Hlavní obsah

Ostravská komunistka pomlouvala Ukrajinky, že kradou

Novinky, Tereza Strnadová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Do obchodu s obuví přišly ženy, obuly si nejdražší kousky a bez placení odešly se slovy, že jsou Ukrajinky a mají je zadarmo. Takovou historku napsala na sociální síť Facebook Jaromíra Valder Jakubcová, funkcionářka KSČM v Ostravě-Porubě. Podle prodavaček to ale není pravda.

Foto: repro Facebook s KSČM

Článek

Domnělá událost se měla podle Jakubcové stát 12. dubna v prodejně Deichmann v Ostravě-Porubě. Alespoň tak to napsala na Facebooku.

„Přišly 4 ženy, obuly si nejdražší boty a prostě rychlejším tempem šly. Prodavačka chudák za nimi utíkala, že ty boty musí zaplatit, ony že jsou z Ukrajiny, že nemusí nic platit. Teda ještě více zrychlily, a bylo,“ napsala Jaromíra Valder Jakubcová.

Solidarita s uprchlíky trvá, ale heroická fáze bude končit, ukazuje průzkum

Domácí

Ta působí jako šéfka zastupitelů KSČM v Ostravě-Porubě a je také členkou ostravského městského výboru KSČM.

Historka není pravdivá

Podle prodavačky z dotčené prodejny Andrey Nagyové ale historka není pravdivá. „Nic takového se rozhodně nestalo, ani 12. dubna, ani jiný den. Jsme tady čtyři prodavačky a něco takového bychom si mezi sebou řekly. Je to lež,“ reagovala na dotaz Nagyová.

Jaromíra Valder Jakubcová nechtěla po telefonu odpovědět na otázky, jestli byla sama svědkem popisované události, zda má nějaký důkaz ke svému tvrzení a ani proč šíří podle zaměstnanců prodejny lži.

E-mailem pak Jakubcová napsala krátké vyjádření: „Věřím, že nebudete zpochybňovat, že mezi Ukrajinci, stejně jako v případě jiných národů, jsou lidé slušní a neslušní. I mezi uprchlíky jsou lidé, kteří kradou či dělají nepořádek na ubytovnách, okrádají i své spoluobčany. Samozřejmě tak nečiní všichni, a tak jsem své komentáře ani nemyslela,“ napsala Jakubcová.

A osvětlila aspoň to, že svědkem nebyla ona sama, ale její známá. „Na druhou stranu nemám jediný důvod nevěřit informaci, kterou jsem získala od své známé, které důvěřuji. Její identitu nehodlám odkrývat. Nechci, aby se stala obětí mediálního honu, který v současné době zažívám já,“ uvedla.

O pomluvu podle zákona se zřejmě nejednalo

Na přímo položené otázky, jestli má nějaký důkaz o pravdivosti tvrzení a proč šíří podle zaměstnanců prodejny lži, Jakubcová neodpověděla. Trest jí ale zřejmě nehrozí.

„K naplnění skutkové podstaty trestného činu pomluva je třeba, aby toto jednání směřovalo ke konkrétní osobě a bylo způsobilé narušit její soukromí či poškodit dobrou pověst. Dle této logiky není pomluvou sdělení směřující ke skupině anonymních a blíže nespecifikovaných lidí,“ podotkl policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Úprava nařízení umožní pronajímat sociální byty uprchlíkům z Ukrajiny

Domácí

Příspěvků namířených proti Ukrajincům se na sociálních sítích vyrojila v poslední době spousta. Podle politologa a experta na extremismus Miroslava Mareše z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity je jejich cílem vyvolat nenávist.

„Mají ve společnosti vyvolat nenávistnou náladu proti Ukrajincům, a tím i proti vládě, která je vnímána jako zastánce uprchlíků. Zároveň to pomáhá prokremelské propagandě,“ uvedl Miroslav Mareš.

Reklama

Výběr článků

Načítám