Hlavní obsah
Online

Rakušan plísnil opozici za šíření strachu kvůli migraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opoziční hnutí ANO ve čtvrtek na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny řešilo dopady minulý týden Evropským parlamentem schváleného migračního paktu. Balík nových migračních pravidel i kabinet opozice tvrdě kritizovala a hovořila o povinných kvótách na přerozdělování uprchlíků. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to dlouhodobě odmítá. Novinky nabídly jednání od 11 hodin živě i v online reportáži.

Živě: Jednání poslanecké sněmovny 18.4.2024Video: psp.cz

 
Článek

Migrační pakt tvoří deset legislativních návrhů, které minulý týden prošly Evropským parlamentem. Čeká je ještě hlasování v Radě ministrů kvalifikovanou většinou.

Nařízení kromě jiného zavádí mechanismus, podle kterého země může buď přijmout odpovídající počet migrantů (ročně jich má být v rámci celé Unie 30 tisíc), nebo zaplatit za jednoho uprchlíka 20 tisíc eur, tedy přes půl milionu korun.

Schůze skončila

Fialův proslov přerušila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která tou dobou řídila schůzi, protože nastal čas na přerušení jednání, jak se dohodlo vedení Sněmovny.

Schůze tak byla bez jakéhokoliv hlasování o programu či závěru ve 14:25 přerušena. Kdy by mohla pokračovat, není jasné. Od 14:30 jsou na programu ústní interpelace na členy vlády.

Dnešní on-line přenos tedy končí. Děkujeme za přízeň.

Fiala: Vláda podrazila partnery ve V4

Slovo má první místopředseda SPD a šéf jejích poslanců Radim Fiala. „Česká vláda a ministr vnitra naprosto selhali. Nehájili v něm ani na minutu české národní zájmy a zájmy občanů. Situaci podcenili, neprojevili odvahu a Českou republiku nepochybně poškodili. Navíc ještě podrazili partnery z Visegrádské čtyřky,“ řekl Fiala s připomínkou toho, že Polsko, Slovensko a Maďarsko s podobou nových migračních pravidel nesouhlasí.

Okamura: Buď svoboda a demokracie, nebo islám

Vládu premiéra Petra Fialy kvůli přijetí migračního paktu označil Okamura za „vlastizrádnou“. Podle Okamury vpuštění migrantů do Evropy může znamenat její konec.

„To, co tu říká Vít Rakušan, je začátek konce České republiky. Zničíte Česko a my tomu musíme zabránit. Buď bude v Evropě svoboda a demokracie, nebo islám. Je to jedno nebo druhé, není nic mezi tím,“ burcoval Okamura.

Uprchlíci podle něj nejsou „pračka nebo lednička“, které v případě, že je nechcete, vyhodíte na ulici nebo do sběrného dvora. „V okamžiku, kdy je tu jednou budeme mít, tak už se jich nikdy nezbavíme,“ míní šéf SPD.

SPD by ve vládě pakt nerespektovala

Řečnický pult obsadil předseda SPD Tomio Okamura. Jeho hnutí migrační pakt odmítá.

„SPD jednoznačně odmítá Migrační pakt EU, který zavádí povinné kvóty na přijímání afrických a islámských imigrantů i do České republiky. Hnutí SPD nebude respektovat Migrační pakt EU. Nejen proto považuji za důležitou účast SPD v příští vládě. Podpora Migračního paktu je ze strany vládní pětikoalice další obrovský podraz na Českou republiku a na naše občany, kteří si tady z většiny imigranty nepřejí,“ řekl Okamura na úvod svého projevu na plénu.

Pravým cílem paktu je podle něj odlehčit Západu a přesunout „nepřizpůsobivé migranty“ do zemí střední a východní Evropy, které se tomu doposud bránily.

Havlíčkovi se nechce dodržovat migrační pakt, Česku by hrozily soudy a pokuty

Migrační pakt hájí ministr pro Evropu

Po Rakušanovi si vzal slovo ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). I podle něj může Česko žádat o výjimku z migračních pravidel.

„Migrační pakt v podobě, v jaké byl schválen, je v každém případě výrazně lepším řešením než jakékoliv nedělná nic, což předvedla vláda Andreje Babiš, která se sice zavázala navrhnout řešení, ale žádné nenavrhla, natož aby pak byla schopná ho prosadit,“ uzavřel Dvořák s tím, že je za sebe spokojen s jeho podobou.

Migrační pakt není dokonalý, řekl Rakušan

Rakušan zopakoval, že migrace je „zásadní problém dnešní doby“ a stávající stav a legislativa je dle něj neuspokojivá.

„Nedělat nic znamená tento problém prohlubovat. Migrační pakt je prvním velmi důležitým krokem k tomu, aby se EU dokázala s nelegální migrací vypořádat a účinně se bránit vlivům, které z migrace vyplývají,“ řekl Rakušan s tím, že mnohdy sdílí výtky k paktu.

„Rozhodně není dokonalý a není to cílová stanice migrační politiky. Kdo chce hledá způsob, kdo nechce hledá důvod,“ vyzval opozici, aby přestala strašit lidi a byla konstruktivní.

Neřešení migrace by podle něj mohlo vést k ohrožení Unie. Rakušan zároveň znovu zopakoval, že kdyby pakt platil už dnes, tak Česko by mohlo kvůli více než 300 tisícům přijatých ukrajinských uprchlíků požadovat výjimku z pravidel.

Cedule za řečníky

V poslední době se v Poslanecké sněmovně rozmohl „cedulový“ nešvar. Nejinak je tomu i během nynější mimořádné schůze.

Hned v úvodu, když si vzal slovo šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš a kritizoval migrační pakt, že obsahuje kvóty na uprchlíky, nebo že se bude muset solidárně platit, za ním v záběru kamer sedící ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vztyčil ceduli, na níž tato tvrzení odmítl. „Migrační pakt nestanovuje žádnou částku za nepřijetí migranta,“ hájil plakátem Rakušan svůj dlouhodobý postoj, že Česko má mít výjimku.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Mimořádná schůze Sněmovny, 18. dubna 2024, Praha.

V době Rakušanova projevu si zase za jeho záda přišla stoupnout poslankyně ANO a stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová s jinou cedulí, na které stojí vyjádření v opačném slova smyslu. „Migrační pakt stanovuje minimální počet - kvótu 30 000 migrantů, které bude nutné přerozdělit. Nebo zaplatit výpalné 500 000 korun za jednoho migranta,“ hlásá její transparent.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Mimořádná schůze Sněmovny, 18. dubna 2024, Praha.

Rakušan mluví o „politice strachu“

Slovo si vzal po téměř dvou hodinách trvání mimořádné schůze první koaliční řečník - ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Máme tu politiku strachu, která se bohužel vyplácí. Bohužel se vyplácí strašit, děsit lidi k tomu, že potom kácí stromy a dávají je na koleje. Hnutí SPD tu vyvolalo strach, že přijde příliv islámských migrantů. Pán si odseděl tři roky a za tu dobu se z České republiky nestal chalífát a nestane se tak,“ řekl na úvod Rakušan a připomněl kauzu příznivce opozičního hnutí SPD Jaroslava Baldy odsouzeného za terorismus.

Podle Rakušana se počet migrantů přecházejících přes Česko v roce 2023 snížil oproti roku 2022 o dvě třetiny a letos je to v meziročním srovnání ještě méně. „Ve zmíněných přeplněných detenčních zařízeních máme v současnosti 111 cizinců, se kterými se vedou řádná jednání, jak praví legislativa,“ konstatoval.

„Reálné důvody ke strachu tedy teď nejsou, tak populisté přicházejí se šokujícími obrázky z ciziny, kde migraci a integraci opravdu nezvládli, a problémy, které tam jsou reálné,“ dodal ministr vnitra.

ANO by rádo odvolalo Rakušana

Dostálová by v případě, že by byl schválen pořad schůze, což nebude, za hnutí ANO navrhla usnesení, ve kterém by Poslanecká sněmovna konstatovala, že migrační pakt je „nepřijatelný a ohrožuje bezpečnost České republiky a její suverenitu“. Zároveň by dle ní měla být vyzvána vláda k odmítnutí paktu a premiér Petr Fiala k odvolání ministra vnitra Víta Rakušana za to, že „lhal o explicitní výjimce pro Českou republiku“.

Dostálová ale vzhledem k předpokládanému neschválení programu nic takového fakticky navrhnout nemůže a je si toho vědoma. Znění tedy alespoň přečetla.

Žádná výjimka není, míní Dostálová

„Žádná výjimka tam není, lhal jste, pane ministře. Lhal jste občanům, Poslanecké sněmovně a vypadá to, že i vládě. Velmi mě to mrzí, protože ve finále jste zatáhli za záchranou brzdu, byť jste to aktivně nehlasovali, ale zdrželi jste se,“ řekla Dostálová směrem k ministru vnitra Vítu Rakušanovi.

Ministr vnitra opakovaně tvrdí, že Česko bude mít kvůli vysokému počtu ukrajinských uprchlíků na svém území (přes 300 tisíc) výjimku z pravidel a nebude nic solidárně platit. Alespoň prý z počátku. Kvóty Rakušan také odmítá.

Dostálová mu také připomněla, že podobný kritický pohled na výjimku nemá pouze opoziční ANO, ale také někteří vládní politici, jmenovitě například pirátský europoslanec Marcel Kolaja či jeho lidovecký kolega Tomáš Zdechovský. Stejně tak podle ní pakt neprošel v mezidobí, kdy vláda upravila svůj postoj k novým migračním pravidlům, prakticky žádnou změnou.

Rakušan jako baron Prášil. Migrační výjimka pro Česko v paktu není

Dostálová cupuje pakt

U řečnického pultu Babiše nahradila lídryně kandidátky ANO do Evropského parlamentu Klára Dostálová. Povzdechla si, že Sněmovna dle předchozí dohody grémia neschválí program schůze, a tudíž nebude o migračním paktu otevřena diskuse.

Ve svém projevu kriticky rozebírá jednotlivá nová migrační pravidla.

Mimořádná schůze, která začala v 11 hodin má trvat do 14:30. Pětikoalice, mající v dolní komoře parlamentu většinu, nepodpoří program, tudíž jednání bude po proslovech řečníků s přednostním právem ukončeno.

Babiš: Žijeme ve vlastním domě, ne v bruselském pronájmu

„Evropa se změnila, ale pro některé už je pozdě. Každá členská země si musí zachovat právo rozhodovat, kdo u nás bude žít a pracovat. Brusel nám nemá co diktovat, koho si pozveme domů, žijeme ve vlastním domě, ne v bruselském pronájmu. A já to tak chci zachovat. Hlavně pro naše děti, vnuky a vnučky. Pokud jde o Českou republiku, je třeba se zbavit této vlády, která nehájí zájmy ČR, ale Bruselu. To je cesta do pekel,“ prohlásil na závěr svého téměř hodinu a půl dlouhého projevu Babiš.

Zároveň přislíbil, že pokud by ANO bylo v příští vládě, navrhne nový, tvrdý azylový zákon, který „dá policii pravomoci mnohem efektivněji kontrolovat a vyhošťovat cizince žijící nelegálně na našem území“.

„Tento nový azylový zákon bude pro nás na prvním místě. Vy víte, občané, že naše sliby plníme, na rozdíl od Fialovy vlády,“ uzavřel.

Fiala kontruje: Největší zrady se dopustil Babiš

Na Babišovo řečnění ve Sněmovně zareagoval na síti X premiér Petr Fiala (ODS), kterého šéf ANO opakovaně kritizuje.

„Největší zrady naší země se naopak dopustil Andrej Babiš: ochotou obětovat naši bezpečnost, prosazováním zájmů Viktora Orbána místo zájmů ČR, zanedbáním odpovědného hospodaření a zadlužováním naší země a namísto toho starostí o dotace pro Agrofert, ignorováním energetické bezpečnosti a zachováním naší závislosti na Rusku a celkovým chaosem, který po něm zůstal,“ kontroval Fiala.

Pokračující kritika vlády

Babiš se pozastavuje nad „teatrální otočkou“ Fialovy vlády. „Celá pětikoalice vychvalovala migrační pakt do nebes. Když vládní strany zjistily, že se blíží volby do Evropského parlamentu, teatrálně se proti paktu vymezily,“ řekl Babiš.

Vláda premiéra Petra Fialy podporovala původní znění migračního paktu, nicméně v únoru se kabinet rozhodl, že nová pravidla nepodpoří kvůli tomu, že během projednávání v Evropském parlamentu přišly změny, s nimiž česká vláda nesouzní.

Šéf ANO pokračuje v kritice vlády a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který podle něj „lhal, že migrační pakt žádné kvóty neobsahuje“.

„Povinná solidarita není nic jiného než narůžovo přemalované povinné kvóty,“ míní Babiš a připomněl, že jeho vláda vždy byla proti kvótám. Podle něj přitom nejde o ukázku nesolidarity, ale jde o pud sebezáchovy.

Česko bude možné osvobodit od povinných příspěvků v migračním paktu, tvrdí eurokomisařka

Více policejních kontrol?

Policie by podle Babiše mohla a měla více kontrolovat lidi, kteří „vypadají jinak“ a například postávají před Albertem v Čestlicích, abychom věděli „kdo u nás vlastně žije, co je zač a zda tu pracuje“.

Nad tím se pozastavila na sítí X poslankyně STAN Lucie Potůčková, která to přirovnala k „estébáckým“ praktikám.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám