Hlavní obsah

Český radar by se mohl stát cílem, varoval šéf ruských raketových sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Velitel ruských strategických raketových sil Nikolaj Solovcov v úterý zopakoval, že objekty americké protiraketové obrany v České republice a v Polsku a výhledově i jiné podobné objekty se mohou stát cílem pro ruské rakety.

Foto: Profimedia.cz

Velitel ruských strategických raketových sil Nikolaj Solovcov

Článek

Solovcova citovaly ruské agentury den před návštěvou šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova v Polska, které s USA podepsalo smlouvu o umístění sil s americkými obrannými raketami. Zvláštní znepokojení ruského vedení nevyvolává podle Solocova ani tak to, že v Polsku budou antirakety a v ČR radar, "jako to, že ohledně vytvářeného amerického globálního systému protiraketové obrany nevládne transparentnost".

"Kdyby Američané přijali právní závazek, že umístí jen deset raket v Polsku a jeden radar v České republice a že tam nikdy nic dalšího stát nebude, bylo by možné se s tím smířit. Ta desítka antiraket není schopna doopravdy devalvovat potenciál úderné skupiny (ruských) raketových vojsk, i když samozřejmě určitý negativní důsledek by mohla mít. Ale jde o to, že USA na sebe nechtějí brát žádné právní závazky a jen pořád tvrdí ´my vás neohrožujeme´," dodal.

Generál dál oznámil, že do konce roku uskuteční ruská raketová vojska čtyři pokusy s odpálením mezikontinentálních balistických raket, mezi nimi i rakety RS-24. Ta bude mít podle něho vícenásobnou hlavici se zásadně novým vojenským vybavením. Raketa byla už dvakrát úspěšně vyzkoušena loni, řekl Solovcov.

Hovořil také o raketě Topol-M a prohlásil, že její vlastnosti prakticky znemožňují její zaznamenání systémy protiraketové obrany. Dodal, že do konce letošního roku budou mít ruská raketová vojska 65 odpalovacích stanovišť pro Topol-M.

Spojené státy plánují ve střední Evropě vybudovat protiraketový štít. Radar má stát v Brdech, antirakety mají být v Polsku. Štít se stane součástí NATO.
Rusku se plán nelíbí. Tvrdí, že je primárně namířen proti němu a nikoliv proti nepřátelským režimu na Blízkém východě a v Asii. Moskva si navíc myslí, že USA narušují rovnováhu sil v Evropě.
Češi i Poláci už mají s Američany ukončené dohody a podepsané hlavní smlouvy. Projekt musí schválit parlamenty a podepsat prezidenti.

Reklama

Výběr článků

Načítám