Hlavní obsah

Parkanová podepsala smlouvu o pobytu amerických vojáků v ČR

– LONDÝN • Aktualizováno

Ministryně obrany Vlasta Parkanová a její americký protějšek Robert Gates podepsali v pátek v Londýně smlouvu SOFA o umístění amerických vojáků, kteří mají sloužit na americké radarové základně v ČR. Podpis se uskutečnil po konci schůzky ministrů obrany zemí NATO. Podepsali také Deklaraci o strategické spolupráci.

Foto: Lefteriis Pitrakis , ČTK

Robert Gates a Vlasta Parkanová podepisují smlouvu

Článek

Jde o druhou smlouvu spojenou s plánem USA rozšířit protiraketový štít do Evropy. Upravuje právní postavení příslušníků ozbrojených sil USA na území České republiky v souvislosti s radarovou stanicí protiraketové obrany.

Smlouva SOFA podle ministryně obrany Vlasty Parkanové zajišťuje České republice "suverenitu území a majetku". Vybudovaná základna tak bude majetkem ČR. Smlouva má 28 stran a obsahuje 34 článků. Plné znění dohody zveřejní ministerstvo 22. září.

Obě smlouvy musí následně ještě schválit parlament a podepsat prezident.

Rusko proti vybudování amerického radaru v ČR trvale protestuje. Považuje to za ohrožení vlastní bezpečnosti a hrozí odvetnými opatřeními.

Kvůli kritice ruského postupu v Gruzii a plánovanému podpisu smlouvy stálý ruský vyslanec při NATO Dmitrij Rogozin odletěl do Moskvy ke konzultacím s ministry zahraničí a obrany. Praze opět pohrozil, že Moskav na základnu zaměří rakety. "Česká vláda jenom prodala bezpečnost vlastního lidu za zcela novou hračku - protiraketovou obranu," prohlásil Rogozin.

Česká strana donutila Američany k řadě ústupků

O dohodě upravující právní postavení ozbrojených sil USA, civilního personálu i dalších osob pobývajících na území ČR v souvislosti s radarovou stanicí, se nakonec jednolo tvrději než o samotné smlouvě o umístění základny. Česká strana odmítala v řadě oblastí vyhovět představám USA a vynutila si mnoho ústupků.

Dohoda mezi ČR a USA o právním postavení ozbrojených sil USA přítomných na území ČR
Dohoda vychází z dohody mezi smluvními stranami Severoatlantické smlouvy o statutu jejich ozbrojených sil, podepsanou v Londýně dne 19. června 1951 (tzv. NATO SOFA).
Česká strana donutila americkou k ústupkům zejména v oblasti trestní jurisdikce nad delikty příslušníků sil ozbrojených složek.Americká strana musela ustoupit ze svého původního návrhu, aby se česká strana vzdala výkonu přednostní jurisdikce nad delikty příslušníků ozbrojených sil a civilní složky ozbrojených sil USA tak, jak to umožňuje NATO SOFA. To Praha od začátku odmítala. Došlo i k podstatnému omezení možností pro držení a užívání zbraní americkým personálem.
Dohoda stanoví, že prostor radarové stanice bude nadále územím České republiky, které je poskytnuto USA k užívání. Česká republika si ponechává vlastnické právo k jakémukoli nemovitému majetku, jehož výstavba a užívání bylo povoleno ozbrojeným silám USA. Při výstavbě radarové stanice budou aplikovány české stavební předpisy a kontroly; americký personál bude mít povinnost prokazovat se identifikační kartou vydanou českými orgány.
Režim osvobození od daní z příjmů z činnosti na radarové základně se bude v omezené míře vztahovat pouze pro americké firmy a jejich zaměstnance. Ostatní dodavatelé a jejich zaměstnanci budou podrobeni zdanění v ČR dle platné legislativy. I to Američané původně odmítali.

Podepsána deklarace o americké pomoci armádě

Deklarace o strategické spolupráci má otevírat prostor pro materiální pomoc Američanů české armádě. Předpokládá vznik skupiny na úrovni náměstků ministrů obrany, na jejíž práci se budou podílet i zástupci ministerstev zahraničí.

Deklarace se týká výměny informací, spolupráce při výzkumu v obranném průmyslu a pomoci při transformaci české armády "včetně zajištění středních přepravních leteckých kapacit". V českých médiích se objevily zprávy o dodávce dvou vojenských dopravních letounů Hercules, ale diplomaté tvrdí, že nic zatím nebylo dohodnuto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám