Hlavní obsah

Paroubek se stal předsedou České suverenity, jež užívá zkratku ČSSD. Na sjezd dorazil i Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která užívá tradiční značku sociálních demokratů ČSSD, se v sobotu stal bývalý premiér a předseda bývalé ČSSD (nyní SOCDEM) Jiří Paroubek. Jednomyslně ho zvolili delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze, kterého se jako host účastní i bývalý prezident Miloš Zeman. Ten v projevu zkritizoval vládu premiéra Petra Fialy (ODS), když ji nazval vládou „amatérů“. Kritikou nešetřil ani Paroubek.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Mimořádný sjezd ČSSD České suverenity sociální demokracie. Na snímku bývalý prezident Miloš Zeman gratuluje zvolenému předsedovi strany Jiřímu Paroubkovi.

Článek

Paroubka na pozici předsedy nominovaly všechny krajské organizace České suverenity sociální demokracie. Dosud stranu vedla Jana Volfová, někdejší sociálnědemokratická poslankyně. Ta se stala statutární místopředsedkyní.

Řadovými místopředsedy se stali někdejší sociálnědemokratičtí politici Petr Benda a Petr Gawlas, který byl v minulosti senátorem, a dosavadní statutární místopředseda strany Pavel Havránek. Na sjezd se dostavilo 142 delegátů.

Jako host na sjezd zavítal i bývalý prezident Miloš Zeman, který pronesl projev. V něm stejně jako již mnohokrát v minulosti zkritizoval vládu premiéra Petra Fialy (ODS). Podle serveru iDnes.cz Zeman řekl, že kabinet není pravicový, levicový, konzervativní ani liberální. „Tato vláda je vláda amatérů a to je nejhorší,“ prohlásil.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Mimořádný sjezd ČSSD České suverenity sociální demokracie v hotelu Ambassador. Na snímku Miloš Zeman

Česká strana sociálně demokratická změnila název na Sociální demokracii (SOCDEM) loni v červnu, a to po 30 letech. Volfová posléze oznámila, že svou Českou suverenitu přejmenovala na Českou suverenitu sociální demokracie a bude využívat zkratku ČSSD. Šéf SOCDEM Michal Šmarda to tehdy označil za jednoznačné porušení ochranné známky, jeho strana podala žalobu.

Paroubek svůj projev založil zejména na kritice současné vlády Petra Fialy (ODS). Žádný kabinet v historii samostatné České republiky podle něj nebyl tak personálně slabý a podléhající zahraničním vlivům. Uvedl, že vláda přilévá do ohně, pokud jde o konflikt ve východní Evropě, který „zástupně vypadá jako konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou“, ale jde podle Paroubka ve skutečnosti o konflikt mezi Ruskem a USA, respektive kolektivním Západem. Válku označil za zbytečnou jako každou, v níž umírají lidé.

Značka ČSSD znovu na scéně a zřejmě i s Paroubkem. Podle Šmardy to není moc vtipné

Domácí

Česko se podle expremiéra kvůli Fialově vládě stalo „trapným pěšákem ve hře velmocí“. Zkritizoval kabinet za vysokou inflaci, „militarizaci státního rozpočtu“ či za plán na možnou výstavbu hned čtyř jaderných bloků.

Prezidenta Petra Pavla pak kritizoval za jeho apel na přijetí eura. Levice v ČR je podle Paroubka roztříštěná. Pro Českou suverenitu sociální demokracii je podle něj důležité se dobře připravit na podzimní krajské volby, hlavním cílem jsou ale sněmovní volby v roce 2025. Strana bude muset dotvořit svoji celostátní strukturu či hledat skutečné odborníky, kteří by pomohli zkvalitnit program, uvedl.

Paroubek (71) byl premiérem zhruba rok a půl v letech 2005 a 2006, před tím zastával asi osm měsíců funkci ministra pro místní rozvoj. ČSSD vedl Paroubek přibližně čtyři roky do června 2010. Pod Paroubkovým vedením ČSSD vyhrála krajské a senátní volby v roce 2008 a volby do Poslanecké sněmovny v roce 2010, do vlády ale tehdy stranu nedovedl a na stranickou předsednickou pozici rezignoval. Na podzim 2011 z ČSSD vystoupil a založil novou politickou stranu Národní socialisté - levice 21. V ní působil zhruba pět let, následně se v roce 2017 neúspěšně pokoušel o návrat do ČSSD. Loni v prosinci Paroubek oznámil, že plánuje vstup do strany Volfové, členskou přihlášku podal v Ústeckém kraji. Vede také spolek Nespokojení.

Sociální demokracii povede dál Šmarda. Chce stranu vrátit do vlády

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám