Hlavní obsah

Orbán či Macron. Babiš využil pražský summit k „přátelským“ setkáním

Aktualizováno

Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se často pyšní svými vztahy s významnými evropskými politiky. Prezidenti a premiéři unijních zemí se nyní nachází v Praze na neformálním summitu EU, a právě této příležitosti Babiš využil, aby se sešel se starými známými.

Foto: ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Článek

„Jsem moc rád, že si na mě ve svém nabitém kalendáři našel čas i francouzský prezident Emmanuel Macron. Velmi si toho vážím,“ napsal v pátek po poledni na svůj Twitter Babiš, který Macrona považuje za nejdůležitějšího politika současné Evropy.

Setkání někdejšího českého premiéra s Macronem pomohl domluvit lucemburský předseda vlády a Babišův „přítel“ Xavier Bettel. „Vždy jsme měli velmi přátelské vztahy a pro mě je ctí, že nám vydržely, i když už jsem v roli opozičního politika,“ dodal Babiš.

Politici prý na setkání řešili válku na Ukrajině či energetickou krizi. Babiš chtěl zjistit, jak svým občanům pomáhá Francie.

Oba vrcholní státníci od čtvrtka pobývají na dvoudenním neformálním evropském summitu, který se koná na Pražském hradě pod taktovkou českého předsednictví v EU.

Hned první den summitu, tedy ve čtvrtek, se Babiš potkal také s dalším „přítelem“, maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Poobědvali spolu v restauraci Paloma v Průhonicích, kde Babiš bydlí. Před loňskými parlamentními volbami Orbán dokonce přijel Babiše v kampani podpořit do Ústí nad Labem.

Navečer pak Babiš ještě zamířil do pražského hotelu Hilton, aby si povykládal a dal „vínko“ s „charismatickým“ albánským premiérem Edi Ramou. Řešit u sklenky měli budoucnost Evropské unie a západního Balkánu.

Reklama

Související témata:
Xavier Bettel

Související články

Výběr článků

Načítám