Hlavní obsah

Ozval se policii, že se inspiroval střelcem z fakulty, záhy mu rozrazila dveře zásahovka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražští kriminalisté prověřují několik lidí kvůli nenávistným či dezinformačním komentářům na sociálních sítích v souvislosti se čtvrteční střelbou na filozofické fakultě v Praze. Jednoho člověka, který po telefonu tvrdil, že se masakrem inspiroval, policie zadržela.

Muž tvrdil, že se inspiroval střelcem z fakulty. Policie zveřejnila video z jeho zadržení.Video: Policie ČR

 
Článek

Telefonát s výhrůžkou člověka, že si bere z pachatele z filozofické fakulty příklad a chce si pořídit zbraň a střílet po lidech, policisté zaznamenali ve čtvrtek kolem 22:30. Po několika hodinách byl zadržen.

„V tuto chvíli nemám informace, zda už byl obviněn, ale probíhají nyní úkony trestního řízení,“ řekl v pátek Právu náměstek ředitele pražské policie Vojtěch Motyka.

Případ policie prověřuje jako šíření poplašné zprávy. Zda se muž ozval na tísňovou linku 158, nebo na jiné policejní číslo, policisté neupřesnili. Podrobnosti o incidentu a další informace přislíbili postupně zveřejňovat.

Kamera v autě zachytila okamžiky střelby při masakru na univerzitě v Praze

Krimi

Policejní prezident Martin Vondrášek v pátek odpoledne informoval, že policie od samotného masakru prověřuje sedm událostí týkajících se oslavování pachatele či hrozby, že by chtěl někdo pokračovat v násilnostech. Vedle nich se prověřuje i jedna výhrůžka rodině střelce.

Případy jsou z Prahy a Karlovarského, Středočeského, Královéhradeckého či Moravskoslezského kraje, přičemž policie zadržela čtyři podezřelé a zahájila trestní řízení kvůli šíření poplašné zprávy.

Vondrášek také zmínil incident z Olomouckého kraje, kde 14letý žák základní školy napsal na internet, že „vystřílí školu“. Na případ se vztahuje paragraf o výzvě k násilí proti lidem, ale vzhledem k věku chlapec není trestně odpovědný. Policii svoje chování vysvětlil jako „nešťastný žert“.

„Chybělo nám pár dní.“ Studenta měli policisté v hledáčku kvůli Klánovicím

Krimi

Žena z Královéhradeckého kraje se pak podle šéfa policie projevila v prohlášení na internetu, že ji mrzí, že ji někdo na univerzitě předběhl, myslela totiž, že bude první. Má se jednat o psychicky narušenou ženu bez legálně držené zbraně.

Policie již v pátek ráno na sociální síti X uvedla, že od čtvrtka eviduje několik konkrétních případů lidí, které hrůzný čin údajně inspiroval a chtějí jej následovat. „Okamžitě reagujeme,“ upozornila.

Policie vyzvala, aby se jí lidé, kteří něco takového ve svém okolí zaregistrují, ozvali na linku 158.

Policisté upozornili, že součástí jejich práce po masakru je i monitoring nenávistných komentářů na sociálních sítích.

„Okamžitě po střelbě týmy analytiků začaly rozpracovávat a zkoumat různé posty. Pisatelé těch nejhorších zvěrstev budou mít příležitost svoje hrdinství ukázat i v rámci trestního řízení,“ napsali policisté.

Foto: Policie ČR

Zadržení muže, který se chtěl inspirovat masakrem na univerzitě.

Je někde nahoře! Policie pustila mrazivé záběry ze zásahu na univerzitě

Krimi

Výběr článků

Načítám