Hlavní obsah

Ombudsman: Noví středoškoláci musí být nahlášeni na pojišťovnách, za opomenutí hrozí pokuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přechod ze základní školy na střední je pro každého životním milníkem. Lidé by ale neměli zapomenout na zákonem danou povinnost ohlásit to zdravotní pojišťovně. Rodičům nepřehlášených dětí hrozí, že po nich budou pojišťovny žádat placení zdravotního pojištění, jako by potomci už nebyli studenty. Upozornil na to ombudsman Stanislav Křeček ve snaze předejít sporům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček

Článek

Za neohlášení změn pojišťovně hrozí pokuta až 10 000 korun.

„Mnozí rodiče vůbec nevědí o své povinnosti ohlašovat přechod dítěte ze základní školy na střední,“ sdělil Právu Křeček.

U zhruba 70 procent dětí se o přehlášení starají střední školy, kteří tak svým žákům a jejich rodičům podstatně usnadňují život, není to ale jejich povinnost.

Nedbalost může přijít draho

Každý žák základní školy je automaticky z pohledu zákona státním pojištěncem. Absolvováním devítky a odchodem ze základky tento režim končí, stát za dítě přestává pojišťovně hradit zdravotní pojištění.

„Pokud student chce v tomto režimu pokračovat i nadále, je třeba, aby své zdravotní pojišťovně nahlásil, že po skončení základní školy pokračuje ve studiu“ řekla Právu mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Viktorie Plívová.

Původně uváděla, že je potřeba, aby se student evidoval na úřadu práce, toto své tvrzení ale později opravila.

Část seniorů dostala měsíc navíc, říká ombudsman o Pavlově nepodpisu důchodové novely

Domácí

Vysvětlila, že pokud by žák, v daném případě čerstvý středoškolák, nebyl přehlášený, je z hlediska zdravotního pojištění nově považován za osobu bez zdanitelných příjmů a měl by si sám hradit zdravotní pojištění. Měsíčně jde o 2336 korun.

Rozhodně prý není dobré spoléhat na to, že se to „případně pak nějak přehlásí“. Řádně nepřehlášeným hrozí nemalé potíže. Pojišťovna na to upozorňuje i na svém webu.

Středoškolák není automaticky státním pojištěncem

Křeček se v minulosti zabýval případem sedmnáctileté dívky, které byly jednoho dne k jejímu velkému údivu z účtu exekučně strženy peníze. Následně zjistila, že nebyl její zdravotní pojišťovně nahlášen přechod ze základky na střední. Proto nebyla zařazena mezi státní pojištěnce. Navíc neměla u pojišťovny nahlášenu aktuální adresu, takže výzvy k odstranění nedostatků a uhrazení dluhu za pojištění ani nedostávala. Celý spor se později podařilo urovnat. Ochránce ale upozornil, na to, že těchto případů může být více.

Ombudsman chce konfliktům předejít. Na svém webu věnovaném dětem školáky už dříve vyzval, aby se zajímali o to, jak to mají se zdravotním pojištěním, jinak jim „hrozí trable“. Prvním krokem je zeptat se na přehlášení přímo ve škole. Dále je možné si na pojišťovně elektronicky ověřit, zda se přepis uskutečnil řádně.

„Pokud ne, pak je nutné se o něj postarat. Než je žákovi 18 let, musí jeho nástup na střední školu zdravotní pojišťovně nahlásit rodiče. Jakmile je plnoletý, měl by to udělat sám,“ upozornila mluvčí kanceláře ombudsmana Markéta Bočková.

Ombudsman sepsul policisty kvůli zákrokům na Babišových mítincích

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám