Hlavní obsah

Omezit řečnění ve Sněmovně? Návrh ANO vládou neprošel

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zamezit obstrukcím v dolní komoře Parlamentu chtělo hnutí ANO návrhem, aby měl každý poslanecký klub omezenou dobu na řečnění. Vláda se však ve středu na návrhu místopředsedkyně Sněmovny Jaroslavy Jermanové (ANO) nedokázala shodnout. Proti se staví KDU-ČSL a sociální demokraté.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Proti návrhu ANO se staví vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Článek

Návrh podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka neodpovídá české parlamentní praxi a omezuje roli Parlamentu pouze na schvalování zákonů.

„Parlamentní diskusi nelze vnímat jako něco, co zdržuje zákonodárný proces. Navíc rozdělení času na vystoupení pro jednotlivé poslanecké kluby může mít diskriminační charakter, neboť zvýhodňuje velké poslanecké kluby,“ uvedl ve stanovisku vicepremiér pro vědu a výzkum.

Ministerstvo vnitra Milana Chovance (ČSSD) ve svém vyjádření uvedlo, že diskuse, ač někdy zdlouhavá a obstrukční, do sněmovní praxe patří.

Hrozně bych nerad, abychom spojovali politickou diskusi s tím, že někdo dlouhé hodiny předčítá na mikrofon telefonní seznam
Martin Stropnický (ANO), ministr obrany

Pro omezení doby na vystoupení u pultíku byli ministři za ANO, uvedl šéf obrany Martin Stropnický. Popřel, že by chtěli omezovat demokratickou polemiku.

„Myslím, že to je návrh zrcadlící zdravý rozum. Hrozně bych nerad, abychom spojovali politickou diskusi s tím, že někdo dlouhé hodiny předčítá na mikrofon telefonní seznam. Tím se ten proces strašně zdržuje,“ komentoval.

Ač vláda nepřijala žádné stanovisko, poslanecký návrh nyní stejně poputuje do Sněmovny, kde o něm budou mluvit poslanci.

Výběr článků

Načítám