Hlavní obsah

Špičkový koncertní sál se začne v Ostravě stavět ještě letos. Město vybralo zhotovitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přelomu letošního a příštího roku má začít dlouho očekávaná a diskutovaná stavba ostravské koncertní síně podle návrhu předního amerického architekta Stevena Holla. Město v úterý vybralo zhotovitele, který koncertní sál připomínající pouzdro houslí postaví za necelé 2,8 miliardy korun.

Foto: Steven Holl Architects a Architecture Acts

Koncertní sál vznikne přístavbou Domu kultury města Ostravy.

Článek

Pokud se neobjeví nějaké komplikace, tak by unikátní přístavba Domu kultury města Ostravy mohla být hotová na konci roku 2027.

„Dnes rada města rozhodla o zhotoviteli koncertní síně. Mám dvě dobré zprávy. Ta první je, že cena za dílo je mnohem nižší, než se předpokládalo. Druhá dobrá zpráva je, že nedošlo k vyloučení žádného uchazeče, takže by nám ta zakázka neměla zhavarovat u nějakých dozorujících orgánů,“ reagoval ostravský primátor Jan Dohnal (Spolu).

Doplnil, že postavit tuto unikátní stavbu chtělo celkem pět zájemců, nabídkové ceny se pohybovaly v rozsahu od 2,7 do 3,6 miliardy korun. Vítězem tendru je Sdružení pro Koncertní halu, kde společníky jsou firmy IMOS Brno a IPS Třinec, které podalo nejnižší nabídku.

Foto: Steven Holl Architects a Architecture Acts

Plánovaná podoba ostravského koncertního sálu (vizualizace)

Foto: Steven Holl Architects a Architecture Acts

Takto bude vypadat ostravský koncertní sál.

Podle primátora nic nebrání tomu podepsat s vybraným zhotovitelem smlouvu. „Samozřejmě za podmínky doložení dokladů vyžadovaných zákonem. Smlouvu s vybraným uchazečem bude možné podepsat po jejich doručení a uplynutí následné patnáctidenní lhůty pro podání případných námitek. Pakliže námitky žádný účastník nepodá, tak se bude podepisovat. V opačném případě město do patnácti dnů námitky vypořádá,“ upřesnil Dohnal.

V Ostravě postaví netradiční parkovací dům. Vypadá jako rampa, na zelené střeše bude hřiště

Domácí

Peníze na stavbu město má

Jeho náměstek pro investice Břetislav Riger (Ostravak) upozornil, že samozřejmě během stavby se ještě může stát, že dojde k nějaké úpravě ceny. „To už z praxe známe. Nicméně my stále pracujeme s tím, že celková cena za výstavbu koncertní haly plus její vybavení a další záležitosti bude 4,1 miliardy korun. Stavba je realizovatelná,“ upřesnil náměstek.

Město před výběrem zhotovitele pozastavilo část přípravné fáze stavby, vyhloubení stavební jámy, což opakovaně rozporovala opozice s tím, že se stavba prodlouží. Podle Dohnala ale nebyly termíny nastavené bývalým vedením města reálné.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Současná podoba Domu kultury města Ostravy

Špičkový koncertní sál chce město financovat s pomocí grantu Evropské komise, úvěru Evropské investiční banky, dotací ministerstva kultury a Moravskoslezského kraje. „Město zároveň připravuje žádosti o další dotace a šetří do svého účelového fondu na financování koncertního sálu, ve kterém je nyní 570 milionů korun,“ podotkl primátor.

Odklepnuto. Ostrava bude mít supermoderní vědeckou knihovnu přezdívanou Černá kostka

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám