořádnými výzvami, jako byly covid-19, energetická krize či uprchlická vlna z Ukrajiny.

„Jsou i věci, které se nedaří tak rychle, jak bychom si přáli,“ připustil. Z problémů je však podle něj potřeba udělat výzvy a nepropadat poraženectví.

Koalice nesmí také propadat „blbé náladě“, čas vládnutí si vybírat nemůže. „Máme to ve svých rukách, držme spolu a výsledky s dostaví,“ uvedl Fiala.

Největší sprosťárna! Babiš ostře vyjel na Pekarovou Adamovou, která mu připomněla covidové zemřelé

Domácí

Ocenil zástupce TOP 09 ve vládě i šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou a její působení v čele Sněmovny. Je podle něj výbornou a důstojnou předsedkyní dolní komory.

„Ve Sněmovně přitom probíhají největší útoky na naši vládu a vůči naší snaze o pozitivní změnu ČR,“ uvedl.

Partnerství stran ve Spolu má podle něj silný a stabilní základ, voliči to ve volbách oceňují.

„Nepodceňuji výzkumy veřejného mínění, ale současně vím, že jejich relevance je omezená. Nepřeceňujme je. Jediným měřitelným parametrem úspěšnosti v politice jsou volby. A v těch jsme úspěšní,“ zdůraznil Fiala.

Jurečka: Obhajujte kroky naší vlády

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na sněmu stejně jako Fiala ocenil spolupráci v koalici Spolu. Jurečka vyzval členy TOP 09, aby na veřejnosti pomáhali s obhajobou kroků vlády.

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše koaliční strany nesmí podceňovat obavy běžných lidí. Předseda STAN Vít Rakušan varoval před populisty.

Jurečka na sněmu chválil spolupráci lidovců, občanských demokratů a TOP 09 v koalici Spolu. Podle něj existují silné důvody pro pokračování této spolupráce. Uvedl příklady z vlády, kdy se podle něj daří řešit složité problémy, například ve zdravotnictví, sociálních službách, reformě penzijního systému či digitalizaci.

„Často slyším, že to špatně komunikujeme,“ uvedl šéf lidovců. Prostor pro zlepšení podle něj je, pomoci ale mohou i řadoví členové. Jurečka se domnívá, že zodpovědnost za komunikaci nemají jen členové vlády, poslanci a senátoři.

Vyzval členy TOP 09, aby pomáhali vysvětlovat nesmysly, lži, nepravdy, které se objevují na sociálních sítích, a zastali se lidí „v čele pelotonu“.

„Když k tomu budeme mlčet, budeme podporovat rozvoj této kultury. A já takovou kulturu v ČR podporovat nechci,“ doplnil Jurečka a sklidil od přítomných v sále potlesk.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Šéf lidovců Marian Jurečka na celostátním volebním sněmu TOP 09

Video se zdravicí poslali členům TOP 09 také předsedové Pirátů a STAN, kteří s koalicí Spolu tvoří vládu. Podle Bartoše je potřeba vládní kroky dělat citlivě. Zájmy lidí podle něj musí být vždy nad ideologiemi. Vyzval k tomu, aby členové koalice nebagatelizovali obavy běžných lidí.

Podle Rakušana se koaliční strany snaží čelit populistům, kteří nabízejí rádoby jednoduchá řešení.

Společným úkolem pro zbytek volebního období je podle Rakušana více s lidmi hovořit, ukázat, že vláda má za sebou výsledky. Naším společným úkolem je dovládnout a zvrátit křivku voličské nepřízně, dodal.

Memorandum o koaliční kandidatuře ve sněmovních volbách podepsali lídři ODS, KDU-ČSL a TOP 09 před třemi lety. Ve volbách pak koalice Spolu těsně porazila s 27,79 procenta hlasů hnutí ANO.

Lídři Spolu nedávno oznámili, že budou příští rok ve volbách do EP kandidovat společně. Pro volby do krajských zastupitelstev, které se budou rovněž konat v příštím roce, patrně naopak společná kandidátka Spolu ve většině krajů nevznikne.

Spolu, ale bez sebe. Strany koalice rozjely kampaně do eurovoleb

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám