Hlavní obsah

Ombudsman tepe brněnskou radnici kvůli demolici památky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Radnice Brno-střed snad musí být zakletá. Na žádnou jinou radnici v celém Česku se nevalí tolik ostudy jako právě na největší brněnskou městskou část. Nejdřív korupční kauza Stoka, pak údajné kšeftování s obecními byty a teď kritika ombudsmana za to, že nezabránila demolici historické vily na lukrativním místě poblíž samotného centra.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Po neorenesanční vile na ulici Hlinky v Brně zůstala nyní jen proluka mezi domy.

Článek

Neorenesanční vilu na ulici Hlinky nechal její vlastník zbořit loni o Velikonocích, jen pár dní poté, co ministerstvo kultury rozhodlo o jejím prohlášení za kulturní památku. Demolici, která se uskutečnila bez patřičných povolení, majitel objektu odůvodnil rizikem zřícení. Oznámení poslal do datové schránky stavebního úřadu radnice Brno-střed ve čtvrtek 14. dubna 2022 v 18.38 hod a druhý den, na Velký pátek, se demolice rozjela.

Stavební úřad pak sdělením z 20. dubna postup vlastníka domu „přikryl“ s tím, že demolici bere na vědomí. Stejný den přitom úřad dostal vyrozumění z ministerstva o tom, že nyní již zbořená vila se prohlašuje památkou.

Na dozor rezignovali

Takové byly kulisy dramatu, do nějž se rozhodl vstoupit veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Výsledky jeho šetření jsou přitom pro radnici nelichotivé, kritikou ombudsman nešetřil na adresu stavebního úřadu, své si musel vyslechnout i tajemník Petr Štika, a dokonce i starosta Vojtěch Mencl (ODS). Dílčí pochybení našel Křeček i na straně brněnského magistrátu a ministerstva kultury.

Soudce tepe dopravní řešení v Brně. Vede k nehodám

Krimi

Ze zprávy ombudsmana plyne, že vlastník vily podal už na podzim 2020 žádost o vydání závazného stanoviska k demolici stavby. V tu chvíli úřední šiml zbystřil, a když se v únoru následujícího roku objevila v objektu stavební firma, což úřadu nahlásili místní, byl na přímý zásah tajemníka Štiky vynucen vstup do objektu. Stavební úřad pak provedl několik kontrol, ale podle ombudsmana nakonec však na stavební dozor fakticky rezignoval.

Chyby ve vnitřní kontrole úřadu

„Stavební úřad opakovaně pochybil. Stavebníka neinstruoval, že jím zamýšlené, či dokonce prováděné práce nespadají do kategorie udržovacích. Pokud jde o kroky stavebníka v podobě oznámení demolice vily, resp. na druhý pokus cca po roce, tak absence jednoznačného odmítnutí takového postupu je závažným pochybením. Na oznámení o demolici vily pak úřad odpověděl nezákonným sdělením, že bere odstranění stavby na vědomí. K demolici vily chybělo nezbytné povolení,“ vysvětlil Křeček.

Ombudsmanovi se nelíbil postup úřadu po demolici, kdy tajemník přímo na místě zhodnotil, že vše je v souladu se zákonem. „Postupem tajemníka a stavebního úřadu došlo ke kvazi legalizování kroků stavebníka. K zásadnímu kroku by měl úřad přistupovat s obzvláštní opatrností, tím spíš, že měl povědomí o tom, že investor o demolici stavby usiloval dlouhodobě,“ zjistil Křeček.

Když ombudsman vyzval starostu Mencla k vyjádření, dozvěděl se, že úřad postupoval „dle zákona, aktivně a nezpůsobil chátrání stavby“. Takový přístup podle Křečka vyvolává značné rozpaky. „Že tomu tak nebylo, je zjevné nejen z výsledku mého šetření, ale již ze závěrů nadřízeného úřadu, tedy magistrátu. Jako nefunkční se v tomto ohledu ukazují vnitřní mechanismy kontroly na úřadě městské části,“ napsal ombudsman.

Korupční kauzy v Brně dál bobtnají, policisté stíhají další lidi

Krimi

„Nejsem zastáncem striktních postojů požadujících zachování jakékoli historické budovy. Na druhou stranu ani nemíním ze své pozice jen přihlížet tomu, aby byly ekonomické zájmy v lukrativních částech historických sídel upřednostňovány před respektováním urbanistické struktury území a zachováním historických budov, které jsou v dobrém stavebně-technickém stavu,“ zakončil svoji zprávu ombudsman. Na vyjádření k jeho šetření mají nyní radnice, magistrát i ministerstvo 30 dnů.

Radnice se nechtěla ke kritice zatím vyjadřovat. „Zprávu o šetření veřejného ochránce práv předal starosta k vyřízení tajemníkovi úřadu, který je odpovědný za výkon přenesené působnosti, tedy státní správy. S ohledem na to, že prozatím probíhá shromažďování podkladů, nelze v tuto chvíli předjímat naši odpověď,“ napsala Právu mluvčí radnice Brno-střed Kateřina Dobešová.

Sám tajemník Štika Právu řekl, že se snažil sehrát ryze pozitivní roli ve prospěch zachování vily. „Na začátku jsem vymohl vstup do objektu, o Velikonocích ale stavebník doložil posudek vyznívající tak, že hrozí zřícení objektu do ulice. Se zprávou se podrobně seznámíme, a pokud tam bude něco, z čeho se budeme moci poučit, tak to uvítáme. Nechceme k tomu přistoupit tak, že budeme vytvářet oponenturu k ombudsmanovi, ale jde o to, nalézt možnosti, jak v podobných věcech postupovat,“ prohlásil Štika.

Žalobce chce tvrdší tresty pro odsouzené v kauze Stoka

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám