Hlavní obsah

Pavel: Putin chce opotřebovávací válkou Západ otrávit. Pokud mám obavy, týkají se naší jednoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin spoléhá na opotřebovávací válku, kterou chce Západ unavit a otrávit, aby nechal Ukrajinu jejímu osudu. Na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost to v úterý na Pražském hradě řekl prezident Petr Pavel. Zmínil také obavy o jednotu Západu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident republiky Petr Pavel v Poslanecké sněmovně.

Článek

„Pokud mám z něčeho obavu, je to naše vytrvalost a schopnost zůstat jednotní. Putin spoléhá na opotřebovávací válku, kterou chce Západ unavit, otrávit, tak abychom nechali Ukrajinu napospas jejímu osudu,“ varoval na konferenci prezident.

Podle něj jde ze strany Moskvy o logický kalkul. „Každý konflikt časem ztrácí na naléhavosti a v životech lidí ho zastiňují každodenní starosti,“ poznamenal.

Zároveň zdůraznil, že se lidé nemají bát ruských hrozeb. „Jako společenství demokratických zemí jsme hodnotově, občansky, ale také hospodářsky silnější, z toho obavy nemám,“ podotkl.

Řehka: Pokud slovo mobilizace vyvolá u lidí paniku, koledujeme si o průšvih

Domácí

Pavel také připustil, že se Západ v posledních letech mýlil, protože si myslel, že válka v Evropě už nebude možná.

„Naše přání bylo otcem myšlenky, ztráceli jsme zrak a dobrý úsudek. Viděli jsme varovné signály, slyšeli varující hlasy, ale bylo těžké je přijmout a vystoupit z vlastní komfortní zóny. Putin nás z této iluze rychle vyvedl,“ upozornil.

Jsou to čučkaři, řekl Zeman o BIS

Domácí

Nepodcenit ambice Číny

Nutné je podle Pavla brát vážně i mocenské ambice Číny. „Věřím, že k ozbrojenému konfliktu mezi Západem a Čínou v blízké době nedojde. To ale rozhodně neznamená, že máme opakovat chyby nečinnosti a víry, že když zavřeme oči, nic se nám nestane,“ řekl.

Za existenční zájem v této souvislosti označil utužování vztahů se všemi demokratickými státy na světě.

Prezident ocenil Čechy, že Ukrajině stále pomáhají. Také pochválil vládu, že posílá pomoc na Ukrajinu a že zafixovala dvě procenta HDP na obranu. „Je také správné, že posilujeme informační a energetickou bezpečnost,“ dodal.

Zároveň vyzval politiky, ať u otázky národní bezpečnosti nepolitikaří. Koalice i opozice by v tomto ohledu podle něj měly být jednotné.

Ukrajině hrozí vyčerpání podpory i pozornosti Západu, varuje Fiala

Domácí

Že Ukrajině hrozí vyčerpání podpory i pozornosti Západu, varoval v úterý dopoledne i premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj se nezdá, že válka v nejbližší době skončí.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka na konferenci uvedl, že mluvit o riziku velkého konfliktu je důležité. „Nebezpečí je reálné, protivník je reálný a obranyschopnost také musí být reálná. Nemůžeme lidi držet ve tmě nevědomosti, zlehčování a nemluvit o tom, co se děje,“ zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám