Hlavní obsah

Rakušan jako baron Prášil. Migrační výjimka pro Česko v paktu není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Migrační pakt schválený Evropským parlamentem ukládá zemím buď přijmout uprchlíky, nebo zaplatit do společného fondu. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) tvrdil, že Česko nebude muset přinejmenším ze začátku nic přispívat ani nikoho přijímat, protože hostí uprchlíky z Ukrajiny. Žádná taková výjimka ovšem neplatí.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan

Článek

Migrační pakt Rakušan dojednával na Radě ministrů pro vnitřní bezpečnost loni v červnu, poté jej intenzivně hájil. „Jako postižená země neplatíme nic do solidárního rozpočtu. Opravdu nevím, co lepšího šlo vyjednat,“ řekl tehdy pro iRozhlas.cz.

Česko, Polsko a pobaltské země nemají podle něj přinejmenším zpočátku do fondu nic platit, protože přijali velké množství uprchlíků z Ukrajiny, a mají proto výjimku. Ukrajinských uprchlíků je v Česku přes 300 tisíc.

„Žádná specifická výjimka pro Českou republiku v paktu napsaná není, to se ani nedalo očekávat. Jde o to, jakým způsobem je interpretován ten mechanismus, a mám obavu, že pan ministr Rakušan tak trochu mlžil,“ uvedl europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

Fico odmítá nový migrační pakt

Evropa

Přerozdělovat se přitom má třicet tisíc migrantů ročně, a pokud země nebude chtít migranta přijmout, bude muset do společného fondu zaplatit dvacet tisíc eur, tedy přes půl milionu korun. Počet přerozdělených migrantů stejně jako zaplacená částka se přitom mohou dál zvyšovat.

„Česká výjimka neexistuje. Je tam mechanismus asi dvaceti faktorů, které musí země splnit, aby měla z migračního paktu výjimku,“ uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Že u nás dočasně legálně pobývají občané Ukrajiny, to je pouze jedním z těchto parametrů.

Bude vždy záležet na konkrétním posouzení, což uznává i samo ministerstvo vnitra. „Skutečně nejde o žádný automat. Vše schvaluje Rada, tedy členské státy. Důležité ale je, že Komise bude mít povinnost zohlednit počet držitelů dočasné ochrany v tom kterém členském státě,“ uvedl Miroslav Jašurek, ředitel odboru komunikace ministerstva vnitra. „Platí, že Česko má stále nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků na počet obyvatel v celé Unii,“ dodal Jašurek. To je ovšem současná situace.

„Jako celek by se měl migrační pakt uplatnit zhruba za dva roky. Platnost argumentu o uprchlících z Ukrajiny rychle padá s tím, jak se počet těchto lidí s dočasnou ochranou na českém území bude snižovat,“ popsal kandidát na europoslance Ondřej Krutílek (ODS). „Co říká pan ministr Rakušan, to jsou řeči barona Prášila. V migračním paktu je tolik různých ale,“ dodal Krutílek.

Benda: Migrační pakt se v příštích letech ještě změní

Domácí

„Žádná výjimka pro Česko v paktu není, je tam všeobecné ustanovení. Až začne pakt platit, situace bude opět jiná,“ uvedl další kandidát na europoslance Jaroslav Bžoch (ANO).

Podle dalšího přijatého nařízení bude v Evropské unii vyhlašována případná krize pomocí takzvané kvalifikované většiny, tedy že pro bude 15 z 27 unijních států a zároveň návrh podpoří členské státy zastupující nejméně 65 procent obyvatel.

Tento mechanismus má sloužit pro případy, kdy konkrétní zemi zahltí nezvladatelná vlna migrantů, nebo pokud například bude migraci zneužívat cizí země k destabilizaci Evropské unie. O to se v minulosti snažilo Rusko a Bělorusko.

„Zastánci tohoto nařízení tvrdí, že vždy bude možnost se z přijímání migrantů vyplatit. Dovedu si nicméně představit, že pokud by se nějaký stát vyplácel pravidelně, bude na něj vyvíjen tlak, ať už právní, či politický, aby dělal i něco navíc,“ popsal Krutílek.

Evropa je bezmocná, nápor běženců nová pravidla nezastaví, tvrdí experti

Evropa

Ministr vnitra Rakušan nejdříve migrační pakt hájil. Při únorovém hlasování států Unie o paktu se ovšem Česko zdrželo, podle ministerstva vnitra byla schválená verze málo ambiciózní, například při ochraně vnějších hranic.

Minulý týden pak o paktu hlasoval Evropský parlament. Nařízení o řízení azylu a migrace odmítlo patnáct českých europoslanců z ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a ANO. Pro hlasoval Luděk Niedermayer (TOP 09) a poslankyně Radka Maxová (v roce 2019 zvolená za ANO, dnes zastupuje SOCDEM). Europoslankyně Dita Charanzová a Martina Dlabajová, které se s ANO rozešly loni, se zdržely. Stanislav Polčák (STAN) a dvojka Spolu Veronika Vrecionová nehlasovali. Vrecionová své hlasování dodatečně opravila na „proti“. Balíček dohromady tvořilo deset legislativních úprav.

Migrační pakt ještě musí schválit Rada, ve které budou hlasovat členské státy, a jeho schválení se uskuteční kvalifikovanou většinou.

Polsko a Maďarsko se bouří proti migračnímu balíčku EU, Němci si ho pochvalují

Evropa

Jak mluvil ministr vnitra Vít Rakušan o migračním paktu

Česko, Polsko a pobaltské země coby ty nejpostiženější nebudou do solidárního mechanismu momentálně přispívat nic. To bych dvakrát podtrhl a v kontextu vět o vlastizradě bych se podíval na výsledek: nejsou relokace a jako postižená země neplatíme nic do solidárního rozpočtu. Opravdu nevím, co lepšího šlo vyjednat. (14. června 2023 pro irozhlas.cz)

V tuto chvíli jde o návrh, který ještě musí schválit Evropský parlament. Nicméně v podobě povinné solidarity jsme vyjednali férové společné řešení, o které jsme usilovali a které jsme aktivně prosazovali. (15. června 2023 pro Novinky.cz)

EU skutečně zaspala a teď se to dohání na poslední chvíli, ale myslím, že všechna čísla, která máme, nám evidentně ukazují jedno – Evropa potřebuje společné řešení migrační politiky, společný migrační rámec, ale ten potřebujeme velmi akutně. (19. prosince 2023 pro Českou televizi)

Vláda dnes na můj návrh schválila, že stávající podobu migračního paktu nepodpoříme. Neobsahuje sice povinné relokační kvóty, proti nimž Česko dlouhodobě vystupuje, takže nemáme důvod ho vetovat. Po jednání španělského předsednictví s Evropským parlamentem ale doznal změn, které podle našeho názoru snižuje možnost efektivně bránit nelegální migraci na vnější hranici. (7. února 2024 na sociální síti X)

Jsem rád, že i přesto se v Evropském parlamentu většina našla. Protože nekonečnou negací všeho žádného posunu v řešení nelegální migrace nedosáhneme. I pro mě je migrační pakt v některých ohledech málo ambiciózní, ale ve srovnání se stávající situací je to nepochybně posun. (11. dubna 2024 pro Novinky.cz)

Pojďme nebýt zase jenom černými pasažéry, kteří natahují ruce pro dotace, nic nedojednají a nakonec všechno negují. Evropa není jenom pokladnička, jenom strašák, je to i odpovědnost, my máme odvahu ji přijmout. (15. dubna 2024 na sociální síti X)

Reklama

Výběr článků

Načítám