Hlavní obsah

Opakované infekce covidem jsou vzácné

Novinky, jas

Z celkového počtu 1,66 milionu potvrzených případů nákazy covidem-19 v České republice se reinfekce s prokazatelnými symptomy objevila v 2089 případech. Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se počty opakovaných infekcí zvyšují jen mírně.

Foto: David Ryder, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Věkové rozpětí u osob, které prodělaly reinfekci onemocnění covid-19, je 0 až 101 let, medián 40 let. Interval mezi první a druhou epizodou onemocnění byl v rozmezí 61 až 462 dní,“ uvedl SZÚ s tím, že byla choroba opakovaně zaznamenána u 1261 žen a 821 mužů.

Epidemiologové považují za reinfekci stav, kdy mezi onemocněními uběhlo 60 a více dnů.

Jak zjistit, zda máte protilátky

Koronavirus

„K většině opakovaných onemocnění ovšem došlo s odstupem podstatně delším, medián intervalu mezi první a druhou epizodou onemocnění u hlášených případů byl 133 dní,“ konstatoval vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Ředitelka SZÚ Barbora Macková doplnila, že „vzhledem k evidovaným případům reinfekcí i nejasnostem ohledně míry a délky ochrany imunitou získanou proděláním nemoci nadále platí doporučení očkovat proti covidu-19 i osoby, které v minulosti touto infekci prokazatelně prošly“.

Protilátky se jako bezinfekčnost uznávat nebudou, řekla náměstkyně zdravotnictví

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám