Hlavní obsah

Pavel přijel na návštěvu do Plzeňského kraje. V Prazdroji si vyzkoušel pivovarskou motorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Prezident dorazil na dvoudenní návštěvu do Plzeňského kraje. Svůj program začal v pivovaru. Tam na něj kromě příznivců čekal také odpůrce s transparentem, na němž měl napsáno Pane komunisto Pavle, abdikujte. Muž pak zamířil také před hejtmanství.

Petr Pavel na návštěvě Plzeňského krajeVideo: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Kolem deváté hodiny prezidenta anglicky přivítal v Plzeňském Prazdroji generální ředitel Dragos Contantinescu. Emeritní sládek Václav Berka pak automaticky pokračoval v projevu v cizím jazyce. „Na nás můžete česky,“ pronesla prezidentova žena Eva.

Petr Pavel si pak prohlédl unikátní pivní motocykl, který vyrobili Robert a Karel Johaníkovi. „Máme tady jednu takovou specialitu. Víme, že jste motorkář,“ řekl Berka a ukazoval na vozidlo s motorem Yamaha TR-1, které nese třicetilitrový sud a dvě zásobní plechovky. „To je kus motorky,“ okomentoval prezident.

Následně se návštěva odebrala na prohlídku historických sklepů a automatického skladu. „Prezidentský pár od nás dostal dárkové balení třetinkových lahví se speciálními etiketami, odnosku s čerstvě načepovaným pivem,“ nastínil mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Prezidentský pár se zdraví s generálním ředitelem Prazdroje Dragosem Constantinescu

Když sudy tančí. V Plzeňském Prazdroji vysmolují ležácké obry

Ekonomika

Doplnil, že Petr Pavel dostal čestný titul Honorary Connoisseur, který udílí významným osobnostem podílejícím se na šíření věhlasu Pilsner Urquell doma i v zahraničí. „První dámě jsme dali brož a náušnice inspirované pivem od studentky Veroniky Šimůnkové a malovaný hedvábný šátek s našimi motivy,“ uzavřel Kovář.

Poté se prezident přesunul na krajský úřad. I tam na něj čekal tentýž odpůrce s transparentem. Daleko víc ale bylo příznivců. Přišli například studenti z nedaleké střední živnostenské školy. „V angličtině zrovna probíráme Českou republiku. Tematicky se nám to hodí, takže to bylo spontánní rozhodnutí. Je to jedinečná příležitost,“ zdůvodnila učitelka Kamila Laketičová. „Moc se těším, bude to určitě zážitek,“ doplnil sedmnáctiletý student oboru právní asistent Matyáš Lepič.

Nedočkavě před úřadem postával i Jan Prýmek s přáteli. V ruce držel fotografii Petra Pavla a doufal, že dostane jeho podpis. „A taky jsem se přišel podívat, jak je prezident oblečený. Jsem totiž krejčí. Dílnu mám za rohem,“ usmíval se muž, který například ušil talár plzeňskému rektorovi.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Na Pavla znovu čekal jeho odpůrce před krajským úřadem. Předtím se na prezidenta i s transparentem přišel podívat do pivovaru

Na kraji přivítal prezidenta hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Následovalo jednání se zastupiteli. Toho se plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO) odmítl zúčastnit. Na svůj facebookový profil napsal, že se bude raději věnovat práci pro Plzeňáky. Většina jeho stranických kolegů však na schůzku dorazila. „Děkuji vám, kolegové, že jste téměř úplně zaplnili sál,“ prohlásil Špoták a ocenil, že prezident s nimi probere věci, které je trápí.

Babišův primátor Zarzycký dělá politiku i z návštěvy prezidenta

Domácí

„Chtěl bych vás poprosit o maximální otevřenost,“ požádal Petr Pavel. „Abyste se v hodnoceních nesnažili prezentovat věci příliš růžově, protože to by nám k řešení problémů nepomohlo,“ dodal.

Po obědě, jenž připravil žák plzeňské hotelové školy, následuje tisková konference a návštěva záchranky v Líních. Právě tato zastávka bude patřit zřejmě k nejsledovanějším tématům.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Na Pavla kromě studentů místní školy čekal také krejčí Jan Prýmek, aby zhodnotil prezidentův outfit a nechal si podepsat jeho fotku

Lokalita se dostala do hledáčku koncernu Volkswagen, jenž tady plánoval výstavbu obří továrny na baterie do elektroaut. Nakonec si však prostory chce nechat armáda, která tady plánuje vybudovat velké logistické centrum a zázemí pro tuzemská i spojenecká vojska. Informaci nedávno potvrdil náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.

Záchranka, již Pavel navštíví v úterý odpoledne, by měla na místě zůstat alespoň do roku 2028. „Prezident uvidí letecké zdravotníky v akci. Předvedeme ukázku technického zásahu vrtulníku v nepřístupném terénu,“ sdělila mluvčí líňské základny Jolana Číhová.

Loni měla záchranka v Plzeňském a Karlovarském kraji, jež pokrývá, 908 vzletů, z toho 160 nočních. Transportovala 915 pacientů. „Naším hlavním úkolem je převoz zraněných vojáků do České republiky. Minulý rok jsme transportovali patnáct pacientů, jednalo se o lety do tří zemí,“ vyčíslila Číhová.

Fungují tu i jako výcvikové středisko pro vojáky. „Učíme je, aby v terénu a boji zvládali první pomoc,“ uvedla s tím, že kurzy pořádají i pro další složky integrovaného záchranného systému.

Ač o prostory projevila zájem armáda a představila své plány, stále je platné vládní usnesení. V něm je jasně definováno, že v Líních vznikne gigafactory. Je tedy potřeba, aby Fialův kabinet usnesení zrušil.

Talent z plzeňské hotelovky připraví prezidentovi tříchodový oběd

Domácí

Program návštěvy

ÚTERÝ

9:00 návštěva pivovaru Plzeňský Prazdroj

10:20 přivítání na Krajském úřadě hejtmanem Rudolfem Špotákem, jednání s představiteli kraje

11:30 oběd prezidentského páru s hejtmanem a jeho partnerkou

13:15 tisková konference prezidenta Pavla a hejtmana Špotáka

13:50 návštěva letecké záchranky v Líních

15:30 diskuze s představiteli Tachova

17:40 návštěva Hornického skanzenu ve Stříbře

19:30 debata s občany ve Stříbře

STŘEDA

8:45 návštěva domažlické firmy Lintech

10:00 debata se studenty Vyšší odborné školy, Obchodní akademie a Střední zdravotnické školy v Domažlicích

11:00 oběd se starosty obcí v Domažlicích

14:10 setkání s vedením národního parku Šumava a starosty okolních obcí

16:00 tiskový brífink prezidenta Pavla

Babišův primátor Zarzycký dělá politiku i z návštěvy prezidenta

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám