Hlavní obsah

Čína hrozí odvetou za setkání slovenského prezidenta Kisky s dalajlamou

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Čínské ministerstvo zahraničí pohrozilo blíže neupřesněnou odvetnou reakcí za to, že se slovenský prezident Andrej Kiska v neděli setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Dalajlama strávil na Slovensku tři dny. V pondělí se přesunul do Prahy na konferenci Forum 2000.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Kiska ignoroval „ostrý nesouhlas” Číny a setkal se s dalajlamou, prohlásila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. Toto setkání podle jejích slov bylo v rozporu s „politikou jedné Číny“, kterou slovenská vláda slíbila podporovat.

Návštěvu tibetského duchovního vůdce již předem odsoudila čínská ambasáda na Slovensku. „Schůzka slovenských státních představitelů s dalajlamou není v souladu s principem jedné Číny, který Slovenská republika vždy dodržovala, výrazně poškozuje vzájemnou politickou důvěru a bilaterální vztahy Číny a Slovenska, ničí přátelskou spolupráci mezi oběma zeměmi, jakož i vlastní zájmy Slovenska,“ uvedlo v prohlášení velvyslanectví Číny.

Dodalo, že dalajlamovým záměrem je prostřednictvím schůzek s politiky zvyšovat vliv v zájmu „tibetské nezávislosti“.

Oběd a úvahy o štěstí

Prezident Kiska v neděli poobědval s dalajlamou v bratislavské restauraci mimo svůj oficiální program.

„Buddhismus je pro mě filozofie o tom, jak bychom měli žít. Smyslem života je pomoc druhým, obětování pro druhé. Ten, kdo dbá o vlastní štěstí, bývá často nešťastný a nejšťastnější jsou ti, kteří dbají o štěstí druhých,“ řekl podle Denníku N Kiska po setkání s dalajlamou.

S tibetským duchovním vůdcem se setkali také tři poslanci parlamentu, včetně místopředsedkyně parlamentu Lucie Nicholsonové a europoslance Pála Csákyho. Dalajlama podle jednoho ze zúčastněných poslanců na schůzce hovořil i o někdejším československém a českém prezidentovi Václavu Havlovi.

Premiér Robert Fico ani předseda parlamentu Andrej Danko se s dalajlamou nesetkali. Tibetský duchovní vůdce vystoupil v Bratislavě s přednáškou na půdě Univerzity Komenského a přednášku pro veřejnost měl v Národním tenisovém centru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám