Hlavní obsah

ON-LINE: Hotovo. Poslanci po 35 hodinách konečně rozhodli o pandemickém zákoně

Aktualizováno

Mimořádná sněmovní schůze k novele pandemického zákona trvá již druhý den. Poslanci do lavic usedli v úterý v 10 hodin, kvůli obstrukcím ze strany opozičního hnutí SPD je ale i ve středu večer konec jednání zatím v nedohlednu. Poslanci už alespoň odhlasovali, že budou normu projednávat ve zrychleném režimu. Novinky dění v dolní komoře parlamentu sledují v on-line reportáži.

Záznam: Jednání poslanecké sněmovny 1.2.2022 Video: PSP

 
Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line skončil. Děkujeme za pozornost. 

22:02 -  Zákonodárci zopakovali hlasování o novele jako celku. Schválili ji i na podruhé. Pro zákon zvedlo ruku 70 ze 122 přítomných poslanců.

21:59 -  Poslanci schválili novelu pandemického zákona. 

Novela rozšiřuje okruh činností, kterých se budou moci týkat koronavirová opatření. Zároveň podle něho budou moci také úřady nařídit testování na covid-19 například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Nařízení izolace nebo karantény budou moci dále orgány ochrany veřejného zdraví podle předlohy oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Možnost vydávat opatření pro své resorty mají dostat také ministerstva obrany a vnitra.  

21:56 - „Pandemický zákon není nic jiného než pojistka pro bezpečnost občanů. Nic nemůže vést k tomu, abych ho zneužil,” uvedl na závěr.

21:55 -  Slova se chopil ještě ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Vyzval k potlesku pro personál i ochranku, kteří byli po dobu projednávání zákona v dolní komoře přítomni.

21:52 - „Zákon jako celek podpořit nemůžeme, nebyl dostatečně prodiskutován. Kdybychom ho pustili do řádného procesu, mohli jsme se na něm shodnout tak, aby ho mohlo hnutí ANO podpořit,” uvedla ještě šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Jak čelit sněmovním obstrukcím? Právníci se neshodnou

Domácí

21:48 - Před závěrečným hlasováním si vzal slovo ještě šéf SPD Tomio Okamura.  Zopakoval, že jeho hnutí novelu nepodpoří. „Chci vyzvat vládu, abyste zrušili plošná epidemiologická opatření,” prohlásil.

„Ukončete diskriminaci neočkovaných. A řešte enormní zdražování všeho, neřeště jako prioritu pandemický zákon a korespondenční volbu,” doplnil.

21:33 - Poslanci začínají po přestávce hlasovat o pozměňovacích návrzích k pandemickému zákonu.

19:27 - Hnutí SPD si vzalo na žádost šéfa poslaneckého klubu Radima Fialy další dvě hodiny pauzu. Poslanci se tak znovu sejdou v půl desáté večer.

19:14 - Zákonodárci ukončili obecnou rozpravu, nyní budou představovat jednotlivé pozměňovací návrhy.

19:13 - Ke slovu se přihlásil poslední řádně přihlášený poslanec do rozpravy - Richard Brabec (ANO).

19:00 - V sérií projevů zástupců SPD pokračoval Karel Sládeček. „V ČR máme dva miliony právních předpisů a právní řád zaplavujeme dalšími,“ uvedl na plénu. A dále si postěžoval, že samotný pandemický zákon „vnáší takový chaos“, že s jeho pochopením mají dle něj problém i zkušení právníci.

18:31 – Pozornost vzbudilo vystoupení koaliční poslankyně Niny Novákové (KDU-ČSL), které na plénu ocenila sto tisíc signatářů petice proti pandemickému zákonu. „Jsou to občané, kteří jsou aktivní,“ řekla s tím, že by jim dala z občanské výchovy známku jedna.

Bizarnosti obstrukcí: Hádka mezi bratry, Okamurovi řekli „vole“

Domácí

„Mají veliký cit, proto, aby bylo vyváženo rozdělení státní moci a nedošlo k tomu, aby poslanci, kteří jsou jimi voleni, předali svoji moc několika ministerstvům,“ prohlásila.

Výsledkem je dle Novákové řada pozměňovacích návrhů, které mimo jiné nepřiřknou větší pravomoci resortům obrany a vnitra. A podotkla, že i přesto, že patřila mezi kritiky zákona, podpoří ho proto nakonec i ona.

18:02 - Poslankyně Renáta Zajíčková (ODS) zase přirovnala obstrukce zákonodárců z řad SPD k boji o jejich vlastní čtenářskou gramotnost. „Souvislé čtení namátkového textu na příkaz vůdce jim dělá problémy. Jako bývalá češtinářka nabízím doučování,” glosovala občanská demokratka na Twitteru.

17:34 - Zástupkyni ANO Mádlovou vystřídali u řečnického pultíku opět poslanci SPD, kteří i nadále tepají pandemický zákon.

17:15 - Slovo si vzala poslankyně ANO Ivana Mádlová, která zkritizovala část novely, podle které se bude oznamovat karanténa lidem i telefonicky nebo textovou zprávou. „Jak chcete uzákonit povinnost u sebe nepřetržitě nosit mobilní telefon,“ tázala se.

17:06 - V současnou chvíli jednání o pandemické novele trvá více než 31 hodin. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že je připraven diskutovat i několik dní a nocí.

Na Twitteru napsal, že země zákon potřebuje pro zvládání pandemie, fungování chytré karantény i lůžkové péče. „Cílem není omezování svobody, cílem je záchrana lidských životů,“ podotkl Válek.

17:01 - Četná vystoupení SPD přirovnal místopředseda dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL) k „podprůměrné recitační besídce”. V případě, že se bude situace opakovat, je podle něj čas otevřít diskuzi o zpřesnění jednacího řádu. „Nelze Sněmovnu blokovat v řádu dní a nocí,“ uvedl na Twitteru.

16:54 - V řečnění nadále pokračují zástupci SPD.

16:42 - Lidovec Výborný uvedl pro Novinky, že důvody na projednání pandemického zákona podle něj trvají i navzdory rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o zrušení podmínky očkování nebo prodělané nemoci v restauracích a hotelech.

Soud tvrdě zkritizoval vládu: Nesmíte opatřeními nutit lidi do očkování

Domácí

„Pandemický zákon je věc, která vytváří mantinely, a nástroj pro jednání vlády v příštích měsících v případě, že by se situace začala zhoršovat,“ zdůvodnil a dodal: „Nikdo si to nepřejeme.“

16:29 - Šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný prosadil návrh na zkrácení doby, po kterou mohou jednotliví poslanci vystupovat v obecné a podrobné rozpravě na dvakrát pět minut.

„Jsem přesvědčen o tom, že bych jako zástupce pětikoalice měl být tím poslem, abychom se po 29 hodinách posunuli k finále,” uvedl a doplnil: „Vnímám i v řadách opozice znatelnou únavu.”

15:28 - Patrik Nacher (ANO) se dotazuje Vlastimila Válka, proč i v současné situaci kolem covidu ve světě tak neochvějně trvá na pandemickém zákoně.

15:16 - Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na plénu zdůvodňoval, proč není příznivcem povinného očkování.

14:55 - „SPD se morálně potápí ke dnu,” pustil se do strany svého bratra lidovecký poslanec Hayato Okamura.

SPD měla podle něj ve volbách velmi slabý výsledek a teče jí do bot. „Potřebuje za každou cenu emočně výrazná témata, na kterých by hecovala a radikalizovala občany. SPD se uchyluje k extremistickému tónu a k jazyku šibenic,” napsal na sociální síť.

14:45 - Na plénu zatím stále probíhá diskuse k novele pandemického zákona.

14:10 - Ve Sněmovně mezitím proběhla tisková konference po jednání vlády. Ministři a premiér se vyjadřovali k plošnému testování, rozsudku NSS i ke kompenzacím pro podnikatele.

Plošné testování ve školách i firmách skončí až za dva týdny

Domácí

13:43 - „Hnutí SPD je proti epidemiologickým opatřením. Vyzýváme vládu, aby přestala prosazovat diskriminující pandemický zákon a aby začala řešit věci, které občany skutečně pálí,“ prohlásil předseda SPD.

13:41 - Poslanci otevřeli obecnou rozpravu k novele pandemického zákona. Jako první se chopil slova opět šéf SPD Tomio Okamura.

13:29 - Do června chce ministr Válek představit také další novelu. „Ta umožní, abychom se mohli připravit na jakoukoli pandemii, epidemii nebo endemii v budoucnosti,” prohlásil.

13:20 - Pokud by se zrušil pandemický zákon, přestala by v Česku platit podle Válka většina opatření. „Přestanou platit pravidla, která platí ve zbytku světa,“ řekl. Zmínil také, že v Česku na rozdíl od okolních zemí platí mírnější pravidla.

Evropa ruší opatření jak na běžícím páse. Česko se vysiluje bojem o pandemický zákon

Domácí

13:04 - „Pandemický zákon musíme prodloužit, jelikož 28. února končí jeho platnost. V případě, že se bude situace zhoršovat či přijde nějaká jiná varianta, tak bude potřeba pandemický zákon,” uvedl Válek.

Současně řekl, že věří, že maximum restriktivních opatření bude moci být s ohledem na vývoj epidemie koronaviru uvolněno v březnu.

13:02 - Na verdikt NSS reagoval ve Sněmovně ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Rozhodnutí správního soudu je přesně ten důvod k tomu, proč je potřeba novelizovat pandemický zákon. Kdyby dneska platil, tak toto opatření, které je bezesporu správné, by bylo nenapadnutelné,“ řekl ministr zdravotnictví Válek na plénu.

Konec. Soud pustil neočkované do restaurací

Domácí

V novele pandemického zákona má podle něj toto opatření podporu.

13:00 - Nejvyšší správní soud (NSS) mezitím zrušil mimořádné opatření, podle něhož měli zapovězený vstup do stravovacích podniků, klubů, ale i do krátkodobého ubytování lidé bez dokončeného očkování nebo bez prodělané nemoci.

12:56 - Pokračuje jednání Sněmovny.

11:00 - Schůze byla přerušena na dvě hodiny na žádost klubu ANO. Jde o zatím nejdelší přestávku při probíhající schůzi. Poslanci bez větší pauzy jednají už 25 hodin.

„Jsou tu ženy i starší muži, jak řekl pan ministr. Beru si dvě hodiny hygienickou přestávku. Je potřeba udělat si osobní hygienu, převléct se do čistého, kartáček...” uvedla šéfka klubu ANO Alena Schillerová.

10:54 - Poslanci si odhlasovali, že budou zákon projednávat ve zrychleném režimu.

Fotky s pávem platilo hnutí ANO, tvrdí Schillerová

Domácí

10:45 -  „Chystáme ústavní stížnost proti pandemickému zákonu. Boj za práva občanů nevzdáme,“ avizoval také Okamura.

10:32 -  Ve Sněmovně opět řeční šéf SPD Tomio Okamura. A zase ostře kritizuje pandemický zákon. „Nemáte čas řešit zdražování energií či potravin. Nemáte jiný program než korespondenční volbu a pandemický zákon. To je katastrofa,“ pustil se do vlády šéf SPD Tomio Okamura.

10:13 - „Když by nebyl pandemický zákon, netýká se to jen vypnutí opatření, která jsou omezující, ale týká se to toho, že by přestalo fungovat vše včetně chytré karantény,” připomněl Válek možná rizika.

Konec ve Sněmovně v nedohlednu. Jednání může trvat i několik dní

Domácí

10:10 - Poslanec ANO Patrik Nacher zpochybňuje nezbytnost projednávat normu ve stavu legislativní nouze.

10:04 - Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) Vondráčkovi připomenul, že jím požadovaná novela se měla připravovat již od roku 2020, ale předchozí vláda s ní nijak nepokročila.

10:01 - „Zrušme pandemický zákon jako takový,” doporučil Vondráček s tím, že je připraven podpořit novelu ústavního zákona o bezpečnosti státu.

9:57 - Vondráček apeloval na poslance, aby nepodpořili projednávání normy ve zkráceném řízení.

9:49 - Slova se chopil poslanec ANO Radek Vondráček. „Tato noc byla z mého pohledu zbytečná. Nikdo nechce ustoupit. Půlku noci jsem si říkal, že by tu měl někdo zahlásit: zdravý rozum nepřítomen, odstěhoval se do Humpolce,“ prohlásil.

9:40 - Zákonodárci musejí nyní rozhodnout, zda jsou naplněny podmínky pro zkrácené jednání.

9:35 - Zlom v jednání. Poslanci si odhlasovali téměř po 24 hodinách pořad schůze. Jediným bodem je novela pandemického zákona. 

Bizarnosti obstrukcí: Hádka mezi bratry, Okamurovi řekli „vole“

Domácí

9:10 - Sněmovna začíná hlasovat o pořadu schůze. Většinu návrhů předložili poslanci z SPD.

Je mezi nimi třeba návrh na zařazení bodu s názvem „Můj dům, můj hrad – trestní zákoník”, „Podrobné informace vlády o daru munice na Ukrajinu”, nebo „Epidemiologická situace a odolnost obyvatelstva proti další vlně”.

8:59 -  Schůze byla na minutu přerušena. Začne v 9 hodin dalším jednacím dnem.

8:39 - Do vládní koalice se na Twitteru pustila exposlankyně ANO Barbora Kořanová. „Téměř 24hodinové jednání je jen ukázka neschopnosti vládní koalice se domluvit a touha protlačit něco na sílu, tohle volební období bude velmi zajímavé,” napsala na sociální síť.

8:15 - Na plénu vystupují další poslanci z řad SPD, kteří navrhují nové body programu. Mezi nimi k řečnickému pultíku přišel i Vladimír Zlínský, který se chce věnovat blackoutu. „Je to jedno z témat, které mě mimořádně zajímá. Chci zde upozornit na nebezpečí blackoutu,“ prohlásil.

„Vystoupení mám připravené obsáhle, budu se to snažit zkrátit,“ doplnil jedním dechem.

Venezuelu postihl blackout

Amerika

8:00 - Jednací den by měl skončit v 8:59 hodin, podle místopředsedkyně Sněmovny Věry Kovářové (STAN) by ale měla schůze pokračovat zase od 9. hodiny. „Nevím ale, zda si nebude brát SPD pauzu,” napsala Novinkám.

7:57 - Poslanci SPD obstruují i přes napomínání řídících schůze, aby mluvili k věci. Ministerské lavice zejí prázdnotou, na zákonodárcích je vidět únava.

Poslankyni Kovářové během nočních obstrukcí padala hlava únavou.Video: psp.cz

7:50 - Obstrukce SPD ve Sněmovně trvají. Už jen k tomu, aby vyřešili, zda novelu pandemického zákona projednají zrychleně ve stavu legislativní nouze, se poslanci dostali až hodinu před půlnocí v noci z úterý na středu – podle očekávání si koalice stav legislativní nouze prohlasovala.

Spacáky s sebou. Poslanci opět půjdou na noční směnu

Domácí

Od té doby začali poslanci SPD zdlouhavě načítat, někteří doslova, své návrhy na zařazení nových bodů na pořad schůze. Až s tím skončí, bude se o programu schůze hlasovat. Teprve poté zákonodárci začnou rokovat o samotné novele. Kdy by mohlo dojít k hlasování o zákonu, zatím není nejasné.

Poslanci SPD obstruují ve Sněmovně.Video: psp.cz

7:45 - Vážení čtenáři, vítáme Vás u nového on-line přenosu z druhého dne mimořádné poslanecké schůze k novele pandemického zákona. Dění od počátku schůze v úterý ráno najedete v již ukončeném on-line přenosu.

Aktuální mimořádná schůze Poslanecké sněmovny se s největší pravděpodobností stane zatím nejdelším jednáním v tomto volebním období.

Poslanci se k projednání vládní novely pandemického zákona sešli v úterý v 10 hodin ráno. Už tehdy očekávali, že zejména SPD bude jednání obstruovat, jak avizovala. Tak tomu od počátku bylo.

Konec ve Sněmovně v nedohlednu. Jednání může trvat i několik dní

Domácí

Ačkoliv koaliční poslanci, kteří mají ve Sněmovně pohodlnou většinu, odhlasovali zkrácení doby výstupů řadových poslanců na dvakrát pět minut, schůzi to příliš neurychlilo. Omezení se totiž nevztahuje na řečníky s přednostním právem, jimiž jsou předsedové strany či poslaneckých klubů.

Šéf SPD Tomio Okamura hovořil u pultíku v součtu několik hodin, svůj čas využíval také předseda poslanecké frakce SPD Radim Fiala.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda SPD Tomio Okamura (vlevo) a předseda poslaneckého klubu jeho strany Radim Fiala v úterý na schůzi Sněmovny.

Vládní novela mimo jiné předpokládá, že mimořádná protikoronavirová opatření vydaná podle pandemického zákona budou moci zahrnout širší okruh činností než teď.

Současně budou moci úřady nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Nařízení izolace nebo karantény budou moci orgány ochrany veřejného zdraví oznamovat podle předlohy lidem bez rozhodnutí i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Mezi změnami je i možnost pro ministerstva obrany a vnitra vydávat opatření pro své resorty.

FOTO: Odpůrci pandemického zákona pokračují v protestech

Domácí

Změnami pandemického zákona se zákonodárci poprvé zabývali minulé úterý. Podobně jako tehdy se i během této schůze v okolí Sněmovny sešli příznivci hnutí Chcípl PES, kteří zákon kritizují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám