Hlavní obsah

Opravíme to, slibuje ministerstvo po zrušení opatření o respirátorech

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Ministerstvo zdravotnictví napraví nedostatky v odůvodnění opatření, jež se týká nošení respirátorů ve vnitřních prostorech. Reaguje tak na verdikt Nejvyššího správního soudu (NSS), který v úterý smetl opatření a dal resortu tři dny na nápravu, jinak povinnost chránit ústa a nos přestane platit.

Foto: Novinky

Venku už nebudou potřeba respirátory

Článek

„Ministerstvo zdravotnictví respektuje rozhodnutí soudu a ve stanovené lhůtě doplní odůvodnění mimořádného opatření tak, aby vyhovělo jeho námitkám a opatření bylo nadále v platnosti,” napsala Novinkám mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Soud zrušil povinné nošení respirátorů a roušek úplně všude

Domácí

„MZ považuje za zcela klíčové, aby za současné situace, kdy v ČR ještě není dostatečná úroveň proočkovanosti a dochází k šíření nakažlivých mutací, byla povinnost ochrany úst a nosu ve vnitřních prostorách a prostředcích hromadné dopravy zachována,” dodala.

Pokud by resort neuposlechl rozhodnutí soudu, za tři dny by opatření na základě verdiktu NSS přestalo platit a lidé by mohli ve všech vnitřních prostorech, jako jsou například obchody, MHD, ale i nemocnice a školy, odložit respirátory a roušky.

Jaké dopady by zrušení opatření mohlo mít, není jasné. Šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) Novinkám nevzal telefon, stejně tak například šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová hovor sice zvedla, vyslechla si dotaz, následně však odkázala na tiskové oddělení ministerstva a zavěsila.

Ministerstvo nehodlá respektovat rozhodnutí soudu ohledně uznávání protilátek

Domácí

Na soud se obrátil muž, který má lékařské potvrzení, že kvůli průduškovému astmatu nezvládne nosit roušku. Vzhledem k povinnosti mít zakrytá ústa a nos ve všech vnitřních prostorech se tak cítí být omezován ve svém životě a diskriminován, protože nespadá do úzce stanovených výjimek, kdy někdo nemusí respirátor nosit.

NSS pak po prozkoumání podnětu opatření v úterý zrušil, nicméně v platnost má verdikt vstoupit za tři dny. Během nich může ministerstvo opatření upravit.

Rozhodnutí je zároveň nepřezkoumatelné, v budoucnu tak může být tento verdikt aplikován v podobných případech téměř okamžitě bez nutnosti, aby zasedl senát a dlouze nad věcí diskutoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám