Hlavní obsah

Bizarnosti obstrukcí: Hádka mezi bratry, Okamurovi řekli „vole“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednání Sněmovny se ve středu ráno přelilo do dalšího jednacího dne. Schválení novely pandemického zákona zatím úspěšně blokuje hnutí SPD. Během schůze se objevilo několik bizarních situací. Předsedovi SPD Tomiovi Okamurovi řekl poslanec ODS „vole“ a jeho bratr Hayato Okamura (KDU-ČSL) ho označil za „kazisvěta“. A v noci padala u místopředsednického pultíku hlava únavou zase Věře Kovářové (STAN).

Pan poslanec mi říká vole, stěžoval si Okamura během obstruování ve SněmovněVideo: psp.cz

 
Článek

„Tady je vulgární pan poslanec. Říká mi 'vole' poslanec (Ivan) Adamec z ODS. Pokřikujete na mě,“ stěžoval si od pultíku ve Sněmovně nad ránem šéf SPD Okamura.

Rozhořčilo ho také, když předsedající Sněmovny Jan Skopeček (ODS) odebral slovo poslanci jeho hnutí Oldřichu Černému kvůli tomu, že nemluví k věci. Poslanec totiž ve svém projevu, kdy měl navrhovat další body programu, například četl definice pojmů či seznam evropských směrnic.

ON-LINE: Hotovo. Poslanci po 35 hodinách konečně rozhodli o pandemickém zákoně

Domácí

„Poprosím jakéhokoli poslance, aby na vás nepokřikoval ani vulgárně ani slušně, abyste měl prostor,“ reagoval na Okamurovy výtky od předsednického pultíku Skopeček.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zprava předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala a předseda SPD Tomio Okamura na schůzi Sněmovny k vládní novele pandemického zákona.

Hádka mezi bratry

Schůzi ve Sněmovně provází také tweety poslance Hyata Okamury (KDU-ČSL), bratra Tomia Okamury. Ten k výtkám od svého bratra uvedl, že ho má rád.

„Kazisvět. SPD opět nepřetržitě mnoho hodin blokuje práci Sněmovny. Tomio flagrantně zneužívá 'přednostního práva’ předsedy strany vzít si téměř kdykoliv slovo,“ zní jeden z nich.

„SPD jde jasně na ruku Kremlu. V situaci, kdy je vypjatá mezinárodní bezpečnostní situace ve východní Evropě, se SPD snaží celonočním obstruováním zablokovat a paralyzovat Poslaneckou sněmovnu. SPD hrubě ohrožuje bezpečnost občanů naší země,“ pustil se do hnutí svého bratra o několik hodin později.

Unavená Kovářová

Hojně tweetuje i šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, ten se vyjadřuje téměř každé dvě hodiny k průběhu jednání.

„Jsou lidé, kteří v řádu minut umí vystihnout podstatu problému. A pak jsou tady poslanci SPD…..,“ napsal například.

V neposlední řadě pak pozornost upoutala v noci místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová. Tu při řízení schůze kolem čtvrté hodiny ranní viditelně zmáhala únava.

Poslankyni Kovářové během nočních obstrukcí padala hlava únavouVideo: psp.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám