Hlavní obsah

Diskriminace Romů v Česku přetrvává, tvrdí eurokomisařka pro lidská práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romové se v České republice stále setkávají s diskriminací. I přes pozitivní vývoj se situace zásadně nezměnila a předsudky stále přetrvávají. Po návštěvě věnované otázce životních podmínek Romů a lidí se zdravotním hendikepem to konstatovala komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová. Vztah k romské populaci dokumentovala například na rozdílném přístupu k uprchlíkům z Ukrajiny a ukrajinským Romům, kteří mezi ně patří.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Ukrajinští Romové před budovou brněnského hlavního železničního nádraží

Článek

Mijatovičová, která zavítala do ČR na pětidenní návštěvu, ve své zprávě konstatovala, že i přes „určitý pozitivní vývoj“ stále existují identické problémy diskriminace, na které po dvě desetiletí upozorňovali její předchůdci.

Romové podle ní čelí diskriminaci prakticky ve všech oblastech života zejména v přístupu ke vzdělání. Zmínila i problematiku při hledání bydlení, zaměstnání i při jednání s policií.

Zmínila v této souvislosti i problémy romských uprchlíků z Ukrajiny a kontrast chování vůči nim a vůči ostatním uprchlíkům, kteří zemi opustili po napadení Ruskem.

Ukrajinští Romové v ČR už nejsou problém. Kyjev to prý vyřešil

Domácí

České úřady si pozorovaných problémů jsou vědomy a pracují na strategiích pro jejich zmírňování, uvádění těchto plánů do praxe ale vázne, dodává Mijatovičová. „Je zde hodně dobrých nápadů a úmyslů, které by české společnosti mohly pomoci stát se více inkluzivní, ovšem vyžadují náležitou implementaci a vymáhání,“ řekla.

Při své návštěvě se věnovala rovněž problematice ústavní péče pro osoby se zdravotním postižením i případům špatného zacházení v ústavech.

Patrik Priesol o ukrajinských Romech: Hospodaření s penězi je pro ně novinkou

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám