Hlavní obsah

Partnerství s Čínou stojí na hliněných nohou, míní Herman. Prohlášení o Číně kritizují i další politici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) míní, že pokud se nejvyšší ústavní činitelé musí vyjadřovat k jeho schůzce s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, pak partnerství s Čínou stojí na hliněných nohou. Reagoval tak na prohlášení zveřejněné večer na stránkách Hradu. Ke kritice jeho znění se připojili také představitelé opoziční TOP 09.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr kultury Daniel Herman se setkal v Praze s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Článek

Podle prohlášení setkání několika českých politiků s dalajlamou není výrazem změny oficiální politiky České republiky. Pod textem jsou podepsáni prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vztahy Česka a Číny jsou podle nich v posledních letech velmi přínosné a užitečné a je v zájmu země je nadále intenzivně rozvíjet. [celá zpráva]

"Jestli se k setkání MK (ministra kultury) s duchovním mají potřebu vyjadřovat čelní ústavní činitelé, aby 'zachraňovali' partnerství, nestojí na hliněných nohou?" uvedl na svém Twitteru Herman. Už dříve uvedl, že dalajlamu přijal jako představitele významného světového duchovního směru, což mu náleží, neboť do jeho resortu spadá agenda církví, a tedy i duchovních věcí.

Hamáček prohlášení na Twitteru bránil: "V mém oblíbeném seriálu Yes minister říkají: 'Politika je o přežití do příštích voleb, zahraniční politika o přežití do příštího století'," napsal.

"Nemáte právo nám k tomu přežití ordinovat servilitu a ohnutou páteř. Té si nikdo neváží a já s ní žít nechci," zareagoval na to předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

"A honem rychle ještě poslat ambasádě ČLR, nejlépe donést osobně, uklonit se, pokleknout, omluvit se a slíbit, že příště se polepšíme!" uvedl na Twitteru s odkazem na zveřejněné prohlášení první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové) zase na svém twitterovém účtu napsal: "Není důvod, proč bychom se my, představitelé parlamentu či vlády, neměli setkávat s tak významnou duchovní autoritou, jako je dalajlama."

O víkendu se s dalajlamou setkal v Bratislavě slovenský prezident Andrej Kiska, což vyvolalo protesty z čínské strany. [celá zpráva]

Čína osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny za mír označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území a setkání státníků s dalajlamou kritizuje dlouhodobě. Čínské ministerstvo zahraničí označilo schůzku Kisky s dalajlamou za narušení politiky jedné Číny, kterou se podle úřadu Slovensko zavázalo respektovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám