Hlavní obsah

Ombudsman: Jídelny by měly dětem umožnit ohřát si vegetariánský oběd z domova

Ombudsman Pavel Varvařovský tvrdí, že by školy a školky měly vycházet vstříc vegetariánům a umožnit dětem ohřát si ve školní jídelně bezmasé obědy přinesené z domova. Školám nelze nařídit, aby dětem v tomto ohledu vycházely vstříc. To ale podle ochránce práv neznamená, že nemohou být jídelny k jejich potřebám tolerantní.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na ombudsmana se v uplynulých dnech obrátil otec dvou chlapců, kterým chtěl do školky nosit vegetariánské obědy. Kuchařky ve školní jídelně by je dětem jen ohřály. U ředitelky školky s tím ale neuspěl. Požádala ho, aby napřed do školky koupil troubu pro ohřívání obědů jeho synů. Muž se proto obrátil na ombudsmana.

I když jde o zdánlivě malicherný spor, podobnou záležitostí se kdysi zabýval Nejvyšší správní soud. Varvařovský upozornil na jeho verdikt, podle něhož by nákup mikrovlnné trouby neměla školka považovat za zbytečnou investici, která bude sloužit jen vegetariánům.

Využít ji mohou například celiaci, kteří musí jíst výhradně bezlepkovou stravu, nebo děti odkázané na jiné diety. Ze strany školy nelze náklady za pořízení mikrovlnné trouby chápat jako nepřiměřené, uvedl podle ombudsmana soud.

Varvařovský upozornil, že mnohem lépe jsou v tomto ohledu chráněny zájmy celiaků. U nich jde o zdravotní postižení, a proto má škola také právní povinnost přijmout ve vztahu k nim přiměřené opatření. Vegetariánství ale podle zákona vychází ze světového názoru a povinnost přijmout přiměřené opatření u něj není. Je ale nutné vůči těmto lidem podnikat vstřícné kroky, uvedl ombudsman.

Reklama

Výběr článků

Načítám