Hlavní obsah

Paroubek: ČSSD by mi měla děkovat, ne vyzývat k odchodu ze Sněmovny

Právo, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

Ústřední výkonný výbor ČSSD, který je nejvyšším orgánem strany mezi sjezdy, v sobotu na návrh lídra Bohuslava Sobotky jednomyslně vyzval dva odpadlíky, bývalého předsedu Jiřího Paroubka a jeho spojence Jiřího Šlégra, aby se vzdali poslaneckého mandátu. Podle Paroubka by mu měla ČSSD ale spíše poděkovat. Paroubek se Šlégrem opustili řady sociální demokracie a zakládají novou národně socialistickou stranu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek s manželkou, v pozadí Bohuslav Sobotka.

Článek

„Za pět let pod mým vedením se z ČSSD stala nejsilnější strana v zemi. Myslím, že pánové by mi měli spíše poděkovat, než mne opětovně vyzývat ke složení mandátu, což je také jediný argument, který na mne mají,“ bránil se proti výzvě Paroubek.

Sobotka k Paroubkovu odchodu z ČSSD ve svém projevu na sobotním rokování poznamenal, že každý ze soc. dem. „o tom v uplynulých dnech přemýšlel“. Zároveň se do Paroubka pustil: „Myslím si, že osobní ambice často vedou i k iracionálním rozhodnutím a s tím ve finále nedokážete nic udělat,“prohlásil.

Sobotka i první místopředseda ČSSD Michal Hašek se pokoušeli Paroubkovi odchod z ČSSD vymluvit. V sobotu k tomu lídr sociálních demokratů podotkl, že Paroubek obdržel nabídku prostoru, ve kterém by se mohl v rámci strany realizovat. „Všechny tyto návrhy bývalý předseda odmítl,“ zdůraznil Sobotka.

„Jiří Paroubek neměl žádné programové důvody, aby ze sociální demokracie odcházel,“ poznamenal Sobotka s tím, že musí tedy jít o „důvody jiné“.

ÚVV ČSSD pak na Sobotkův návrh jednomyslně přijal usnesení, ve kterém vyzývá oba odpadlíky ke složení poslaneckého mandátu. „ÚVV žádá poslance Jiřího Paroubka a poslance Jiřího Šlégra, aby se vzhledem ke svému odchodu vzdali poslaneckého mandátu,“ citoval lídr ČSSD návrh.

Kritika Nečase

Sobotka se pak pustil do vlády Petra Nečase (ODS). Kabinet podle něj nenabízí žádnou perspektivu. „Máme tady vládu, která nemá žádnou koncepci a nemá ani žádnou vizi,“ řekl Sobotka. Vládu obvinil, že vytvořila fiktivní rozpočet na příští rok. Podle lídra sociální demokracie. se také absolutně rozpadá výběr daní.

Sobotka hovořil i o vnitrostranické situaci. V ČSSD spolu soupeří tábor lídra sociální demokracie a stoupenci prvního místopředsedy Haška. Právě k nim byla evidentně mířena Sobotkova výzva k jednotné společné komunikaci. Šéf soc. dem. také slíbil, že jeho strana podpoří přímou volbu prezidenta. „Ano, budeme hlasovat pro přímou volbu prezidenta republiky,“ uvedl.

Šéf ČSSD se na úvod projevu věnoval i praktickým záležitostem. Prozradil, že jeho strana snížila náklady na jednání ÚVV o 50 procent přestěhováním místa konání z Kongresového centra do hotelu Olšanka.

Soc. dem. na sobotním jednání dokončila dovolbu členů dalšího klíčového orgánu, stranického předsednictva. Ze Sobotkova tábora by zvolen ostravský primátor Petr Kajnar, ze skupiny Haškových příznivců pak exministr zahraničí Jan Kohout. Vyrovnaný poměr sil v ČSSD tak zůstal zachován.

Anketa

Měl by Paroubek složit poslanecký mandát?
Ano
75,9 %
Ne
24,1 %
Celkem hlasovalo 7910 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám