Hlavní obsah

Vláda odsouhlasila smlouvu SOFA o pobytu amerických vojáků

Novinky, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vláda ve středu schválila smlouvu SOFA, která určuje podmínky pobytu amerických vojáků na českém území. Vojáci by měli sloužit na plánované radarové základně v Brdech. Podepsána by měla být příští týden v Londýně na setkání ministrů obrany zemí NATO. Uvedla to ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a ministr financí Miroslav Kalousek na jednání vlády

Článek

Parkanová smlouvu podepíše s ministrem obrany USA Robertem Gatesem. Hned poté bude smlouva odeslána do Sněmovny k ratifikaci. Dodala, že vláda předpokládá, že druhé čtení proběhne až po zvolení nového prezidenta Spojených států.

Podoba smlouvy byla dojednána minulý týden. Smlouva upravuje například právo, kterému vojáci podléhají, nebo daně. S textem musí souhlasit parlament - stejně jako se smlouvou o zřízení základny, která byla podepsána v červenci.

Smlouva dle ministryně obrany Vlasty Parkanové zajišťuje České republice "suverenitu území a majetku". Vybudová základna tak bude majetkem ČR. Smlouva, která má 28 stran, bude podepsána 19. září.

Smlouvu SOFA stejně jako smlouvu o umístění amerického radaru musí ještě schválit český parlament a podepsat prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám