Hlavní obsah

V Ostravě zdemolují ghetto Přednádraží, v areálu mají vzniknout stovky pracovních míst

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Opuštěné ostravské ghetto Přednádraží rozpadající se v Ostravě-Přívoze by už příští léto mělo být srovnáno se zemí. Na jeho území chce společnost Ostravské opravny a strojírny (OOaS), která tamní zničené domy na podzim koupila za necelých 600 tisíc korun, rozšířit svůj závod.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Opuštěné domy v ostravském Přednádraží

Článek

V Přednádraží by tak mohly vzniknout až stovky nových pracovních míst. Právo o tom v pondělí informoval právní zástupce společnosti OOaS Karel Ležatka.

„Nemovitosti sousedící s areálem opraven a strojíren jsme koupili letos na podzim, jednání ale probíhala zhruba celý rok. Nechtěli jsme se zapojovat do vyhrocené situace, která kolem ghetta Přednádraží tehdy vznikla. Do transakce jsme vstoupili až v okamžiku, kdy úřady rozhodly, že ty domy tady nesmí být,“ vysvětloval Ležatka s tím, že je naprostý nesmysl, aby v tomto prostoru bydlely rodiny s dětmi.

Stovky pracovních míst

„Když se podíváte na celou tuto lokalitu, tak je ohraničena z jedné strany průmyslovým areálem, z druhé strany dálničním přivaděčem, z třetí strany nádražím a z poslední strany dalšími průmyslovými objekty. Tak je celkem logické, že zde by měla vznikat pracovní místa a ne prostory k bydlení,“ ukazoval Právu Ležatka.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Opuštěné domy v ostravském Přednádraží jsou už ve velmi špatném stavu.

Dodal, že pokud vše poběží podle plánu, tak by se v této lokalitě měl rozšířit závod OOaS. „S rozšířením závodu souvisí samozřejmě i rozšíření výroby a k tomu patří i nabírání nových zaměstnanců. Myslím si, že by mohlo jít až o stovky nových pracovních míst v Ostravě,“ věří právní zástupce společnosti.

Firma jedná o koupi dalších pozemků

Situaci však nyní firmě komplikuje to, že není vlastníkem všech pozemků v Přednádraží. Některé části vlastní obvod Moravská Ostrava a Přívoz (MOaP), další pak České dráhy a Správa železniční dopravní cesty. Podle Ležatky firma se všemi subjekty jedná.

„Předpokládám, že se dohodneme, protože ty budovy jsou ve strašném stavu a je určitě v zájmu všech, i tedy majitelů sousedních pozemků, aby objekty byly odstraněny a netvořily potenciální riziko,“ podotkl Ležatka.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Opuštěné domy v ostravském Přednádraží jsou už ve velmi špatném stavu.

Podle starostky MOaP Petry Bernfeldové (Ostravak) je již ke všem deseti domům v Přednádraží vydáno pravomocné rozhodnutí o jejich demolici. Firma nyní vybírá dodavatele, který by demolici domů a odvoz sutin zajistil. Bourat by se tak mělo začít nejdříve příští rok v létě.

Obvod prodej pozemku přehodnotí

„Jsem ráda, že se situace v lokalitě Přednádraží pohnula. Náš obvod má v dané lokalitě kousek pozemku, který byl pod domem, který jsme vlastnili a nechali zdemolovat. V době, kdy přišla na úřad žádost o odkoupení tohoto pozemku, jsme nevěděli, kdo bude nový vlastník ani jeho záměry,“ vysvětlila zamítnutí prodeje pozemku v Přednádraží starostka centrálního ostravského obvodu.

Dodala, že když nyní přijdou noví vlastníci a odprezentují vedení radnice své záměry, tak svůj postoj k prodeji pozemku obvod přehodnotí.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Opuštěné domy v ostravském Přednádraží jsou už ve velmi špatném stavu.

Domy v Přednádraží byly postaveny před první světovou válkou pro železničáře. Problematická situace zde začala v létě 2012, kdy stavební úřad rozhodl, že obyvatelé, převážně romské rodiny, musejí domy opustit, protože jsou nebezpečné.

Tehdy tam žilo zhruba 200 lidí. Někteří poté odešli do ubytoven, jiní se snažili své bydlení v Přednádraží udržet. Boj ale nakonec vzdali a poslední obyvatelé se odstěhovali předloni v červenci. Domy pak skončily v dražbě kvůli dluhům společnosti majitele nemovitostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám