Hlavní obsah

STAN ruší sjezd, Spolu pozastavuje kampaň a posílá 1,5 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hnutí STAN zrušilo kvůli katastrofě na jižní Moravě sobotní sjezd. Společně s Piráty také přerušuje předvolební kampaň. Podobně i koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) pozastavila na jižní Moravě kampaň a zničeným obcím pošle 1,5 milionu korun.

Předseda STAN Vít Rakušan pomáhá na jižní Moravě koordinovat pomocVideo: Novinky

 
Článek

„Za situace, kdy na jižní Moravě zemřeli tři lidé, stovky lidí jsou zraněny a řada obyvatel postižených obcí přišla o střechu nad hlavou, nepovažujeme za vhodné pořádat reprezentativní stranický sněm,” informoval Novinky mluvčí STAN Tomáš Pergl.

Babiš navštíví oblast zasaženou ničivými bouřemi, vláda okamžitě uvolní peníze

Domácí

Předseda strany Vít Rakušan na jižní Moravě pomáhá koordinovat pomoc. „Zároveň STAN v koalici s Piráty přerušuje volební kampaň,“ dodal Pergl. „Naše kampaňové dobrovolníky jsme připraveni poslat sem, až o to bude zájem,” uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

Podobně jako hnutí STAN pak zrušilo veřejný sněm i politické hnutí Přísaha Roberta Šlachty.

Spolu pošle 1,5 milionu

Kampaň na jižní Moravě pozastavuje i koalice Spolu. „V těchto těžkých hodinách jsou důležité jiné věci,“ řekl šéf ODS Petr Fiala.

„ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dnes odešlou částku 1,5 milionu korun na bezprostřední pomoc nejvíce postiženým. Budeme dělat vše pro to, abychom rychle a účinně pomohli lidem ze zasažených obcí vyrovnat se s následky této přírodní katastrofy,“ doplnil.

Hrušky na Břeclavsku: Obec uzavřela policie, hrozí únik plynu

Domácí

Šéf lidovců Marian Jurečka vyzval občany, aby pomohli finančně či při úklidu těm, kteří v oblasti žijí.

„Pokud budete vědět o někom, kdo by potřeboval v příštích dnech pomoci s odklizením škod, jsem připraven osobně a s mnoha dalšími dobrovolníky přijet a pomoci. Mohu vzít i traktor s čelním nakladačem a traktor s návěsem pro odvoz suti a pomoci několik dnů i touto formou,” napsal na Twitter.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pak popřála občanům zasaženým bouřkou hodně sil. „V následujících týdnech na zvládnutí nečekané živelní katastrofy však nemohou být sami. Proto jim spolu chceme pomoci alespoň finančně,” uvedla.

Obrovskou lítost nad živelní katastrofou na Jižní Moravě vyjádřili i komunisté. „Připravujeme finanční pomoc postiženým obcím, ale i brigádníky z celé republiky, kteří budou pomáhat s odklízením následků tornáda,” uvedla mluvčí strany Helena Grofová.

Lidem přispěje také SPD. „Poslanci SPD mezi sebou ihned dnes dopoledne vybrali částku téměř 200 tisíc korun, kterou zašleme na pomoc postiženým lidem,” uvedl šéf strany Tomio Okamura.

„Poslanci SPD za Jihomoravský kraj Lubomír Španěl, Lucie Šafránková a Jan Hrnčíř ihned vyrazili přímo na místo a nakupují za své peníze potřebný materiál, aby pomohli potřebným lidem. Poslanec SPD Lubomír Španěl se zúčastnil Centrálního krizového štábu v Podivíně a na základě aktuálních informací naši poslanci nakupují plachty na zakrývání, rukavice, kýble, lopaty atd. A přivážíme toto na potřebná místa. Dovolte nám vyjádřit hlubokou soustrast rodinám obětí a přejeme brzké uzdravení zraněným lidem,” uvedla mluvčí SPD Barbora Šťastná.

Grolich: Nejezděte tam 

Za pohled jako z apokalypsy označil situaci po noční bouři šéf ČSSD Jan Hamáček. „Až skončí prvotní práce, tak to bude hlavně o penězích. S ministryní financí už řešíme, jak lidem pomoci finančně,” řekl dříve ČT z místa.

Do oblasti se chce vydat také, podle dřívějšího vyjádření, premiér Andrej Babiš (ANO). Ten také nevyloučil mimořádné zasedání vlády v případě, že by bylo třeba rozhodnout o uvolnění peněz pro postižené obce.

Jako kdyby Českem prošla válka, píší v zahraničí

Svět

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich opakovaně vyzval občany, aby do oblastí nejezdili. „Ať se nestane další neštěstí při odklízení. Počkejte. Vaši pomoc ještě budeme potřebovat,” napsal na sociální síť.

Při extrémních bouřích byly podle záchranářů zraněny desítky lidí, zatím nespecifikovaný počet jich zemřel, značné jsou zřejmě i škody na majetku.

Reklama

Výběr článků

Načítám