Hlavní obsah
Online

Původní protest zemědělců se zvrhl v politickou frašku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Protest nespokojených zemědělců se odpoledne proměnil v protivládní demonstraci, na níž se vystřídali zástupci parlamentní i mimoparlamentní opozice. Část zemědělců se od tohoto dění distancovala a poté, co předali své požadavky ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL), odjeli se svými traktory z metropole. Dění sledují Novinky v on-line reportáži i živě.

Živě: Demonstrace na Malostranském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Protestní jízda měla blokovat metropoli až do pondělního odpoledne, problémy lze ale čekat i při odjezdu techniky z hlavního města. Shromáždění na Malostranském náměstí se podstatná část zemědělců již nezúčastní. Organizátoři si stěžovali, že na jejich akci se nabalily skupiny, o které nestáli.

Podle mluvčího akce Daniela Sterzika protestující farmáři požadují, aby „vláda deklarovala, že chce učinit kroky k záchraně českého zemědělství“, a zároveň odstoupila od evropské zelené dohody, tzv. Green Dealu.

PŘEHLEDNĚ: Kdy a kde budou traktory blokovat Prahu

Domácí

Protest organizuje předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, který je šéfem představenstva zemědělské skupiny Rabbit s miliardovými tržbami. Společnosti, ve kterých figuruje, čerpaly dotace přes dvě a čtvrt miliardy korun.

Od formy protestu se v minulých dnech distancovaly největší tuzemské zemědělské svazy, včetně Agrární komory ČR. Ministr zemědělství Marek Výborný kritizoval organizátory, že jsou napojeni na dezinformační scénu a že kvůli vlastním politickým cílům zneužili běžné farmáře.

FOTO: Praha plná traktorů

Domácí

Demonstrace je u konce

Na Malostranském náměstí skončil krátce po 16. hodině protest. Organizátor Bohumír Dufek řekl, že ministr zemědělství Marek Výborný a premiér Petr Fiala akci farmářů dehonestovali. Jejich chování je podle něj za hranou slušnosti.

Tiskovou konferenci organizátoři přesunuli na úterní 10. hodinu ranní.

Tímto dnešní on-line přenos Novinek z protestu části zemědělců končí. Děkujeme za přízeň. Na shledanou.

Vyhrožoval, že vyrazí se samopalem

Policisté zadrželi muže, který vyhrožoval, že se přidá k protestu zemědělců a se samopalem půjde na Úřad vlády. Našli u něj nelegálně držený samopal.

Policie o případu informovala na síti X s tím, že kriminalisté muže obvinili z několika trestných činů a navrhli jeho vzetí do vazby, o čemž rozhodne soud.

Foto: Policie ČR

Zbraň, kterou policie našla u zadrženého.

Vezmu samopal a půjdu se zemědělci na vládu, hrozil muž. Zásahovka u něj našla zbraň i ostrou munici

Magistrála volná

Provoz na pražské magistrále, na níž od rána v jednom pruhu stáli protestující farmáři se svými traktory, je plně obnoven. Podle policie všechna zemědělská technika už odjela.

Transparenty o amerických zbraních

Na demonstraci na Malostranském náměstí, která měla upozornit na problémy zemědělců, se objevují transparenty se slogany „Méně amerických zbraní, více míru“ či vlajky s přeškrtnutými raketami.

Původní účel protestu ještě trochu připomínají nekomplikované rýmovačky „Chceme zase české prase“ či „Česká kráva mléko dává“.

Mezi dalšími nápisy na transparentech je například konstatování „Totalitní Fijalova (sic) vláda“.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Protest na Malostranském náměstí v Praze. Na snímku Jindřich Rajchl

Přišel Rajchl i Okamura

Mezi demonstranty dorazil Jindřich Rajchl ze strany PRO. Právě proti jeho účasti na akci se vymezila podstatná část zemědělců, kteří svůj protest ukončili s tím, že s ním nechtějí mít nic společného, a na Malostranské náměstí vůbec nešli. Za protestujícími přišli také Tomio Okamura a Radim Fiala z SPD.

Tomio Okamura na demonstraciVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Strkanice skončila zákrokem policie

„Došlo ke strkanici mezi dvěma skupinami s odlišnými názory. Policisté je na místě museli rozdělit,“ popsal Novinkám mluvčí policistů Jan Daněk. Podle něj nebyl nikdo zadržen, skupinka deseti lidí poté z Malostranského náměstí odešla.

Demonstrace na Malostranském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Protestující zaútočili na své odpůrce

Dav demonstrantů na Malostranském náměstí fyzicky zaútočil na lidi, kteří přišli vyjádřit s protestem nesouhlas. Obě skupiny museli od sebe oddělit policejní těžkooděnci.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na Malostranském náměstí museli zasahovat těžkooděnci.

Zdechněte! Do plynu! křičí demonstranti na své odpůrce

Na shromáždění na Malostranském náměstí dorazili také odpůrci demonstrace s vlajkami Evropské unie a Ukrajiny. Z davu se začala ozývat agresivní hesla jako „Zdechněte!“, „Do plynu!“ nebo „Hoďte je pod tramvaj!“.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na Malostranské náměstí dorazili odpůrci zemědělské demonstrace.

Svoboda: Kalamita se nekonala

Pondělní protest se podle pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) obešel s výjimkou jedné nehody bez problémů i zranění. Dopravní kolaps, který se v souvislosti s příjezdem několika stovek traktorů do metropole očekával, nenastal.

„Ulice jsou prázdné a lidé do Prahy nepřijíždějí s auty tak jako normálně,“ řekl Svoboda. „Kromě části, kterou zabírají ty traktory, tak je Praha průchodná a kalamita, jakou jsme čekali v ranních hodinách, se nekonala,“ dodal.

Praha podle něj například preventivně zavedla opatření, kdy obchody byly zásobovány v noci, aby se přes den nezhoršovala situace v centru.

S Rajchlem nechceme mít nic společného

Když se zemědělci rozhodli okolo poledne opustit prostor před ministerstvem zemědělství, svolávali jen sami sebe. „Všichni se přece známe,“ uvedl jeden z mluvčích.

Organizátoři protestu si stěžovali, že se do jejich shromáždění vmísily a infiltrovaly jiné skupiny. Jeden ze zemědělských transparentů pak výslovně odmítal spojování s Jindřichem Rajchlem z hnutí PRO.

Až když vyrazila část průvodu hojně vyzdobená českými vlajkami směrem k Těšnovu a Florenci, zemědělci se po krátké poradě vydali na druhou stranu k řece. Předat svůj druhý dopis pro vládu pak šli úřadu kabinetu po nábřeží sami.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Jeden z transparentů nespokojených zemědělců.

Policie potvrdila odjezd zemědělců

Pražská policie potvrdila, že se většina zemědělců se svou technikou vydává zpět domů. „Někteří zemědělci s technikou začínají uvolňovat magistrálu a z místa odjíždí. Podle jejich vyjádření se většina vrací zpátky domů,“ uvedli na X.

Dav volá po demisi vlády

Lidé shromáždění na Malostranském náměstí skandují slogan „Demisi, demisi“. Je zde i skupina mužů ve vojenských uniformách a v baretech s nášivkami „Národní domobrana“.

Organizátora Zdeňka Jandejska přivítali shromáždění potleskem a jásotem.

Na Malostranském náměstí zhruba tisíc lidí

Na demonstraci na Malostranském náměstí se sešlo zhruba tisíc lidí. Mezi nimi figurují pravidelní účastníci různých protivládních akcí. Zazněla hesla jako „Bojujeme za Českou republiku“ nebo „V Čechách české potraviny a čeští zemědělci“ a podobně.

Demonstrace na Malostranském náměstímVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Domů se vrací 230 traktorů, nesouhlasí s dalšími protesty

Podle Miloše Malého, organizátora demonstrací z Ústeckého kraje, zhruba pro 230 lidí a 230 strojů demonstrace skončila.

Poté, co předali dopis s požadavky ministerstvu zemědělství a na Úřadu vlády, rozhodli se lidé, kteří měli zemědělské stroje na magistrále, protest ukončit.

„Protože se úplně neztotožňujeme s obsahem dnešní stávky, kterou považujeme za ukradenou z našich rukou skupinami, které k nám nepatří, tak jsme se dohodli, že na Malostranské náměstí už nepůjdeme,“ vysvětlil Novinkám Malý.

„Všechny naše traktory, které stály na magistrále, se vrátí domů,“ uzavřel Malý s tím, že na magistrále stáli všichni, kteří jeli ze severozápadních tras D7 a D8. Stroje ostatních zemědělců na magistrále zůstávají.

Foto: Novinky

Traktory odjíždí z magistrály

Klidný protest

Policie podle mluvčího Jana Daňka bude správním orgánům oznamovat několik přestupků. „Jinak je situace z pohledu policie klidná,“ dodal.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám