Hlavní obsah

Ostrava postaví novou halu pro lední sporty. Tu starou ale bourat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostrava má v plánu v následujících letech vybudovat zcela novou halu pro lední sporty. Stala by se novým zázemím pro hokejisty HC Vítkovice Ridera, ostravské parahokejisty a krasobruslaře. Ostravská Ostravar Aréna z roku 1986, je pro sportovní aktivity, které v ní dosud probíhají, nevyhovující, a navíc je její provoz příliš drahý.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Ostravar Aréna bude opravena, ale hokejisté se do ní už nevrátí

Článek

Město chce proto multifunkční arénu zrekonstruovat a poté už bude sloužit jen pro kulturní a společenské akce. Stabilní ledovou plochu už mít nebude, ale bude možné ji dočasně vyrobit například pro bruslení veřejnosti.

Dosud je aréna zázemím převážně pro lední sporty. Ve hře však bylo i to, že by jedna z dominant Ostravy z dílny slovenského architekta Vladimíra Dedečka byla zdemolována. Tuto variantu však město nepodpořilo.

„Deset měsíců jsme analyzovali, kterou ze tří variant nakonec vybereme. Kromě demolice a výstavby nové multifunkční haly, což by stálo pět až šest miliard korun, se řešila i možnost celou Ostravar Arénu plně opravit a přestavět. Studie ukázala, že by nás to vyšlo na 2,5 až tři miliardy,“ vysvětlil ostravský primátor Jan Dohnal (Spolu).

Špičkový koncertní sál se začne v Ostravě stavět ještě letos. Město vybralo zhotovitele

Domácí

Podotkl, že navíc u těchto dvou variant by sportovní kluby neměly dva až tři roky domácí zázemí. Další komplikací bylo to, že navržené varianty přestavby Ostravar Arény se nelíbily držitelům autorských práv po architektu Vladimíru Dedečkovi.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Ostravar Arénu navrhl slovenský architekt Vladimír Dedeček.

„Proto jsme se dohodli, že Ostravar Arénu jen opravíme a postavíme novou halu pro lední sporty. Bude mít kapacitu kolem sedmi tisíc diváků. Náklady na tuto variantu byly vyčísleny na 2,3 miliardy korun,“ upřesnil primátor.

Nová hala by mohla vzniknout buď mezi Ostravar Arénou a hotelem Clarion, nebo naproti na místě bývalé haly Ledňáček. V současnosti tam soukromý majitel bourá průmyslové haly, aby postavil novou městskou čtvrť. Město s ním jedná.

Hokejisté se těší na novou halu

Majitel HC Vítkovice Ridera Aleš Pavlík rozhodnutí města vítá. „Výstavba nové haly pro lední sporty je správný krok. Věřím tomu, že se to podaří a nezůstane jen u plánů. Moc se těšíme na to, že budeme moci hrát hokej v nové hale,“ řekl Pavlík a nevyloučil ani to, že by se na vzniku nového sportoviště on osobně, nebo hokejový klub podíleli.

Dodal, že nejvíce se těší na vytvoření skvělé fanouškovské atmosféry. „Teď v Ostravar Aréně je ta atmosféra taková mrtvá. Fanoušci jsou od hokejistů daleko. Nová hala by měla odpovídat americkým standardům, tedy příkré tribuny, první řada přímo u plexiskla,“ popisoval Pavlík.

V Jihlavě postaví sportovní halu firma GEMO za 1,9 miliardy korun

Ekonomika
Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Město chce Ostravar Arénu zrekonstruovat

Ostravar Aréna se bez hokeje obejde

Podle Petra Handla, předsedy představenstvy společnosti Vítkovice aréna, která má na starosti provoz Ostravar Arény, nehrozí, že by se bez hokeje a dalších sportů dostali do ztráty.

„Nyní je využívání arény nejen pro zápasové, ale i kompletní tréninkové programy domácího týmu HC Vítkovice Ridera velkým zásahem do našich možností pořádat jiné akce. Pokud už je pořádáme, tak zase musíme významným způsobem zasahovat do tréninkového a zápasového režimu klubu. Pro obě strany je to diskomfortní,“ vysvětlil Handl.

Město věří, že by se nová hala pro lední sporty mohla začít stavět za pět až šest let. Je totiž potřeba vše administrativně připravit.

Ostravar Aréna má kapacitu 11 tisíc míst, ročně ji navštíví až čtvrt milionu lidí. Je jednou z největších víceúčelových hal v Česku.

Hostila mistrovství světa v ledním hokeji v letech 2004 a 2015, další zde bude letos v květnu. V roce 2017 v ní bylo i mistrovství světa v krasobruslení či utkání Davis Cupu a Fed Cupu. Stranou ale nezůstala ani možnost jejího využití pro kulturní akce. Své koncerty v ní odehráli Sting, Peter Gabriel, José Carreras a kapely Roxette a Deep Purple.

V Ostravě postaví netradiční parkovací dům. Vypadá jako rampa, na zelené střeše bude hřiště

Domácí

Reklama

Související témata:
Ostravar aréna
HC Vítkovice Ridera

Výběr článků

Načítám