Hlavní obsah

Paroubkova vláda nezavede školné ani platby u lékaře

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda Jiřího Paroubka nebude zavádět školné na vysokých školách, ani přímé platby pacientů u lékaře, jak to navrhoval ve strategii hospodářského růstu vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Paroubek to oznámil novinářům ve středu po setkání s odboráři.

Článek

"Záležitosti, na které upozornili odboráři a také já, ze strategie zmizely," konstatoval Paroubek s tím, že původní Jahnův text byl proveden technokraticky, nikoli politicky. Vláda by se podle Paroubka návrhem strategie hospodářského růstu měla zabývat v průběhu července.

Dokument už nepočítá ani s okamžitou deregulací nájmů [celá zpráva]. Vypadnou také konkrétní návrhy na řešení důchodové reformy nebo prohlášení, že ČR má vysoké vedlejší náklady práce.

Odbory spokojeny

S dohodou je spokojen šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch: "Prakticky všechny naše připomínky budou do koncepce zapracovány, takže to bude skutečně koncepce pro deset miliónů občanů, která nebude způsobovat další polarizaci společnosti," řekl Štěch před novináři.

Jahn podle ČTK tvrdí, že dohodnuté změny strategii zásadně neublíží. "Považoval jsem za nutné připravit komplexní odborný návrh. Nyní je nutné jej dát do podoby, aby šel politicky schválit. Vypadnou citlivá témata, ale není to úplná degradace," řekl.

Strategie podle něj i nadále poukazuje na problémy české ekonomiky a vymezuje priority, na které budou směřovat prostředky z fondů Evropské unie v letech 2007 až 2013. Cílem je podpořit vědu a výzkum, vzdělávání, dopravní infrastrukturu a podnikatele, dodal. Školné bude podle Jahna připadat v úvahu až s rostoucí životní úrovní Čechů. V dokumentu však zůstane plán sociálních stipendií a půjček pro studenty.

Konkrétní návrhy na řešení problematiky důchodů budou nahrazeny obecným prohlášením, že je důchodová reforma potřeba a že zejména starší lidé obtížně shánějí práci. Původní text mimo jiné navrhoval možnost, že by se pevná doba odchodu do důchodu zrušila. Lidé by odcházeli podle vlastní vůle, přičemž čím dříve by přestali pracovat, tím nižší by měli důchody. [celá zpráva]

Zákoník práce lidi ochrání

Odboráři s Paroubkem jednali také o návrhu nového zákoníku práce, který se má dostat vládě na stůl v polovině srpna. "Udělali jsme poslední kroky pro to, aby zákoník práce mohl být z naší strany zcela podpořen," řekl Štěch.

Uvedl, že zákon vytváří prostor pro větší smluvní volnost v pracovněprávních vztazích a zároveň garantuje přibližně stejnou ochranu zaměstnanců jako dosud. Má zlepšit i mobilitu pracovní síly tím, že pokud se na tom dohodnou zaměstnavatelé s odbory v kolektivní smlouvě, budou mít firmy možnost zahrnout do nákladů výdaje za dopravu pracovníků z regionů s vysokou nezaměstnaností i za jejich přechodné ubytování.

"Chceme, aby bylo možné lidi z regionů s vysokou nezaměstnaností, kam i přes investiční pobídky zaměstnavatelé nechtějí jít, směrovat do regionů, kde práce k dispozici je. Když se dohodne zaměstnavatel se svými odbory v kolektivní smlouvě, že bude dovážet lidi například ze severní Moravy do Prahy, tak náklady na dopravu budou moci být hrazeny z nákladů zaměstnavatele. A zároveň i náklady na přechodné ubytování. To bude limitováno nějakou částkou. Hovořili jsme o částce 3500 korun na osobu měsíčně," dodal pro Právo Štěch.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám