Hlavní obsah

Osobní aktivity nejsou oficiální politikou ČR. Politici se distancovali od schůzky Hermana s dalajlamou

Aktualizováno

Zvláštní prohlášení, v němž čtyři nejvyšší ústavní činitelé Česka, a to prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, šéf Senátu Milan Štěch a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, ujistili Čínu o respektu ČR vůči územní celistvosti Číny, si vyžádala schůzka ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním dalajlamou. Osobní aktivity některých politiků nejsou podle prohlášení výrazem změny oficiální politiky ČR.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr kultury Daniel Herman (vlevo) se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Článek

Politici v prohlášení napsali, že „Česká republika vychází vůči Čínské lidové republice z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí“.

Vztahy obou zemí a jejich rozvoj v posledních letech považují „za velmi přínosné a užitečné pro obě strany a jsme přesvědčeni o tom, že je v zájmu České republiky tyto vztahy i nadále intenzivně rozvíjet“.

Ke schůzce ministra Hermana s dalajlamou pouze uvedli že: „Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány“.

Hned dopoledne zkritizoval setkání mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Ministr kultury D. Herman a spol. dali přednost mediální slávě před zájmy České republiky a jejích občanů,” napsal na Twitter.

Agenda církví v resortu kultury

Ministr Herman se s tibetským duchovním vůdcem setkal v sídle ministerstva kultury na Maltézském náměstí a schůzky se zúčastnili také další zástupci lidovců. Premiér Sobotka již dříve označil setkání za soukromou iniciativu členů svého kabinetu. Hermanův stranický kolega, vicepremiér Pavel Bělobrádek, se ranní schůzky nezúčastnil.

Herman uvedl, že dalajlamu přijal jako představitele významného světového duchovního směru, což mu náleží, neboť do jeho resortu spadá agenda církví, a tedy i duchovních věcí.

Kromě rozmluvy se Herman s dalajlamou pomodlili v kapli Nanebevzetí Panny Marie. "V dnešním světě nacházíme spoustu násilí. Úkolem všech náboženských systémů by mělo být toto násilí zmenšovat. Důležité je začít zevnitř, najít nejprve vnitřní klid. Žádná válka nemůže vzejít ze soucítění. Soucit je nejúčinnější protijed na emoce, jako je zloba či strach, z nichž násilí pochází," uvedl dalajlama. Bohužel příslušníci některých náboženství svou víru nepraktikují upřímně, ale jen o ní hovoří, doplnil.

Anketa

Ohrozilo setkání ministra kultury Daniela Hermana s dalajlamou vztahy Česka a Číny?
Ano
27 %
Ne
71,3 %
Nevím
1,7 %
Celkem hlasovalo 2963 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám