Hlavní obsah

Ostravské ghetto Přednádraží už mělo být srovnané se zemí. Demolice se ale odsouvá

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Kdysi lukrativní ostravská čtvrť Přednádraží je dnes džunglí s rozpadlými domy, z nichž padají kusy zdiva. Vstup je tam pouze na vlastní nebezpečí. Letos v létě už proto mělo být ghetto srovnáno se zemí. Avšak Ostravské opravny a strojírny (OOaS) musely demolici odložit až na příští rok. Nepodařilo se jim totiž ještě vykoupit okolní pozemky. Právo o tom informoval právní zástupce OOaS Karel Ležatka.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Domy v Přednádraží budou srovnány se zemí zřejmě až příští rok.

Článek

„Demolici domů v Přednádraží jsme museli odložit na příští rok. Mrzí nás to, ale nešlo to jinak. Trošku jsme zamrzli s Českými drahami na prodeji těch sousedních pozemků v okolí domů. OOaS totiž vlastní jen pozemky přímo pod těmi objekty,“ vysvětlil Ležatka.

Teď by podle něj navíc ani nebylo kam dávat suť. Říká, že vše drhne na tom, že se jedná o převod státního majetku.

„Je to dost komplikovaný proces. Část pozemku patří navíc ještě Správě železniční a dopravní cesty a o tom musí rozhodnout vláda. Jsou to prostě složité mechanismy,“ podotkl Ležatka.

Jednají i s radnicí v Moravské Ostravě

Zároveň ještě OOaS vyjednávají s radnicí v Moravské Ostravě a Přívoze o odkupu dalšího pozemku v Přednádraží.

„Zde se ale jedná pouze o jeden pozemek pod již zdemolovanou budovou. Pozemky Českých drah však obklopují celé okolí,“ upozornil zástupce společnosti, která domy v Přednádraží koupila vloni na podzim za necelých 600 tisíc korun.

Na území bývalého ghetta chtějí OOaS rozšířit svůj závod. V Přednádraží by tak mohly vzniknout až stovky nových pracovních míst. Ležatka dodal, že věří, že se jim podaří všechny pozemky vykoupit do konce letošního roku. „A příští rok by se začalo s demolicí,“ předpokládá.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Do ostravského Přednádraží je už vstup životu nebezpečný.

Podle starostky Moravské Ostravy a Přívozu Petry Bernfeldové (Ostravak) je již ke všem deseti domům v Přednádraží vydáno pravomocné rozhodnutí o jejich demolici.

„Vlastník domů by nám měl v nejbližší době prezentovat své záměry na radě obvodu. Zároveň by tak rada projednávala jeho žádost o prodej pozemku, který nám tam patří,“ uvedla starostka.

Problémy v Přednádraží vznikly před čtyřmi lety

Domy v Přednádraží byly postaveny před první světovou válkou pro železničáře. Postupem času se z lokality stalo ghetto. Problematická situace zde začala v létě 2012, kdy stavební úřad rozhodl, že obyvatelé, převážně romské rodiny, musejí domy opustit, protože jsou nebezpečné. Tehdy tam žilo zhruba 200 lidí.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Ghetto v Přednádraží

Někteří poté odešli do ubytoven, jiní se snažili své bydlení v Přednádraží udržet. Boj ale nakonec vzdali a poslední obyvatelé se odstěhovali předloni v červenci. Domy pak skončily v dražbě kvůli dluhům společnosti majitele nemovitostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám