Hlavní obsah

Pavel přijal na Hradě romské studenty a varoval před předsudky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou přijali ve čtvrtek na Pražském hradě romské studenty a studentky středních a vysokých škol. Na setkání konaném u příležitosti nedávného Mezinárodního dne Romů Pavel přítomným připomněl, že právě oni pomáhají překonávat předsudky, které považuje za jedno z největších nebezpečí současné doby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidentský pár s romskými studenty

Článek

V sále byla přítomna i romská kapela Ivana Heráka, která zahrála romskou hymnu.

„To, co považuji za jedno z největších nebezpečí naší doby – a zdaleka se netýká jenom Romů – jsou předsudky. Vycházejí mnohdy z nedostatku informací, ze stereotypů, z nedostatku vůle navzájem si naslouchat a pochopit argumenty toho druhého,“ uvedl na začátku schůzky Pavel.

„Vy pro mě představujete možnost, jak poukázat na dobré příklady nejenom směrem do komunity vaší, ale především do komunity většinové. Jste příkladem toho, že z kruhu předsudků se dá vystoupit,“ dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Petr Pavel s romskými studenty hovořil například o hrozně předsudků.

Setkání se uskutečnilo k letošnímu Mezinárodnímu dni Romů, který připadá na 8. dubna. Romové tvoří nejpočetnější menšinu v Česku. Podle odhadů jich v zemi žije kolem 250 tisíc. 

Zhruba polovina z nich je v takzvaných ghettech. Romské děti pak často končívají ve školách, kde tvoří většinu žáků. Podle expertů to zhoršuje jejich úspěšnost ve vzdělávání a budoucí uplatnění.

Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková označila přijetí romských studentů a studentek na Hradě a setkání s prezidentem za symbolický moment. Připomněla historii Romů v českých zemích i jejich odsouvání na okraj společnosti.

Vzdělání je klíčové

„Můžeme tu sedět. Je to okamžik změny, který prožíváme,“ uvedla zmocněnkyně pro romské záležitosti. Podle ní je ke zlepšení vzájemného soužití a postavení menšiny ještě dlouhá cesta.

„Důležité je vzdělávání jako prostředek, aby mohli Romové či jiné etnické skupiny uspět. Vzdělávání dává smysl. Může zlepšit život Romů,“ řekla Fuková. Podle ní má smysl talentované romské děti a mladé podporovat.

Pavel se před nedávnem viděl už s romskými školáky, a to při své návštěvě Ústeckého kraje. Zajel tam krátce po svém zvolení před nástupem do úřadu.

Zastavil se v ústecké základní škole Mojžíř, do které chodí děti z takzvané vyloučené lokality. Velkou část školáků tvoří romští žáci.

Diskriminace Romů v Česku přetrvává, tvrdí eurokomisařka pro lidská práva

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám