Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Kdy a kde budou traktory blokovat Prahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Část nespokojených farmářů ohlásila na pondělí protest, při němž chtějí traktory a další technikou zablokovat pražskou magistrálu. První zemědělské stroje zamířily do metropole po páté hodině ráno. Policie před šestou registrovala kolonu techniky na Evropské třídě v Praze 6. Několik vozů stojí na magistrále u Národního muzea v horní části Václavského náměstí, policie tam uzavřela jeden jízdní pruh. S přibývajícími traktory se očekávají nemalé dopravní komplikace po celé metropoli i na příjezdových cestách. Novinky připravily stručný přehled toho nejdůležitějšího kolem protestu.

Foto: Novinky

V Praze zamíří protestující z několika stran k ministerstvu zemědělství

Článek

Kdy a kde

Hlavní část protestní akce je naplánována na pondělí, částečně se má protest protáhnout až do úterního dopoledne. Původně se měly další akce konat i ve středu a ve čtvrtek, organizátoři od toho ale upustili.

V pondělí se uskuteční protestní jízda s blokováním pražské magistrály a v plánu je i shromáždění na Malostranském náměstí. Na Malostranském náměstí nebo v okolí (Úřad vlády) by se mělo v omezeném rozsahu protestovat i v úterý.

Protestní jízda začne v pondělí časně ráno. Účastníci do metropole začnou najíždět zhruba od pondělních pěti hodin ráno, aby okolo 6. hodiny byli u ministerstva zemědělství, kde chtějí předat dopis ministrovi Marku Výbornému (KDU-ČSL).

Výborný zvažuje osvobodit zemědělské dotace od daní

Domácí

Odstavné plochy pro část techniky by měly být podle informací v médiích na nábřežích Edvarda Beneše a Kapitána Jaroše. Tam by se mohly některé stroje přesouvat od 11:30. Tato část akce by měla trvat do 15 hodin, kdy by se měla většina techniky vydat na zpáteční cestu.

Od pondělních 15 hodin je naplánován také protest na Malostranském náměstí, jenž se částečně přelije až do úterý. Jestli bude přítomna i zde zemědělská technika a v jakém rozsahu, není jasné.

Trasy příjezdu do Prahy

Traktory a zemědělská technika – podle organizátorů by se mohlo účastnit 600 až 1000 kusů – do Prahy zamíří ze šesti směrů (viz mapy na webu organizátorů). Po upozornění policie nepojedou po dálnici.

Do metropole mají najíždět od pěti ráno, takže už předtím mohou zkomplikovat dopravu na trasách, například v Říčanech u Prahy se hovoří o průjezdu během třetí hodiny ranní.

Trasy po Praze

Od jihu plánují v pondělí farmáři přijet do Prahy po Strakonické ulici, kde se chtějí seřadit v 5:00, a dále pokračovat přes Jiráskův most na magistrálu.

Dále přijedou ve směru od Říčan a Uhříněvsi ulicemi Přátelství a Kutnohorská, odkud najedou na Černokosteleckou a Vinohradskou a dále na magistrálu.

Ze severu technika do metropole přijede podél dálnice D8 a dále přes Kobylisy, Holešovičky, přes most Barikádníků na Argentinskou a magistrálu.

Ze severozápadu plánují zemědělci přijet po Evropské ulici a dále projet Dejvickým tunelem přes ulice Milady Horákové a Veletržní na Wilsonovu a k ministerstvu zemědělství.

Od Hradce Králové trasa vede přes Horní Počernice, Černý Most a dále přes Poděbradskou a Českomoravskou na nábřeží a Těšnovským tunelem k ministerstvu.

Poslední příjezdová trasa bude od Pardubic a povede přes Újezd nad Lesy a Běchovice na Českobrodskou a Spojovací dále do centra.

MHD

Pražský magistrát vyzval, aby lidé, pokud nemusejí, v pondělí do metropole vůbec nejezdili.

Dopravní podnik uvedl, že očekává zpožďování spojů povrchové veřejné dopravy a že v souvislosti s demonstrací na Malostranském náměstí či před Úřadem vlády může dojít k odklánění tramvajových linek.

Dopravní podnik k protestům: Můžeme odklánět tramvaje

Domácí

Důvod protestní jízdy

Protest je namířený proti politice ministerstva zemědělství i celé vlády. Organizátoři uvádějí, že bojují za „národní energetiku, domácí potravinářství a zemědělskou výrobu ve vlastních rukou“.

Požadují například, aby vláda odstoupila od Green Dealu.

Kdo za protesty stojí

Svolavatelem shromáždění je za Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů ČR. Hlavními tvářemi jsou odborář Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek.

Největší oborové organizace, jako je třeba Agrární komora ČR, se od formy protestu, kdy bude zablokována Praha, distancovaly s tím, že si nehodlají brát běžné občany jako rukojmí. Tyto svazy se spíše symbolicky připojí ke čtvrtečnímu společnému evropského protestu.

Zneužili farmáře, nikdy nebyli na poli, zkritizoval Výborný organizátory blokády Prahy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám