Hlavní obsah

Ukrajině hrozí vyčerpání podpory i pozornosti Západu, varuje Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezdá se, že válka v nejbližší době skončí, uvedl v úterý na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě premiér Petr Fiala (ODS). Varoval, že hrozí scénář zamrzlého konfliktu a vyčerpání sil, kapacit, ale i podpory a pozornosti v západních zemích.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Nejnovější zprávy o ukrajinském postupu jsou opatrně optimistické, ale nezdá se, že by válka mohla skončit v nejbližší době. Naopak hrozí scénář zamrzlého konfliktu, který by znamenal vytvoření centra trvalé bezpečnostní nestability ve východní Evropě,“ upozornil Fiala.

Podle něj by scénář dlouhodobě vyčerpával, a tak Česko společně s mezinárodním společenstvím musí přispět k jeho odvrácení.

„Právě vyčerpání je to, co nás v dnešní situaci nejvíce ohrožuje. Mám na mysli nejen vyčerpání ukrajinských sil a vyčerpání kapacit, které jim můžeme poskytnout, ale i vyčerpání podpory a pozornosti v západních zemích. Hrozí, že veřejnost pro podporu napadené zemi může brzy ztratit pochopení,“ varoval premiér.

Potrvá to měsíce. Americký diplomat krotí optimismus ohledně dodávek F-16 na Ukrajinu

Evropa

Podle něj země musí udělat vše pro to, aby zůstaly jednotné, aby „Rusko bylo zatlačeno zpět a mír nastal za podmínek, které si určí vláda ukrajinského prezidenta“.

Fiala také řekl, že Rusko ukázalo, že je ochotné překročit veškeré meze včetně lidskosti. Zároveň uvedl, že česká obrana může počítat se stabilním financováním a že slíbené úrovně dvou procenta HDP by Česko mělo dosáhnout už v příštím roce. „I když jsme původně počítali až s rokem 2025,“ podotkl.

„Pokud máme zůstat mezi nejbezpečnějšími zeměmi na světě, musíme mít odvahu pro to něco udělat,“ řekl předseda vlády s tím, že klíčová je právě podpora obranných sil a dostatečné financování.

Lipavský: Jsme na prahu období globální konfrontace

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) je země v současné době „na prahu období globální konfrontace“. „Nevíme, jakou podobu bude mít. Členství v NATO a EU má pro Česko životní význam,“ zdůraznil na konferenci.

„Připravenost státu, jeho institucí a občanů a vojenská síla jsou nezbytnými předpoklady, abychom získali respekt našich protivníků i důvěru našich spojenců,“ dodal.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) následně připomněla, jak Česko modernizuje armádu. Také uvedla, že se dohodla s náčelníkem Generálního štábu Karlem Řehkou na revizi seznamu materiálu, který lze poslat na pomoc Ukrajině. „Co můžeme poslat, pošleme,“ slíbila.

Rusko požádalo o schůzi Rady bezpečnosti OSN. Chce řešit dodávky západních zbraní na Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám