Hlavní obsah

Ostravskou opozici štvou vnitřní půtky v ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace na ostravském magistrátu je vyhrocená. Primátor Ostravy Tomáš Macura, který minulý týden opustil hnutí ANO, odejde do půl roku z funkce. Z postů náměstkyň za ANO pak odcházejí Zuzana Bajgarová a Kateřina Šebestová. Opozici tato změna ve vedení města mate, vyzývá proto k rychlému ukončení vnitrostranických půtek, aby se pokračovalo v práci.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Ostravský primátor Tomáš Macura (druhý zprava) po podpisu koaliční smlouvy. Na snímku náměstkyně za Piráty Andrea Hoffmannová a Jan Dohnal (třetí zprava) z ODS za Spolu.

Článek

„To, co rozhodli, tak to není ani ryba, ani rak. Zatím tedy vůbec nevíme, do kdy bude pan Macura primátorem a jak to bude s náměstkyněmi? Kdo je na postech z hnutí ANO nahradí a kdy?“ řekl v úterý Právu zastupitel za opoziční hnutí Ostravak Lukáš Semerák.

Dodal, že všichni si přejí, ať už vnitrostranické půtky v ANO skončí. „Dost už bylo politikaření a praní prádla na veřejnosti, Ostrava potřebuje funkční vedení města, které bude pracovat. Městská nemocnice není v dobré kondici, řeší se dopravní podnik a financování výstavby koncertní síně,“ upozornil Semerák.

Dodal, že hnutí Ostravak akceptuje, že ANO na podzim ve volbách drtivě vyhrálo, a proto má právo mít primátora a být ve vedení města. „Nemáme v plánu iniciovat na středečním zastupitelstvu nějaké změny, jen chceme, ať už se to vyřeší a pokračuje se v práci,“ podotkl.

Macura jako primátor končí

Domácí

Podobný názor zastávají i Starostové pro Ostravu. „Je to kauza ANO, je to teď na nich, aby to rychle vyřešili. Nedělá to vůbec čest dobrému jménu města Ostravy,“ uvedl za Starosty Jiří Jureček.

„Nějak se s tou změnou musíme prostě vypořádat. Primárně je to rozhodnutí hnutí ANO a klubu zastupitelů ANO. Pro nás je nyní důležité vědět přesněji ten časový úsek, kdy se vedení města vymění a kdo je nahradí,“ reagoval zastupitel Josef Babka za opoziční KSČM.

SPD situaci komentovat nechtělo s tím, že o věci budou jednat v úterý večer.

Pro koalici se nic nemění

Na ostravské magistrátní koalici se krátce po loňských komunálních volbách dohodlo ANO se Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty. Celkem mají v 55členném zastupitelstvu převahu 33 mandátů.

„Odchod pana primátora a jeho dvou náměstkyň nás lidsky mrzí, protože jsme Ostravu společně posunuli hodně dopředu. Nicméně tohle je záležitost hnutí ANO a klubu zastupitelů ANO. Byli jsme ujištěni, že i když se vymění lidé ve funkcích, tak že se v rozjetých a připravovaných projektech bude pokračovat,“ řekla Právu ostravská náměstkyně pro školství a kulturu za Piráty Andrea Hoffmannová.

V podobném duchu reagoval i náměstek sociálních věcí a zdravotnictví za Spolu Zbyněk Pražák (KDU-ČSL). „Byli jsme ujištěni, že pro nás se nic nemění, že koalice zůstane stejná a pokračuje se ve schválených koaličních projektech. Na druhou stranu je mi líto, že tři osobnosti z rady města odchází. Věřím ale, že během toho půl roku bude dostatek času, aby se vedení města koordinovaně vyměnilo,“ dodal Pražák.

„Respektujeme koaliční smlouvu a nevstupujeme do vnitřních záležitostí ANO. Věříme, že vše bude pokračovat jako dosud,“ uvedl náměstek dopravy a sportu za ODS Jan Dohnal (Spolu).

V Ostravě to vře. Osobnosti kulturního a společenského života stojí za Macurou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám