Hlavní obsah

Ombudsman předal prezidentovi výroční zprávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V úterý se na Pražském hradě sešli prezident Václav Klaus a veřejný ochránce lidských práv Otakar Motejl. Ombudsman Klausovi poprvé předal výroční zprávu o činnosti úřadu osobně. Až dosud ji vždy posílal poštou.

Článek

Motejl podle svého vyjádření považoval osobní předání za slušnější. Diskuse z očí do očí může podle něj být přínosem pro obě strany.

"Hovořili jsme o pluralitě míst, kam stížnosti občanů přicházejí. Rozhodně jsme žádný závěr o zbytečnosti úřadu veřejného ochránce práv neučinili, ani nebyl ze strany pana prezidenta naznačen," řekl Motejl po schůzce novinářům.

Na ombudsmana i prezidentskou kancelář se loni s různými stížnostmi a problémy obrátilo téměř 5000 lidí. Klausův tajemník Ladislav Jakl řekl, že i tato čísla dokazují, že prezidentská kancelář také plní jistou roli ombudsmana. Dodal, že názor prezidenta na Motejlův úřad se nemění, ale v tuto chvíli diskuse o jeho smysluplnosti nemá význam.

Reklama

Výběr článků

Načítám