Hlavní obsah

Část seniorů dostala měsíc navíc, říká ombudsman o Pavlově nepodpisu důchodové novely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepodepsání zákona kvitoval ombudsman Stanislav Křeček, který se vyhrazoval proti okamžité platnosti důchodové novely kvůli zpřísnění podmínek odchodu do předčasného důchodu. Lidé s nárokem na něj podle něj dostali měsíc navíc, aby mohli do penze odejít předčasně za současných podmínek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ombudsman Stanislav Křeček

Článek

„Zkrácení doby předčasnosti z pěti na tři roky prakticky ze dne na den je velmi nešťastné. Zvlášť negativně se dotkne těch seniorů, kteří by současné podmínky, tedy především pět let předčasnosti, splnili v nejbližší době,“ sdělil Křeček Právu.

Pozdější podepsání novely či prezidentovo veto přehlasované Sněmovnou znamená podle něj minimálně měsíc navíc pro část seniorů, kteří by mohli žádat o důchod za současných podmínek.

„To ale situaci neřeší systémově. U podobně razantních změn by měli zákonodárci myslet na jejich postupné zavádění, aby nevznikaly neodůvodněné rozdíly mezi lidmi nacházejícími se přitom v obdobné situaci,“ vysvětlil ombudsman.

Nerozumím. Nad prezidentovým nepodpisem kroutí hlavou vláda i opozice

Domácí

„Neustále mi chodí podněty od lidí, pro které je náhlá změna pravidel pro odchod do předčasného důchodu velkým zásahem do jejich životních plánů a bude mít dopad na jejich sociální i ekonomické zázemí,“ zakončil Křeček s tím, že je připraven prezidenta Pavla upozorňovat na situace, kdy dochází k zásahům do práv občanů.

V rozhovoru pro Českou televizi poradce prezidenta Pavla pro důchodovou reformu, rozpočtovou politiku a finanční sektor Vladimír Bezděk mimo jiné uvedl, že prezidentovi vadí na reformě hlavně dvě věci. Jednak nové nastavení mimořádné valorizace penzí a pak právě způsob zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu. I podle Bezděka chybí v návrhu zákona přechodné období pro lidi, kteří mohou o předčasný důchod žádat.

Nepodepsal, ale prý možná podepíše. Penzijní novela od pátku platit nebude, oznámila Pavlova mluvčí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám