Hlavní obsah

Vláda má důvěru Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opoziční hnutí ANO a SPD se potřetí neúspěšně pokusily svrhnout vládu Petra Fialy (ODS). Poslanci ve čtvrtek hodinu po půlnoci odmítli návrh opozice na vyslovení nedůvěry vládě, která podle ní ničí zemi a vládnutí nezvládá. Výsledek se vzhledem k většině vládního tábora očekával. Poslanci o návrhu jednali od úterka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Členové vlády na schůzi Sněmovny

Článek

Návrh podpořili jen přítomní poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. Kabinet ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů tak bude dál vládnout s důvěrou dolní komory.

Poslanci se oba dny přeli o různých tématech, například o tom, kdo šíří blbou náladu v Česku.

Když už se ve středu k večeru zdálo, že by jednání mohlo „odsýpat“, vzal si slovo šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Ten avizoval, že chce komentovat úterní projev premiéra. Fiala tehdy představil 70 „faktů“, kterými se snažil doložit úspěchy své vlády.

Benda: Schůze o nedůvěře je úplně zbytečná

Domácí

Podle Babiše ale z toho předseda vlády 26krát lhal a 18krát se chlubil projekty předchozí vlády. „Vašich projektů je 22,“ počítal Babiš na plénu.

Všechno je horší a lžou
předseda ANO Andrej Babiš

„Premiér Fiala ve svém projevu říkal, že vláda je po dvou letech úspěšnější, než byla minulá, že plní program, že má tým kompetentních lidí, kteří za dva roky udělali víc než předchozí dvě vlády za osm let. Tak nevím, jestli si nepotřebuje odpočinout, jestli nemá bájivou chorobnou lhavost. To je fakt mimo tohle úplně,“ pustil se do něj.

Podle šéfa ANO současná vláda lidem ničí život a bere jim peníze. „Všechno je horší a lžou,“ rozčiloval se šéf ANO. Ten na plénu řečnil více než dvě hodiny.

Kdo šíří „blbou náladu“?

Od středečního rána se na plénu střídali většinou řadoví opoziční poslanci, již ve svých projevech tepali vládu. Občas ale vystoupili i zástupci koalice, kteří kroky kabinetu obhajovali. Často se zároveň pouštěli do hnutí ANO.

„Nedůvěru by si zasloužila spíše vláda stínová,“ uvedl například na plénu poslanec STAN Petr Letocha. Narážel tak na stínovou vládu hnutí ANO, které šéfuje Karel Havlíček. Podobně před ním mluvil na plénu i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Letocha zároveň avizoval, že práci stínové vlády zhodnotí. „Daří se jí obstrukce, šířit blbou náladu. Co se jí ale nedaří, je být konstruktivní. Například u konsolidačního balíčku by se daly jen dva z osmdesáti pozměňovacích návrhů označit jako konsolidační, tedy že jejich smysl je ušetřit peníze státního rozpočtu,“ zdůraznil.

Blbá nálada je hlavně kvůli tomu, co dělá vaše vláda
poslanec Jaroslav Bžoch

Jeho slova nadzvedla několik poslanců hnutí ANO. „Za všechno může vláda stínová. My jsme u moci, ale může za to opozice,“ kroutil hlavou Aleš Juchelka (ANO). Připomněl například nedostatek léků nebo zvýšení cen energií, za které podle něj může kabinet.

„Blbá nálada je hlavně kvůli tomu, co dělá vaše vláda,“ kritizoval i poslanec ANO Jaroslav Bžoch. „Chybí mi od vás trošku sebereflexe, jen se chválíte. Proč neřešíte, co se děje ve zdravotnictví? Nejsou léky, nejsou lékaři,“ tepala Letochu Jana Pastuchová (ANO).

Okamura vyzval Babiše ke spolupráci: Zahoďme osobní antipatie

Domácí

Letocha byl ve svém projevu ale kritický i k vlastním řadám. „Nemyslete si, že nevíme, že tu jsou rezervy, na kterých musíme zapracovat. Chybí hospodářský růst, také musíme zlepšit komunikaci našich kroků,“ uvedl.

Jednání Sněmovny k pokusu o vyslovení nedůvěry začalo v úterý v 10 hodin. Poslanci ho pak po dohodě ve středu ve dvě hodiny ráno přerušili a do lavic se vrátili po sedmihodinové přestávce. Od začátku schůze po hlasování tak uplynulo více než 38 hodin.

Schůze byla svolána na popud opozičního hnutí ANO. Impulzem se stala před pár týdny neochota premiéra Fialy odvolat šéfa koaličního hnutí STAN Víta Rakušana z postu ministra vnitra.

Podle ANO a jeho předsedy Andreje Babiše má být Rakušan „bezpečnostním rizikem“ kvůli vlastnictví totožného šifrovaného telefonu, jaký používali lidé obvinění v pražské korupční kauze Dozimetr. Na plénu však řekl, že kauza je jen „třešničkou“, a vyčetl kabinetu, že nezvládá inflaci, ceny energií, migraci či bezpečnost.

Váš šéf zdražil lidem všechno včetně párků, je to parazit demokracie, pustil se do ANO Síkela

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám