Hlavní obsah

Pavel: Nemůžeme být mezi Západem a Východem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvolený prezident Petr Pavel odmítl myšlenku, že by Česko mohlo být jakýmsi mostem mezi Západem a Východem, jak o to podle něj usilovali jeho předchůdci Václav Klaus a Miloš Zeman. Pavel tak učinil v rozhovoru pro francouzský list Le Monde s tím, že role takového mostu byla „zvláštní ambicí“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zvolený prezident Petr Pavel.

Článek

„Jsem zcela přesvědčen, že žádná poloha uprostřed neexistuje. Musíme mít naprosto jasno, do jakého světa patříme: je to svět demokracií, nikoli svět více či méně autoritářských vlád,“ řekl Pavel. „Netvrdím, že EU a NATO jsou dokonalé, ale jsou to nejlepší alternativy, které máme,“ dodal.

Pavel také označil za téměř nemožné mluvit s nynějším ruským vedením. „Jak můžete mluvit s někým, kdo vede agresivní válku, téměř každý den posílá rakety na civilní cíle a vyhrožuje světu jadernou apokalypsou?“ otázal se Pavel, podle nějž musí nejprve Moskva změnit svůj postoj.

Nastupující prezident, jenž se úřadu ujme ve čtvrtek, se dále vyslovil pro dodávky dalších zbraní Ukrajině a v delším časovém horizontu i stíhaček. Dodávka nových letadel vyžaduje nejméně půlroční výcvik pilotů, řekl Pavel.

Stoltenberg: Ukrajina naléhavě potřebuje navýšení vojenské pomoci

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám