Hlavní obsah

Pacienti s depresí si musí lék shánět v cizině

Právo, Jan Martinek

Šárka z Prahy už mnoho let bojuje s klinickou depresí, těžkou nemocí, kvůli které někdy doslova nemůže ani vstát z postele. Na Šárčiny potíže zabírá jediný lék, který ale není v lékárnách k dostání a ještě nejméně měsíc nebude. Přitom pro pacienty s těžkou depresí může být každý den bez léku fatální. Podle ministerstva zdravotnictví problém s výpadkem léku postihl většinu států EU.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Wellbutrin

Článek

Šárce pomáhá přípravek jménem wellbutrin s účinnou látkou bupropion, který se na začátku roku přestal vyrábět, a nahradil jej přípravek elontril. I ten je ale momentálně nedostupný.

„Žádná podobně účinná látka neexistuje. V Česku ho berou asi tři tisíce lidí. Pomáhá tam, kde jsou klasická antidepresiva k ničemu a nemá téměř žádné vedlejší účinky,“ řekla Právu mladá žena, která s depresí válčí od puberty.

„Neochota mě děsí“

„U antidepresiv je velký problém v tom, že když je berete a zabírají, neuvědomujete si ani si nechcete připustit, že by mohl být problém ‚na chvilku vynechat‘. A potom máte najednou během pár týdnů život naruby, hroutí se vám vztahy, obden máte strašidelné myšlenky a připadáte si jako troska,“ popsala Právu Šárka své potíže.

„Opravdu mě děsí neochota a lhostejnost státních úředníků i odpovědných osob z farmaceutických firem, kterým je úplně jedno, kolika lidem podobnými výpadky ubližují,“ řekla Šárka, které se nakonec lék podařilo sehnat u sousedů. „Partner si udělal z Prahy výlet na Slovensko, kde lék v lékárně sehnal,“ řekla Šárka.

Její slova potvrzuje i lékárnice Michaela Bažantová, mluvčí České lékárnické komory. Dostupnost tohoto léku je stále snížená. Nedávno bylo do ČR přivezeno jen omezené množství a mnoho lékáren lék neobdrželo,“ řekla Právu. „Lék je nenahraditelný, má specifické vlastnosti. Není to ‚lék první volby‘, jeho indikace je hodně úzká. Vyhovuje malé skupině pacientů, kteří nemohou užívat klasická antidepresiva. Bývá na něj vysoký doplatek, ale tito pacienti jsou ochotní za něj připlatit, protože jim pomáhá,“ uvedla Bažantová.

Rozčiluje mě, když těžko nahraditelné léky jsou v běžné distribuci na Slovensku či v první lékárně v Rakousku.
Lubomír Chudoba, prezident ČLK

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba Právu sdělil, že v případě takto nenahraditelných léků by měl zasáhnout Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Rozčiluje mě, když těžko nahraditelné léky jsou v běžné distribuci na Slovensku či v první lékárně v Rakousku. Nad tím nemůžeme mávnout rukou. Požadujeme, aby SÚKL v takových případech zjišťoval důvody,“ řekl Chudoba.

Stát však problém řeší: mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová Právu řekla, že resort reexport léku zakázal. „Již v červenci 2017 bylo vydáno opatření zakazující přípravky Wellbutrin a Elontril užít k další distribuci či vývozu mimo území ČR. S platností od začátku ledna 2019 byly uvedené přípravky zařazeny na Seznam léčivých přípravků, jejichž distribuci do zahraničí mají distributoři povinnost hlásit SÚKL podle zákona o léčivech,“ napsala Štěpanyová.

Problém s výpadkem se podle ní týká celé EU. Štěpanyová dodala, že v krajních případech je možné použít i léky, které nemají v Česku registraci, ale jsou registrované v zahraničí.

Mluvčí SÚKL Barbora Peterová ujistila, že lék by měl být na pultech lékáren v květnu, ústav je podle ní s výrobcem v intenzivním kontaktu. „U léku Elontril došlo k problému s výrobou kvůli nedostatku léčivé látky, a držitel tak nahlásil přerušení dodávek, a to z důvodu nedostatečné výrobní kapacity a zvýšené poptávky v rámci EU. Obnovení dodávek je plánováno na květen,“ sdělila Peterová.

„S držitelem rozhodnutí o registraci – společností GSK – jsme v intenzivním kontaktu, abychom včas podnikli kroky nezbytné k zajištění kontinuity zdravotní péče,“ řekla Peterová, podle níž by v květnu do lékáren mělo dorazit deset tisíc balení léku.

SÚKL s ministerstvem zdravotnictví podle ní oslovil i Českou psychiatrickou společnost s žádostí o spolupráci. „Konkrétně jsme je požádali o vypracování doporučených postupů pro lékaře, jak mohou v nastalé situaci postupovat. Obecně však lékaře prosíme, aby, pokud je možné převést pacienta na jinou léčbu, tak učinili a léky s látkou bupropion pokud možno nepředepisovali a takovou léčbu nezahajovali,“ dodala Peterová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám