Hlavní obsah

Osm českých občanů má zájem o evakuaci z Pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenáct lidí se obrátilo na české úřady a má zájem o evakuaci z Pásma Gazy, řekl v neděli na Nově ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Osm z nich má podle něj české občanství. Česká diplomacie je s nimi ve spojení.

Foto: Ntb, Reuters

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Článek

„Co se týče Gazy, jsme jako česká diplomacie ve spojení s jedenácti osobami, které nějakým způsobem projevily zájem o evakuaci,“ uvedl v pořadu Za pět minut dvanáct Lipavský.

Osm z nich má podle něj prokazatelně české občanství. „U dalších se snažíme zjistit, jak věci jsou,“ podotkl.

Pro jejich přesun je podle ministra ale potřeba souhlas Egypta. Ten zatím podle informací z posledních dní ale dostali jen čtyři lidé s českým pasem. Není však jasné, zda byli schopni palestinské území opustit.

Podpora EU Izraeli pramení z jejích dluhů kvůli holokaustu, řekl Erdogan

Zahraniční

Celkem Gazu od středy do soboty opustilo podle agentur asi 1100 lidí.

Česká republika uspořádala po vypuknutí konfliktu několik repatriačních letů z Izraele. Prvním se vrátilo 34 Čechů. Ty vzal Lipavský vládním speciálem, když jako první politik po začátku války navštívil Izrael. Celkem se lety vrátilo přes 200 českých občanů.

Izrael vede válku proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás ovládajícímu Pásmo Gazy. Hamás 7. října provedl na jihu Izraele neočekávaný a krvavý útok, který si vyžádal životy více než 1400 lidí, převážně civilistů.

Speciál: Válka v Izraeli

Redakční speciály

Reklama

Výběr článků

Načítám