Hlavní obsah

Ondráček vykolejil šéfa KSČM. Filip už ani neví, co řekl

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček v pátek vysvětloval spolustraníkům, proč nepodpořil druhou vládu Andreje Babiše (ANO). Při hlasování nebyl v sálu. Předseda strany Vojtěch Filip novinářům řekl, že Ondráček by měl zvážit působení ve výkonném orgánu strany. Dvě hodiny nato tvrdil, že nic takového neřekl.

Předseda KSČM Vojtěch Filip Video: Novinky

 
Článek

„Měl by zvážit své působení v orgánu, ale nikoho nevylučuji, odpovědnost musí vyvodit on sám osobně,” řekl novinářům šéf komunistů Filip v jedenáct hodin dopoledne.

Ondráček je členem výkonného výboru ústředního výboru KSČM, který řídí stranu mezi sjezdy. V pátek spolustraníkům vysvětloval, proč chyběl na hlasování o důvěře vládě, když se KSČM v toleranční dohodě zavázala, že kabinet podpoří.

Po dvou hodinách, asi kolem 13:00, přišel mezi novináře Filip znovu, tentokrát i s Ondráčkem a předsedou poslanců Pavlem Kováčikem. „Pan Ondráček vše vysvětlil, je odhlasováno usnesení výkonného výboru, ten argumenty Zdeňka Ondráčka akceptoval – je dále garantem za oblast bezpečnosti,” informoval Filip.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Ondráček ve Sněmovně

Ondráček řekl, že k rezignaci ho nikdo nevyzval. „Nikdo o tom ani nemluvil, že bych neměl být členem výkonného výboru. To se zeptejte soudruha předsedy,” komentoval Ondráček.

Filip: Tak si to přehrajte a nemanipulujte

Filip, který stál vedle něj, popřel své předchozí vyjádření. „Nikdo takový návrh nepředložil, nehlasovalo se o tom. Řekl jsem, že u nás platí delegační princip, a rád bych, aby tyto věci nebyly manipulovány. Já jsem nic takového neříkal, tak si to přehrajte,” vmetl novinářům. Když mu redaktorka Novinek zopakovala jeho slova, řekl, že to tak není a že nic takového netvrdil. Na nahrávce přitom opravdu říká, že by měl Ondráček zvážit své působení v orgánu strany.

O Ondráčkově postoji jswm nevěděl... věděl

Šéf komunistů si také protiřečil ohledně nepřítomnosti Ondráčka při hlasování. V pátek uvedl, že Ondráček prý dopředu oznámil, že nebude hlasovat pro vládu. „Předsedovi klubu ohlásil, že nebude hlasovat. Andrej Babiš i předseda klubu to večer věděli,” tvrdil Filip.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Těsně po hlasování o důvěře ale mluvil jinak. „To se musíte zeptat jeho, mně se neomluvil,” odpověděl Filip v noci po hlasování na otázku, proč Ondráček ve Sněmovně chyběl. Nevěděl to ani předseda klubu Kováčik.

Ondráčkovi vadí programové prohlášení vlády

Ondráček své důvody vysvětlil v pátek. „V podstatě to bylo osobní. Zcela jsem se neztotožnil s tím, jak zní programové prohlášení vlády, je tam jen velmi málo změn v oblasti bezpečnosti,” konstatoval.

„Pokud byl ministrem vnitra pan Metnar, tak bychom některé věci mohli řešit napřímo. V tuto chvíli je tam pan Hamáček, jehož odborné znalosti neznám. Chtěl jsem, aby některé věci byly dány na papír,” vysvětloval.

To, že hnutí ANO nepodrželo Ondráčka jako šéfa sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, prý roli nehrálo. „Určitě ne, dělám politiku – člověk musí s takovými věcmi počítat,” poznamenal Ondráček.

Do Sněmovny na hlasování o důvěře koaliční vládě nedorazil ani exministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Šéf poslaneckého klubu soc. dem. Jan Chvojka v pátek uvedl, že nepřítomnost Chovance nijak řešit nebude. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám